90 000 kcal. Vet du hur mycket det är?

Av lite olika anledningar så har min kosthållning varit sådär sedan typ i våras. Fel typ av mat. Mängder med snacks och en hel del öl med.

Jag har alltid haft svårt för att “bara ta en” eller för att bara ta en liten skål med chips. För mig har det alltid varit all in som gäller. Så därför har jag alltid haft lättare att inte köpa skräpet och på sådant sätt inte konsumerat det. Det har förändrats från att i princip oftast säga nej till att ibland köpa hem till att ofta ha hemma till att till att äta mycket till att konsumera i princip varje kväll.

Märkligt det där. Hur en vana kan ersättas av en ovana som snabbt etablerar sig till en vana som sedan nästan blir ett måste.

På samma gång så har träningen varit i princip obefintlig…

Detoxdags

Ja detox handlar det ju egentligen inte om. Kroppen klarar alldeles utmärkt att själv putta ut alla de saker vi inte behöver (fekalier you know) och det finns ingen forskning som visar på att så kallade detoxkurer skulle ha någon som helst verkan – förutom rent placebomässigt då.

Eentligen är det ganska logiskt. Varför skulle det räcka med en veckas “detox” för att rensa ur en livstids giftansamlande? Då skulle det ju räcka med ett träningspass, så skulel en livstid av lathet vara borta och alla vara toppatleter, eller en veckas diet så är alla nere på drömvikten. Skulle inte tro det.

För mig handlar det om att bryta negativa vanor och etablera nya, hållbara vanor. Eller rättare sagt, hitta tillbaka till de vanorna som gjort att jag länge hållt mig på ca 9% underhudsfett.

Jag tror på det enkla

Lång, smal, gänglig och glad i mat har jag alltid varit. Jag kan äta nästan hur mycket som helst och det fastnar inte på kroppen. Jag har alltid rört på mig en hel del och tränat massa konstigheter och andra roliga saker.

Det finns gott om forskning som visar att den dieten du kan hålla, det är den dieten du kommer lyckas med och det pelar ingen roll vilken bokstavs/sifferkombination den dieten har. Det spelar inte heller någon roll om det är en gammal beprövad variant eller en modediet. Kan du hålla den så kommer du lyckas. Plättlätt liksom.

Om jag skulle tävla i BJJ, och om min krippsvikt bestod av 9% underhudsfett så skulle jag behöva å ned något kilo för att befinna mig i en “sweet spot”. Tyvärr så är det intemuskelfibrer utan mer plastic padding jag lagt på mig, och skulle jag tävla idag skulle jag inte ens orka med uppvämningen…

90 000 kcal

kilokalorierFör att förenkla det starkt så är det ca 10 kg som mina dåliga vanor belönat mig med. Nu förenklar jag starkt men det är mer om pedagogiskt exempel* Det betyder att jag har ca 10 kg fettvävnad som jag skall bli av med. Fettvävnad är kroppens sätt att långtidslagra energi så att det finns för sämre dagar. Ett gram fett innehåller ca 9 kcal – eller 9 kalorier som vi talspråksmässigt brukar säga. Ett kilo är 1000 gram, 10 kg är 10 000 gram och 10 000 gram betyder 90 000 kalorier.

Enkelt sagt, jag är redo för en domedag eller apokalyps. Jag har lagt på mig mängder av energi.

Nu råkar jag veta vad min kropp behöver i form av energi när jag är någorlunda aktiv, men det här är på ett bredare plan och enkelt sätt brukar vi använda BMR = basal metabolic rate. Det är ett sätt att beräkna din basala energiförbrukning. Det finns massor av BMR kalkylatorer på nätet. Om vi kommer fram till att du har en dagsförbrukning inklusive vardagliga sysslor på ca 2500 kcal så kan vi börja göra lite antaganden.

Hur mycket underskott behövs

Grundprincipen är att du tillför mindre kalorier än vad du behöver, så kommer kroppen behöva använda det lagrade “det som finns i ladorna”. Som man kan du lägga upp en strategi att äta massor med grönsaker, rena råvaror och ingen skräpmat. Då kanske du ligger på ett kaloriintag om ca 2000 kcal per dag, dvs ett underskott på ca 500 kcal.

Kommer du ihåg den obehagligt höga siffran 90000? Det var den presenten som ackumulerats av dåliga vanor under lång tid. Det jobbiga är att det tar lång tid att bli av med det också. Om allt går som det skall. Om du kan hålla dig till dina vanor och om din kropp inte får för sig att stanna på platåer så kommer det ta 180 dagar av kaloriunderskott innan din kropp förbrukat det energilager som du byggt upp.

Du har ju lagrat upp en hel del energi med dessa kalorier, så ett drastiskt beslut är ju att fasta. Jag personligan skulle aldrig klara det (om inte en zombieapokalyps tvingade mig till det) men det finns säkert de som ser det som ett bra alternativ. Om du låter bli att äta (med samma förutsättningar som tidigare) så behöver du “bara” fasta i 36 dagar. Du kommer behöva tillföra vitaminer, mineraler och andra viktigheter, så räkna med 40 dagars fastande innan du är på noll mot din önskade vikt.

Det är därför som nyårslöften så sällan fungerar

En stabil och hållbar vikt är en livsstil. Inte en diet eller en paleo, 5:2, LCHF, stenålders, atkins, flygvärdinne eller vilken modediet du nu vill följa. Nyårslöftena görs sällan utifrån viljan att förändra suitt liv utan i grunden från att folk är missnöjda med siffran som vågen visar. Om vågen visade mindre och om det stod en klädstorlek mindre i kläderna skulle de flesta vara nöjda. När du kommit till insikten att ditt liv kommer du leva tills dess att det tar slut, och att det är lika bra att leva det rejält å kommer du inse att siffrorna på vågen är lika intressanta som siffrorna på hastighetsmätaren i bilen. De förändras väldigt snabbt.

Men genom genomtänkta val och planering kommer du orka hålla dig till en bra nivå. Kan du få in lite träning i ditt liv så kan det vara bra också, men börja med att förändra kosten.

Mat, dietande, kosthållning och annat liknande blir väldigt ofta som religion, och ingen bryr sig om vad den andra säger – det viktigasteär att skrika högst och ta enkla poänger på motståndaren.

Mina rekommendationer för att gå ner i vikt och att hålla en hälsosam livsstil

Som sagt, jag tror på enkelhet.

 1. Drick inte kalorier
  Vatten är alltid ok, allt annat behöver du fundera på om det är värt det
 2. Ät rena råvaror
  Finns det ingredienser i det su skall äta som du inte förstår eller inte kan uttala? Undvik. Är innehållsförteckningen längre än 7 ingredienser bör du förmodligen undvika det med
 3. Ät lite mindre än tidigare
  Dagens bästa tips, köp mindre tallrikar – då blir dina portioner mindre direkt
 4. Du måste inte göra perfekt varje dag
  Men gör nära perfektion de flesta dagarna i alla fall
 5. Tänk långsiktigt
  De planer som du gör upp som är kortare än ett halvår är inte hållbara livsstilsförändringar. Skall du hålla på att dutta med kortsiktiga dieter så kan du lika väl fasta i 40 dagar

 

* = Ja, jag vet En kalori in måste inte vara samma sak som en kalori ut. Det skiljer i energitäthet, transformerbarhet och termogenesi i oliga makronutrienter. Jag vet, kolhydrater binder vatten och en del av viktmängden jag skriver om här kan mycket väl vara vatten. Jag vet, det finns vissa livsmedel om kroppen behöver me energi för att bryta ner än andra. Jag har redan räknat bort det.

Leave a Reply