Kategorier
Livet

Är du rasist? Eller fördomsfull? Eller bara korkad?

Idag kan man läsa en text av Patrik Lundberg Texten är bra och tänkvärd om fördomar och dumheter men att ta det till rasistspåret har jag lite svårt för.

Eller är det så att det är ok att skämta om vissa folkgrupper men inte andra, och om man skämtar om det så är man rasistisk?

20110913-120720.jpg

Det är faktiskt inte helt simpelt att förhålla sig till.

Enligt FN är rasism: ”…varje skillnad, undantag, inskränkning eller företräde på grund av ras, hudfärg, härstamning eller nationellt eller etniskt ursprung, som har till syfte eller verkan att omintetgöra eller inskränka erkännandet, åtnjutandet eller utövandet, på lika villkor, av mänskliga rättigheter och grundläggande friheter på politiska, ekonomiska, sociala, kulturella eller andra områden av det offentliga livet.”

Det Patrik beskriver ser jag verkligen inte om rasism. Ignorans och vardagsdumhet möjligtvis…

Hur skall man skriva det här utan att bli idiotförklarad… Att någon kallar honom kines, är det rasism? För han ser ju onekligen asiatisk ut. Möjligen dumt eftersom personen inte vet om han kommer från kina eller ej.

Klassikern ”mela liis?” kommer sig av att det är lite charmigt/småroligt. Men är det verkligen rasism? Med den logiken är ju Tele2 reklamen rasistisk, efterom de driver med både svenskan och amerikaner. Är jag rasistisk mot en norrlänning för att jag imiterar norrländsk dialekt.

Jag förstår hur han menar, men jag ser inte att det har med rasism att göra.

Låt mig förklara. Frågorna ”hur lång är du?” och ”har du spelat basket?” brukar komma inom några minuter när jag träffar nya människor. Ämnen som skostorlek och var jag handlar kläder är alltid populärt ämne. Små barn vänder sig om och stirrar. Äldre barn pockar på sina föräldras uppmärksamhet och tonåringar försöker vara coola och ignoranta samtidigt som de glor och försöker få sina kompisar att kolla med.

Sova på hotell är sällan roligt då fötterna hamnar en bra bit utanför sängen. Och täckena räcker inte till.

Att främlingar ber om att få ta en bild tillsammans med mig är lite irriterande, men inte lika illa som de som obemärkt försöker smyga sig på rygg mot rygg och jämföra längd. Eller påhoppen i invandrartäta områden (ja det är min observation att frågorna och respekten för privatliv är betydligt lägre där) där coola killar försöker hitta roliga saker att säga.

Du fattar va? Det handlar inte om rasism, det handlar om hur människor reagerar på det som är annorlunda och inte stämmer överens med det som de är vana vid. Det kanske är korkat, men rasism har det inget med att göra. Tycker jag.

Har jag fel? Berätta gärna varför i kommentarsfältet

10 svar på ”Är du rasist? Eller fördomsfull? Eller bara korkad?”

Håller med dig. Rasism är det inte. Dock otroligt korkat. Dumma människor finns det gott om. Och deras ord sårar.

Du har missat hela poängen, vad är det som inte är rasism? Du har ju själv lyckats hitta definitionen i alla fall. Att ens skriva ett inlägg där du bagateliserar ämnet är väldigt korkat som att debatten behöver mer av det? Troligtvis för att du inte alls kan relatera till det. Kom ihåg att ord bara är ord, det som sårar är ifall de pekar på en minoritetsgrupp som du tillhör och ifall de bakomliggande attityderna är nedlåtande. Det exemplet du tar upp är riktigt trångsynt.

du väljer själv hur du ska agera o reagera på saker o ting. om du vill känna dig kränkt så gör du det, men om du bara skakar på huvudet o skrattar åt situationen så kommer du må bättre. som du själv säger, ord är bara ord! det är ju inte så att jag tar illa upp om någon tror att jag är norrman, eller att jag ser en viking på en förpackning……

I think it’s important to differentiate between racism and racial prejudice. Racial prejudice can take good and bad forms, but it is always the foundation of racism. The important question to ask, is WHY was it important to point out someone’s race. Like in a news report that says a Black man robbed a store (this used to be very common in the US). It doesn’t help the catch the offender, because unless there’s only one Black man within 200 miles of the store, you haven’t narrowed the field of suspects enough to be helpful. What it does do, is allow people to associate the crime with an entire group of people, the majority of which are law abiding.

Megan Williams: I beg to differ. I do agree that it’s important to think about prejudice and racism BUT it’s very important, if you want to catch a criminal, to know what that person looks like. Saying that someone is black, is to point out how they look.
Unfortunately, it is associated with race, but it doesn’t need to be.

Jag tycker inte att det handlar om rasism. Det är skillnad på korkade uttalanden och rasism, vilket är något folk verkar ha svårt att skilja på. Tycker även det är lite drastiskt att ta bort kinesen från Kinapåsarna bara för att någon skrivit ett par meningar i en krönika. Ska man se det på det sättet finns det väl massor av förpackningar och grafiska element man bör ändra på, som är mycket värre än så! Tänk om man skulle ändra på förpackningar och grafiska element så fort någon tagit illa vid sig om något eller klagat?

Du är lång, Patrik är asiat, någon annan är svart och någon tjock. För mig kvittar det om det är rasism eller inte, jag tycker inte att någon ska behöva utstå påhopp. (Visst, om man ser något ovanligt, en extremt lång person, en väldigt kort eller en vit bland 1000 svarta, då är det jäkligt svårt att inte titta. Men det måste man väl ändå få göra, utan att för den delen behöva stirra eller liknande. Eller skämta om det. Nyfikenhet ligger i människans natur. )
Sen tycker jag att ”rasism” skämt som framförs av stå-upp komiker kan vara otroligt roliga, just för att de bygger på fördommar och generaliseringar. Är jag rasist då? Jag tycker att man ska få skämta om nästan vad som helst, om komiker inte pratade om ämnen som var tabu skulle deras komik bli jäkligt tråkigt om du frågar mig.
Sen är det skillnad på att skämta bakom någons rygg och göra det offentligt i sitt yrke!!

Kommentera