Kategorier
Cykling Livet

Bilisters oresonliga hat mot cyklister

Börjar väl med en disclaimer. Jag är trafikant. Dvs jag rör mig i trafiken som gångtrafikant. Som cyklist. Som bilist.

En sak som jag har svårt för, det är hat. Många bilister (känner för få motorcyklister och lastbilschaufförer för att kunna uttala mig om vad de tycker) i min bekantskapskrets och framför allt på internet uttalar sig oerhört kategoriskt, hatiskt och faktiskt brottsligt om cyklister.

Om cyklister vore en religion eller en sexuell läggning skulle det anses som hatbrott och hets mot folkgrupp.

Det var en cyklist som blev påkörd i Stockholm för inte så länge sedan. Förövaren lyser fortfarande med sin frånvaro. En Golf väger ca 1 300 kg (exkluderat förare och drivmedel). En cyklist väger ca 100 kg (för att räkna riktigt högt). Håll de siffrorna i huvudet medans du läser några intressanta inlägg om vad ”medtrafikanter” säger om cyklister:

En trafikskola som definitivt inte har koll på Trafikförordningen

Det är viktigt att få hata, även när en människa ligger på sjukhus

Har du läst detta nu?

nästa gång smäller det

Det här är olaga hot. Också ett brott mot trafikförordningen. Byt ut ordet cyklist mot till exempel chilenare eller flata och fundera på hur fräscht det känns…

Dessutom är den som skickat den här tweeten helt ute och cyklar, bokstavligen. Så här står det i trafikförordningen:

Cykel, moped och fordon som är konstruerat för en hastighet av högst 40 kilometer i timmen eller som inte får föras med högre hastighet än 40 kilometer i timmen skall föras så nära som möjligt den högra kanten av vägrenen eller av den bana som används.

Vad är det med hatet mot cyklister?

Det är lite intressant, att så många lägger så mycket energi på något de inet kan påverka. Eller ja, det finns de som tar lagen i egna händer. Jag har blivit prejad, sprutad på med spolarvätska, tutad på, omkörd så nära att backspegeln fastnat i jackan, utsatt för omkörning med tvärbroms (dvs de kör om och tvärnitar sedan precis framför), utskälld, fått skräp kastat på mig och säkert saker som jag glömt.

När jag diskuterar detta med folk (jag tar ofta diskussionen både på internet och i ”riktiga” livet. Cyklisterna följer inte regler, är i vägen och på det stora hela allmänna idioter.

Det finns andra som skrivit betydligt bättre om detta, men en sak jag funderat på är hur bilister beter sig i trafiken. Om vi ”bilister” tar oss rätten att skälla på idioterna så borde vi väl bete oss näst intill exemplariskt.

Den här veckan har jag kört ca 100 mil i stockholm, i city och i kranskommunerna. Det har varit en bra mix mellan motorväg, cirkulationsplatser, svängande körfält och tät stadstrafik kryddat med den underbara rusningstrafiken. Jag började med att räkna antalet förseelser (dvs sådana trafikbrott som en polis skulle kunna välja att lagföra) men jag gav upp redan första dagen. Så här ser en icke komplett lista ut på en vecka i stockholmstrafiken

 • Köra mot rött
 • Omkörning vid övergångsställe
 • Strunta i högerregeln
 • Inte stanna vid stopplikt
 • Köra om bil som stannat för högerregeln
 • Köra över heldraget
 • Köra i spärrzon
 • Köra om på insidan (på motorväg)
 • Inte visa att väjningsplikt skall efterföljas
 • Göra farliga omkörningar
 • Inte blinka ur rondell
 • Svänga utan att blinka
 • Köra fortare än tillåtet
 • Använda ”bussfil”
 • Inte visa hänsyn
 • Inte hålla uppsikt på trafiken (dvs sysselsätta sig med mobil, navigator, taxisystem istället för att hålla koll på trafiken)
 • Regelmässigt ligga i mitten eller vänsterfil på motortrafikled/motorväg
 • Hålla betydligt lägre hastighet än skyltad maxhastighet och inte ligga i höger körfält
 • Hastighetsöverträdelser överallt…

Det är ju lätt att dra slutsatsen att många bilister anser sig själva ha rätten att bestämma vilka lagar som skall gälla och att bryta mot de som de anser vara onödiga. Testa själv att räkna antalet trafikförseelser kring dig under en dag. Du kommer bli mörkrädd!

Personligen så är det två saker jag inte förstår:

 1. Hur orkar folk vara så aggressiva mot medtrafikanter?
 2. Varför bryter så många bilister mot lagar hela tiden?

Jag vet inte om du följer Trafikredaktionen P4 Radio Stockholm på facebook? Kolla inläggen där så fort någon andas cyklister. Det får mig att tappa hoppet om att vi någonsin skall kunna kalla oss medtrafikanter…

Extra talande är det att häromdagen så var det en andfamilj vid sidan av vägen. Bilister bromsade in. Väjde. Ringde både polis och P4 Stockholm. Samma dag så ser jag lite över 40 överträdelser (då räknar jag inte histighetsöverträdelser och felaktig använgning (läs obefintlig) av körriktningsvisare. Dessutom ser jag cyklister som blir trängda, bilar som inte respekterar väjningsplikt mot dem. Tutningar och spolvätske ”attacker” mot och på cyklister. Andfamiljen däremot, den fick gott om utrymme.

Bilister, varför så arga mot cyklister?

Kommentera