Kategorier
Livet

Avslöjar du allt om dig och dina kompisar på facebook?

Paniken sprider sig på facebook, för någon har kommit på det eminenta att nu med nya tickern så blir ens kommentarer synliga för andra. Grattis Herr och Fru foliehatt. Så har det varit bra länge, och så kommer det bli än mer framöver om man tolkar det som sades på F8 konferensen.

@partypinglan bloggade bra om just det tidigare i veckan: Senaste skiten på facebook sp jag tänker inte kriva så mycket om just det.

20110925-112003.jpg

Men det intressanta är hur hemliga vissa vill vara för sina kompisar. Det förvånar mig inte, för vissa har inte fattat det där att allt man lägger upp på nätet blir sökbart, och därmed offentligt. Men hur tänker man när man har kompisar på facebook, och där skapar listor på människor som inte får se det man skriver?

Står du inte för det? Skriv det inte! Vill du inte att andra skall se dina uppdateringar? Skriv dem på en postit lapp och sätt den på kylen. Då kommer bara din familj och dina ”rikiga” kompisar att se det. Men på riktigt, räkna med att allt du skriver på nätet blir offentligt/sökbart förr eller senare!

En annan viktig sak i detta är att folk silar mygg och sväljer kameler. Att folk får se statusuppdateringarna är en katastrof, men när kollade du senast vilka appar du gett tillstånd att accessa din facebookprofil? Chansen är stor att du oroar dig för vilka som ser din senaste uppdatering, medans du har appar som tar reda på allt du kriver på facebook, din epostadress, alla dina kompisar och alla dina uppladdade bilder!

Tror du mig inte? Kolla vilka appar du har installerade och vad du tillåtit dem att avslöja om dig såhär:

Klicka in dig på privacy/sekretess (under kontoinställningar)

20110925-112709.jpg

Klicka på edit settings för apps and websites.

20110925-112822.jpg

Här ser du hur många appar du har installerade. Varenda en är en potentiell säkerhetsrisk, för du vet inte vad appen gör, exakt hur mycket information om dig den suger åt sig och du vet definitivt inte vad utvecklaren av appen gör med datat. Innan jag började rensa den här gången hade jag 90 appar installerade, som du ser på bilden är det betydligt färre nu.

Klicka på edit

20110925-113114.jpg

Här kan du nu se och ändra inställningar för appar, och framförallt ta bort de kopplingar du inte behöver/använder.

Desto färre desto bättre!

Här kan man också ställa om man till exempel vill att postningar från en app som twitter eller liknande skall vara för vänner, vänners vänner eller globala.

Så få inte panik över att det fungerar som det skall, och fundera framförallt på vad det är som postas på facebook. Bara för att en kompis postat det betyder inte det att det är sant.

Kommentera