Att använda och programmera en Baofeng radio

Baofeng-UV-5RHar du kommit hit för importfilen så finns den långt ner i inlägget, men jag uppskattar ju om du läser och kommenterar.

Komradio är kul. Jag höll på redan när 27mhz var coola 🙂 (om de nu varit coola).

Nu har jag skaffat ett par Baofeng UV 5r för skojs skull.

Tydligen så finns det en modell som är lite bättre och hanterar saker bättre, men jag fastnade för den UV-5r modellen.

I korthet så är den liten, nätt och fungerar alldeles utmärkt. Den är extremt programmerbar och går att använda till mycket. Just det där med programmeringen verkar ganska komplicerat och för att vara ärlig så förstår jag inte hälften.

Är det lagligt

Inte överallt och inte på alla platser. Däremot så vet jag att på SRBR, PMR och jaktkanalerna får du sända. Stör du andra så kan de ju bli sura, så låt bli med det. På övriga kanaler skall du inte sända alls, utan bara lyssna. All radiotrafik (förutom på nödkanalerna) är konfidentiell. Du får lyssna, men du får inte föra vidare informationen. Den här passusen har varit svår för många radiokonessörer att tolka. Detta är alltså var det generellt är lagligt (egentligen licensfritt) att sända.

PMR, PTS och Baofeng

För vissa “radiokonessörer” är det oerhört viktigt att påpeka att Baofengens utformning gör att den inte är tillåten att använda på PMR bandet. Först och främst, det är alltid tillåtet att lyssna! Argumentet att utformningen gör den olaglig stämmer inte heller. Det kommer sig av en feltolkning av PTS frekvensdirektiv. De som hävdar att Baofengen är olaglig på PMR bandet har tolkat §103 där det står “Antennen skall vara integrerad i radioanläggningen” som att antennen skall vara fast monterad och inte gå att skruva loss. Att antennen skall vara integrerad i radioanläggningen är inte samma som att den inte skall gå att skruva loss. Att antennen är integrerad i radioanläggningen betyder att när du sänder så skall antennen vara en del av radion. Du får alltså inte koppla in en bilantenn eller en antenn på taket och sända. Men du får fortfarande lyssna!

Det finns däremot ett aber med PMR och Baofeng UV5r (vilket de flesta som klagar på Baofengen inte vet…) och det är att i standardprogrammering så går sänder Baofengen med för stark sändareffekt. Du får sända med max 500 mW på PMR och kör du standardprogrammering på radion så sänder den med 1000 mW. Det går däremot att sänka uteffekten, vilket jag har gjort på mina. Så för din del är det enklast att låta bli PMR om du inte vet vad du gör. Med det sagt så är det lagligt att använda Baofengen, men du måste som alltid veta vad du gör.

Min utrustning

baofen_camoJag köper mina radios och tillbehör på ebay. Det är Baofeng UV5R och på två av dem har jag den långa antennen från Nagoya. Sedan har jag en hel drös med tillbehör som bilantenn, strupmikrofoner, handmikrofoner, och massa annat roligt. Jag länkar inte till någon specifik säljare för det förändras över tid. Välj en säljare som har många positiva omdömen och hög rating så slipper du problem.

Chirp är programvaran jag nu använder för att programmera radion med och du behöver även köpa Baofengs programmeringskabel.

Frekvenserna

I korthet så kan en säga att det som du får sända på är jakt, SRBR (short range business radio) och PMR (Privat Mobil Radio). Överallt annars är det ett lagbrott att sända om du inte är radioamatör, fast då behöver du inte läsa det här heller för du kan det redan 🙂

Utöver dessa så finns de nordiska fritidsbåtskanalerna L1 -L3 (L står för leisure) samt marin VHF att lyssna på.

L3 används inte i Sverige. På VHF sidan har jag lagt in VHF 1-19 vilket är vanliga kanaler (VHF16 är nöd/anropskanal). Dessutom har hag tagit med de VHF kanaler som jag är intresserad av rent geografiskt samt VHF67 och VHF74 vilka är allokerade för Sweden Rescue. [vill du hjälpa till så får du gärna komplettera med resten av VHF kanalerna]

Repeaternätverk

Du kan också använda baofenger för att sätta upp ett repeaternätverk, vilket är otroligt smidigt. Du kan göra det på två sätt. Endera så använder du VOX, kabel och frekvenser med rätt shiftning som i denna video.

Eller så använder du hårdvara för att göra detta som i denna video

Hårdvaran är en Two way radio repeater box som kostar ungefär USD15. Testa det första sättet först då det egentligen är samma som denna

Förlänga räckvidden på din Baofeng

Alla vill ju få ut max räckvidd från sin radio. Börja med att skaffa en längre antenn från Nagoya. Det gör en hel del. Sedan skall du göra ett jordplan till antennen, det som även kallas counterpoise på engelska. Det kostar i princip ingenting och ger dig betydligt bättre räckvidd. Här är en bra video som förklarar det hela

Radiorna arbetar på ca 2 meter. Enkelt så delar du det med 4 vilket blir ca 50 cm. Så sladden behöver vara ca 50 cm. Tro mig 🙂

Lyssna på repeatrar

Du får inte sända över officiell repeater, men lyssna går ju alltid.

SSA har bra kartor och information om repeatrar samt fyrar. Hos Ham hittar du en lista även svenska relästationer för VHF och UHF.

Squelch

Squelchstegen ligger väldigt tätt från fabrik så det gör inte så stor skillnad att ändra scquelchen. Här är ett förslag på att öka stegen.
http://www.miklor.com/COM/UV_Squelch.php

Tipstack till Johan B!

Programmeringsfil för Baofeng UV 5R

Det är egentligen inte svårt att programmera baofengen, men det tar tid och det är ju lättare att bara importera en färdig fil.

Baofeng-UV-5R-redJag har programmerat mina radios med följande fil. Den täcker det som är beskrivet i den här artikeln. Alla fel är helt omedvetet och bara mitt fel. Hittar du något som behöver åtgärdas så säg till så fixar jag det.

Importfil för att programmera din Baofeng UV-5R

Tänk också på att du kan ändra välkomstmeddelande (bra om du har flera enheter), ta bort knappljud och mycket mer. Anslut radion till datorn med programmeringskabeln och ändra på!

Namn och frekvenser för jaktradion

Tyvärr är de fel i filen, så du får ändra själv.

Jakt 1 – 155.425
Jakt 2 – 155.475
Jakt 3 – 155.500 (även för marin radio, då kallad “L1”)
Jakt 4 – 155.525 (Även för marin radio, då kallad “L2”)
Jakt 5 – 156.000 (“landmobil trafik med bärbar radiosändare”)
Jakt 6 – 155.400
Jakt 7 – 155.450

Skall uppdatera det någon dag men så länge denna txt står kvar kvar så får du korrigera själv (ja, jag är lat ;))

Tipstack till Johan B, Tomas F och Teddan!

Källor

Från följande siter har jag hämtat informationen till detta inlägg samt data att programmera baofengen med:

Airsoft sverige – Information om hur du manuellt programmerar radion

Digi24 – bra information om vad kanalerna är till för och hur de används.

Wikipedia Marin VHF – uppenbart om marin vhf

Swedish Prepper – som var utgångspinkten för mig för den här baofeng artikeln

SSA – Svenska Sändar Amatörer

Ham – Forum för amatörradio

Disclaimer

Jag kan egentligen inte detta. Eller jo, jag har bra radiovana och pluggade till radioamatör förut. Men det är ingen kärnkompetens så det finns säkert felaktigheter i det här. Säg till i så fall! Inlägget har jag skrivit för att sammanfatta det jag lärt mig och dokumentera det på ett enkelt sätt. Som alltid, bryt inte mot lagen bara för att du inte känner till lagen. Det är din skyldighet att ta reda på gällande regler och bestämmelser.

32 Comments

 1. Lasse

  Hej, fungerar din fil till Baofeng mark III ??. Frågar innan jag sätter mig framför datorn och testar..
  Med vänlig hälsning Lasse Lasse

  • Jag har ingen aning faktiskt. Men du kan ta upp filen i chirp och kopiera frekvenserna rakt av

 2. Simon

  Hej så filen är till skiva bara som du programerat kan du ej göra en som man slipper ha på skiva så man kan lägga in frekvenserna bara?

  • Tjenix. Vet inte riktigt vad du menar med skiva? Starta chirp och plocka upp filen där.

 3. Mattias Hansson

  Hej
  Har införskaffat den senaste Baufeng radion UV-9r https://www.wish.com/search/Baofeng%20UV-9R#cid=59846d3301947e03dff703b5 och när jag söker efter lämplig USB mjukvara hittar jag inte denna radio i någon lista.

  Har ni tips på hur jag kan programmera upp denna radion?

  Mattias

  • Det var intressant. Baofeng UV9r finns vare sig på Baofengs hemsida eller den amerikanska distributören?
   Som det ser ut så verkar inte Chirp stödja den än. Trots att första supportärendena loggades redan i februari.

   De flesta verkar programmera sin Baofeng UV9r manuellt vilket nog är det enda sättet just nu.
   Du fick mig att lägga en 45 minuter på det och jag råkade nog köpa några BF tillbehör under tiden med. Farligt att svara på kommentarer 🙂

  • Calle

   Är ju konstigt att denna UV-9R inte finns, men säljs!??!
   Har själv fått hem två som jag skulle vilja programmera, men har inte kommit dit än, då den medföljande programmeringskabel är “pirat” och inte hittas i Win7

   Kul om någon har ett seriöst tips att komma med 🙂

  • Calle

   Har labbat lite med UV-9R och det funkar med Chirp
   Valde då Baofeng_UV-82WP och laddade ner konfig, ändrade så den blev rätt enligt rätt kanallista oh det funkar.
   Har även ändrat lite i menyerna, så det verkar funka 🙂

 4. Johan

  Hej Mattias
  Du skriver att du har programmerat VHF kanaler 1-19, innebär det att jag kan importera din fil och radion är klar för jakt på 155mhz?

  //Johan

  • Japp. Jag har använt mina under jakt och det fungerar utmärkt. Vissa jaktlag använder pilottoner och då krävs det ytterligare programmering (har inte gjort det eftersom jag inte haft behovet).

   • Thor

    Hej,
    Har en Baofeng GT-3WP som jag programmerat med PMR, SMBR, VHF marinkanaler och Jakt kanalerna genom Chirp och allt fungerar.

    Seda;kom jag på att PMR och Jaktkanalerna använder CTCSS och jag lade till jakt 1-7 CTCSS med PL 67Mhz! Vilket även det fungerar.

    Nu till mitt problem/fråga.

    Vid ett jakttillfällr kan kanal och CTCSS delas ut och jag försökta och misslackas ständigt att ändra CTCSS koder på de kanaler jag programmerat med Chirp?

    Går genom meny till R-CTCSS ändrar koden, trycker Meny verifiering att ändring genom förd, tillbaka Exit, när ja går tillbaka och kontrollerar ändringen ligger det gamla värdet kvar?

    Någon Ide som kan lösa problemet?

 5. Thomas

  Ser väldigt lik ut som den BF-a58 jag har köpt precis.

  Verkar finnas en del varienter som “brandas” med egen beteckning.

  Har dock inte hunnit testa att programmera denna än.

  Utmaningen är att få programmeringskabeln att vilja lira med Windows 10 .
  Finns en länk att löda om kabeln med ett annat usb-ttl chip här.

  http://www.miklor.com/COM/UV_ProgrCable.php

  Så nu kan jag utminstone spara undan en kopia på radion innan jag provar din inställningsfil – tack för den 🙂

  Finns för övrigt bra tips på denna sida , som hjälpte mig

  • Miklor är en riktigt bra resurs, tack för tipset

 6. Kapten K

  Jag gjorde en csv med alla marina VHF kanaler.
  https://filetea.me/n3w3nniTQ6vSwGfPMlvOUxYYg
  Utan garantier etc. Får enbart användas för att lyssna! Sändning kräver Licens och Cert samt typgodkänd apparat.

 7. Claus

  Hej Mattias, du skriver att du har tagit med de VHF kanaler som du är intresserad av rent geografiskt – var bor du någonstans och finns det en karta eller lista över vilka VHF frekvenser som används i de olika geografiska områden?

 8. pelle

  tjäna går det att låsa upp dom på fler frekvenser? typ flyg kanaler?

 9. Peter Wallin

  Tack!

  Körde också 27Mhz en gång i tiden! (typ 40 år sedan:-)
  Men nu köpte jag ett par Baofeng BF-F8HP.

  Så jag ville bara tacka för hjälpen med en färdig fil!
  Kommer att följa med å se vad som händer här!
  Dina länkar var precis vad jag letade efter!

  Peter

 10. Roberto

  Hej! Jag vill veta var man kan köpa kabeln programmering frekvens. Jag kan inte hitta den än

  • Enklast är på Ebay. Sök efter baofeng programming cable

 11. Chris Dundee

  Hi Mattias are all frequencies free in the file for Baofeng UV-5R

  • Hi Chris. In Sweden, there are quite a few regulations on what to use or not. Generally, you can listen on any frequency (but not record, transcribe or tell anyone about what you have heard, except emergency transitions).
   Regarding transmitting, there are regulations on how the antenna is mounted in the chassi, what wattage you can use and so forth

 12. Sebastian

  Hej du. Jag har precis köpt en Baofeng UV-5R och skall ikväll programera den.
  Jag läste här i kommentarerna att det bara är att installera importfilen och sen är fet fritt fram för Jakt.

  Jag har bara en fråga om det geografiska, jag bor i Skåne och enligt kartan du länkade till är det Malmö eller Kivik som blir närmast. Finns de med i din programmering?

  • Det är vissa VHF frekvenser som är geografiska. Jaktfrekvenserna är det inte. Om du bor nära gränsen bör du hålla koll på vilka frekvenser grannlandet använder.

 13. Teddan

  Hej.

  Är inte jaktkanalerna i importfilen lite fel?

  Nedan är väl de frekvenser som gäller för rep namn?

  155.425 – Jakt 1
  155.475 – Jakt 2
  155.500 – Jakt 3 (Även för marin radio, då kallad “L1”)
  155.525 – Jakt 4 (Även för marin radio, då kallad “L2”)
  156.000 – Jakt 5 (Ej enbart för jakt, kanalen används generellt för: “landmobil trafik med bärbar radiosändare”)
  155.400 – Jakt 6
  155.450 – Jakt 7

 14. Thomas Fransson

  Tittade lite närmare på denna IMG filen idag då jag ska programmera JAKT kanalerna. Dina kanalplatser är lite omkullkastade enligt standard.
  Jaktkanalerna följer ju inte frekvensnumren utan har utökats under tid.

  Jakt 1 – 155.425
  Jakt 2 – 155.475
  Jakt 3 – 155.500 (även för marin radio, då kallad “L1”)
  Jakt 4 – 155.525 (Även för marin radio, då kallad “L2”)
  Jakt 5 – 156.000 (“landmobil trafik med bärbar radiosändare”)
  Jakt 6 – 155.400
  Jakt 7 – 155.450

  Hoppas infon är till någon nytta 🙂

 15. Petter

  Hej
  Min radio ligger och lyssnar/låter helt omotiverat. Någon som vet hur man blir av med det? Det är min första radio UV5R och jag har inte riktigt koll på grejjerna.

  • Du behöverändra squelchen så att den inte reagerar på minsta störning. Bläddra igenom menyerna tills du hittar sql eller liknande. Ställ upp den till ett högre värde

 16. Johan Bergh

  Hej Mattias
  Din fil hjälpte mig att komma igång snabbt.
  Men jag tycker kanalerna och frekvenserna för 155mhz inte stämmer riktigt mot andra radios.
  De stämmer bättre mot denna lista
  http://www.frekvenslista.com/lista.php?sys=6
  Enkelt iofs att ändra

  /Johan

  • Johan Bergh

   Alltså jaktkanalerna
   på 155 stämmer inte

Leave a Reply