Kategorier
Hund

Agria, Trygg-Hansa och Folksam – vem är bäst på valpförsäkring

I mitt förra inlägg, kan man välja försäkring på twitter skrev jag om att jag skulle ta kontakt med några försäkringsbolag för att få fram priser och villkor på en valpförsäkring.

Nu är det gjort, och försäkringsbolaget är utvalt. Jag tänkte att det är säkert fler som skall skaffa hundförsäkring så jag passar på och skriver ett lite längre inlägg.

Att köpa försäkring

Benbrott händer lätt
Försäkringen bör täcka både akuta ingrepp och planerade

Det är inte helt enkelt att shoppa försäkring. Och framförallt är det inte lätt att jämföra vad man får. Det trista är ju dessutom att det är först när man behöver deras hjälp som man märker vad man köpt.

De tre jag valde att kontakta var:

  • Agria
  • Folksam
  • Trygg-Hansa (i samarbete med Sveland djurförsäkringar)

Det jag vill ha är någon som kan ta hand om mig som spekulant. Som förstår mina behov. Som kan utbilda mig så att jag förstår vad som ingår i försäkringen och vad olika saker betyder.

Jag har delat upp det i olika ronder, med twitter, webben och telefon bemötande.

Försäkringsbolagen på twitter

Av de tre så var det @trygg_hansa som var snabbast med svar på twitter och de var trevliga dessutom. @Agriahast svarade de även snabbt, och berättade direkt om rabatter och hur jag kunde få reda på mer info (webben, telefon eller chat). @folksam var långsammast (vilket inte är ett problem) men gav mycket information och bad till och med om mitt telefonnummer så de kunde ringa mig.

Att Folksam dessutom faktiskt ringde upp, och att det var en riktigt trevlig och påläst kvinna som tog hand om mina frågeställningar är mer än imponerande! Riktigt bra jobbat Folksam!

Så på det stora hela är försäkringsbolagens bemötande på twitter riktigt bra – och snabbt. Jag hade nog kunnat handla upp hela försäkringen via twitter, i alla fall hos Folksam. Det visar att de stora bolagen tagit till sig forumet som en bra kundkanal.

Folksam vinner twitterronden, då de dels visat sig mest måna om mig som kund, men även erbjuder sig att ta kontakt per telefon, och att de ringer upp mig. Imponerande.

Försäkringsbolagens webbsiter

För att utbilda mig själv och börja räkna ut priser så styrde jag webbläsaren mot försäkringsbolagens webbsiter. På webben kan man ju lämna helt annan typ av information och leda kunden till köpbeslut, så jag såg fram emot upplevelsen.

Agriahttp://agria.se är väldigt rakt på sak. Man får börja med att fylla i grunddata och sedan får man priserna direkt. Det går fort och enkelt, och vill man ha mer information så står det endera i sidspalten eller i en popup som kommer när man klickar på frågetecken.

Dock är jag väldigt allergisk mot texter som ”… i vissa fall upp till” då det inte betyder någonting.

Men enkelt, översiktligt och bra presenterat. Kanske förstör de lite för sig själva då det är lätt att glömma bort att teckna försäkringen, för det kommer så många intressanta artiklar i sidspalten så man vill bara läsa mer och mer.

Trygghansahttp://trygghansa.se är väldigt traditionella. Produktblad på ett ställe. Villkor som nedladdningsbara PDFer på en flik. Sedan märks samarbetet med Sveland djurförsäkringar. Man klickar på ”Beräkna pris” och då poppar ett nytt fönster upp.

En sak som verkligen störde mig hos Trygg-Hansa är att försäkringen blir dyrare om man betalar per månad (+6%) eller per kvartal (+4%) vilket är idiotiskt. Jag tecknar ett försäkringsavtal hos dem att vara kund i ett år, så intäkten är säkrad i vilket fall som helst. Och att skicka ut en faktura med alla hanteringskostnader kostar en hel del den med. Men det tar de inte betalt för.

Trygghansa gjorde inget speciellt eller övertygande. Visa priserna, och det är upp till mig att välja.

Folksamhttp://folksam.se däremot, de lyckas med något som är svårt. De fick mig som kund att känna mig lugn och trygg. De har delat upp informationen i två block, dels ett översikt/vad ingår/villkor/frågor & svar/reklamfilm vilket gör att den som vill läsa mycket innan köpet kan göra det, dock utan att man tappar bort sig eller känner sig överkörd.

Sedan finns Pris & Teckna i ett eget block, så att de som vill gå direkt på prisinformationen kan göra det.

Jag gillade verkligen det, och det är deras webb som jag tycker är bäst. Men tyvärr så tappar de bort sitt försprång, eftersom prisberäknaren är flashbaserad. Det gör att den inte fungerar i min ipad. Dessutom får man väldigt lite information på prissammanställningssidan om vad man valt, vad som ingår etc.

Dåligt Folksam.

Därför blir det dött lopp mellan Agria (möjligheten att testa olika alternativ och snabbt se vad det gör på priset, samt alla intressanta artiklar de har) och Folksam (att de får mig att känna mig omhändertagen på webben).

En sak jag saknade hos alla bolagen var information om vad typiska behandlingar och olyckar kan kosta, som exempel så att man kan värdera vad deras försäkring faktiskt kommer kosta. Agria har faktiskt exempel på veterinärvårdskostnader på sin site.

Försäkringsbolagen på telefon

Här fanns det en glasklar vinnare, och det var Agria – 020 88 88 88.

Kunniga, hjälpsamma och genuint intresserade av att jag skulle kunna ta beslut om den bästa försäkringen och försäkringsinnehållet för min hund. De gav exempel på vad typiska behandligar skulle kunna kosta, gav information om vad som är viktigt att tänka på etc. En sak som verkligen imponerade på mig var att den trevliga kvinnan jag pratade med gav mig sitt direktnummer så jag kunde ringa tillbaka direkt till henne, och slippa prata med någon annan. Kunden i fokus, det gillar jag.

TryggHansa – 0771 111 110 var definitivt sämst. Ingen kunskap över huvud taget om produkten eller hur man kan tänkas behöva den. Kunde bara rabbla siffror men det märktes att han inte förstod dem. Erbjöd inga rabatter eller liknande heller. Han var också väldigt snabb med att påpeka att de inte haft dessa försäkringar särskilt länge. Inte förtroendeingivande.

Folksam – 0771-950 950 gjorde ett lika dåligt intryck, och försäkringssäljaren där gjorde ett lika dåligt intryck. Fick läsa innantill. Kunde inget om produkten. Visste inget om konkurrenterna. Men han gjorde ett kardinalfel som är orsaken till varför jag rankar Folksam som sämst.

Han gick direkt på avslut.

Jag ringer för att fråga priser, och han tänker skriva in mig direkt som kund. Så gör man inte, och det är inte god sed inom telefonförsäljningsbranschen att göra så heller.

Jag skrev inledningsvis att här fanns det en glasklar vinnare, och Agria var verkligen bäst. Men sedan ringer telefonen, och det är en kvinna från Folksam i andra änden. Det är kundtjänstmedarbetaren som jag twittrat med som nu ringer på min mobil. Det är respekt!

Hon var kunnig, påläst, kunde allt jag frågar om och är precis lika bra som Agrias telefonkundtjänst.

Så Agria vinner den ronden, men bara en hårsmån före Folksam som gjorde en grym comeback.

Så hur väljer man försäkringsbolag?

Det är knepigt att välja, och ytterligare en faktor är priset och vad som ingår. Premien är ju det man betalar varje månad. Händer något (till exempel ett benbrott som kanske kostar 25 000 kr) så vill man ju att försäkringsbolaget går in och ersätter direkt, så att man inte behöver betala allt själv och sedan få ersättning från försäkringsbolaget. Därefter skall man betala en självrisk, och utöver självrisken så har flera bolag en rörlig självrisk med en procensats av beloppet.

Det är här djungeln börjar. Agria har till exempel ett orabatterat pris på 2624 kr/år. Folksam kostar 2951 och TryggHansa kostar 1344 kr.

Om sedan hunder bryter benet så kostar det mig 4685 kr hos Agria, 6200 hos Folksam och 7300 hos TryggHansa.

Bolagen ersätter dessutom olika maxbelopp i veterinärkostnad där Agria ersätter upp till 50′ och TryggHansa och Folksam ersätter upp till 40′. Utöver det finns det olika ersättningsperioder, där man bara betalar en självrisk (oavsett antalet veterinärsbesök). Agria och har 125 dagar, TryggHansa 90.

Det här är bolagens olika grundpriser. Sedan kan man få rabatt om man har hemförsäkring hos bolaget, om man är med i rätt klubb eller om man har annat att förhandla med. Så hur din prisbild ser ut kan variera, för att vara ärlig.

Vad väljer jag, och varför?

Det blir Agria för vår del. De visar att de har kunskap och erfarenhet, och deras webb var bland de bästa. Deras telefonbemötande var ”best in class” och något som de andra bolagen borde lära sig något av.

Agria var inte billigast vad gäller månadspremie, men för oss blir det bästa valet ändå. Totalkostnaden är mer intressant, och det tillsammans med ett otroligt bra bemötande gör valet ganska enkelt (det blev svårare när Folksam ringde upp och var så trevliga/kunniga).

Lycka till med ditt val av försäkringsbolag. Du kan väl skriva vad du valde, och varför?

6 svar på ”Agria, Trygg-Hansa och Folksam – vem är bäst på valpförsäkring”

Finns Sleipner också – där hade jag min första hund försäkrad =) Till räddningshunden hade jag Folksam eftersom de försäkrade tjänstehundar bättre å högre än Agria och sänkte inte värdet på hunden nämnvärt heller =) Men hade jag itne haft en tjänstehund så hade det nog blivit Agria då också =)

Är bara deras skadereglering lika bra som deras kundtjänst så kommer det här bli perfekt. Att köpa försäkring är ju verkligen att köpa grisen i säcken. Man vet aldrig riktigt vad man får för pengarna förens man behöver hjälpen.

Men igår ringde en representant och hjälper till med att flytta försäkringen frpn kenneln till oss. Vi behöver inte glra någonting. Otroligt smidigt, och bra jobbat av Agria

Du veta att du valt ett bolag med begränsningar som avsér ersättningar för ev. korsbandsskada?
Kanske inte så vanligt men lätt hänt om en lös hund härjar och är glad att ett sådant slits av.

Tack för att du lyfte frågan. Det är precis sådan detaljerad information som är så svår att få reda på innan man tecknar en försäking. Alla bolag har sina ”hang ups” som de inte ersätter eller har ett reducerat skydd för, så det är viktigt att ställa frågor om vad de inte ersätter.

Jag skulle rekomendera IF,har aldrig haft problem me dom.
Har en självrisk på 2500:- men sedan står dom för precis ALLT ja menar precis ALLT.
Dom ersätter mediciner,alla typer av vetproblem som händer med din vovve!!
Om du ska ha ex. sepec foder ersätter dom dej med 500:-

Dom andra F-bolagen tycker jag bara ha lustiga krångliga villkor, dom betalar EN procentuell del av skadan sedan får du stå för den andra delen.
Kom i håg att läsa det finstilta,dom ersätter inte alla typer av skador heller, inga mediciner ody.l
Kan bli problem när det bl.a gäller dom ortopediska (vet detta av egen erfarenhet.)

Sedan om du ex har IF i andra försäkringar,barn, hus,liv mm.mm.
Så kan du lägga ihop alla dina försäkringar inkl hundens å få en jäkla bra bonus!!!
Har själv gjort detta å har tjänat en regäl slant.

Har ringt till if och deras sätt att jobba verkar väldigt intressant och trygg. Man har en självrisk på 2500 men sen kan man pusta ut. Resten ersätter de upp till en kostnad av 50000/år. Ska inte klaga på Agria heller när min tik var försäkrad hos de så fungerade allt som de hade sagt, men kostnaden blir mer än 2500 när olyckan är framme.

Kommentera