Kategorier
Livet

Bluffmail som ser ut exakt som en Paypal betalning

Både jag och @partypinglan har fått mail om paypalbetalningar som vi inte gjort. I bägge fallen så är det en klocka som är inköpt och det har varit ebay aktioner.

Första gången vi såg det så reagerade vi med lite panikslaget ”shit någon har fått tag på ett kreditkort, nu måste vi ringa banken, visa, paypal och ebay”. Men först tittade vi på kontohistoriken på våra paypalkonton. Ingen historik som motsvarade inköpen vi fått mail om. Jag har dessutom fått ”transaktionsmail” på mailadresser som inte ens är kopplat till paypalkontot.

Både jag och @partypinglan har sedan länge i oss att ifrågasätta allt. Att inte klicka på länkar i mail utan skriva in dem själv i webbläsaren.

Så var fallet även här. Så här ser mailet ut:

Det ser ju väldigt mycket ut som ett rktigt paypal brev som man får som kvitto efter ett köp. Men det är några konstigheter

  1. Det finns inga köp i min historik som motsvarar detta
  2. Det är inte min leveransadress
  3. Det ser ut som att mailet kommer från service@paypal.com men i själva verket är det från normanst52@bibus.cz
  4. Kollar man länkarna i mailet (klicka INTE på dem) så går ingen av länkarna till paypal, utan till suspekta ipadresser.
  5. Även datumet verkar konstigt. Jag fick mailet 12/3 men datumet på transaktionen är 18 februari.

Får du ett mail från paypal som verkar skumt, klicka inte på några länkar! Ta upp en webbläsare och skriv in adressen till paypal själv. Logga in och titta på historiken. Är det så att det är ett bluffmail, vidarebefodra mailet till spoof@paypal.com och radera sedan mailet. Blufförsök behöver du inte lägga vare sig tid eller energi på.

 

Kommentera