Kategorier
Livet

Bokköpet som blev tidsslöseri a la Kafka

Sitter och blir frustrerad av att försöka köpa innehåll lagligt på internet.

Skall köpa en bok. Jag vill ha den som e-bok. Amazon levererar inte till Sverige pga copyright restrictions.

Den finns som pappersbok på alla näthandlare i Sverige. Elib har den inte som e-bok. Väljer jag e-böcker hos adlibris och söker på boktiteln får jag inte upp några svar. Väljer jag e-böcker hos bokus och söker på boktiteln får jag inte upp några svar.

Söker jag på författaren finns den på bokus/dito. För att kunna köpa måste jag ange kontokortsnummer (trots att företaget jag arbetar för är avtals/fakturakund).

När jag då knappar in kortnummer så får jag ett felmeddelande efter 2 minuter

Du har inte aktiverat MasterCard® SecureCode™

”För alla Eurocardkunder är säkerhetslösningen MasterCard SecureCode obligatorisk. För att kunna handla i anslutna nätbutiker måste du aktivera tjänsten till ditt kort – allt för att minska bedrägerier i samband med köp på internet. ”

Mitt kort är spärrat för att ”skydda” mig, så jag måste låsa upp det innan jag kan handla på nätet. Försöker logga in på eurocard.se – går inte från firmadatorn så jag får använda min surfplatta.

Först måste jag registrera ett nytt konto. För det behövs BankID. Det mobila BankIDt jag har på surfplattan godkänns inte. BankID går inte att installera på företagsdatorn. Det visar sig att jag inte behöver registrera konto, för det fanns redan ett konto upplagt, så jag kan logga in med engångskod skickat via sms.

Där möts jag av ett krav på lösenord som måste vara 6-16 tecken långt, minst en siffra, minst en bokstav, inte två lika tecken i följd.

Tillbaka till dito. Klickar upp boken (igen). Klickar på köp. Hamnar på ditos ”Registrera betalkort” sida. Nu kan jag alltså registrera mitt kort. ”För att aktivera ditt betalkort hos dito kommer en krona (1 kr) reserveras på ditt bankkonto, en reservation som automatiskt släpper inom fem bankdagar och kronan är tillbaka. Bokköp kan du genomföra direkt efter att du registrerat ditt betalkort.”

Så jag registrerar mitt kort (eurocard säkringen fungerar, och är betydligt smartare än Handelsbankens krav på att man skall ha med sig in PIN dosa var man än går).

Då hamnar jag tillbaka till sidan ”registrera ditt kort”. Så jag klickar avbryt (jag har ju redan registrerat kortet) och kommer tillbaka till boken som jag vill köpa. Jag klickar på ”Köp bok” och hamnar återigen på registrera kort sidan

Nu vill jag se om det är något kort registrerat eller ej, så jag går till mina sidor hos dito.se. Det enda jag kan göra är ”avregistrera betalkort” – men jag kan inte se vilket/vilka som är reggade utan att klicka på avregistrera betalkort. När jag gör det får jag upp en dialogruta ”är du säker på att du vill avregistrera ditt betalkort”. Och det är jag ju inte, för jag är ju inte säker på vilket betalkort som är registrerat.

Det fungerar inte: ”Betalningen är avbruten, möjlighen pga att den redan är genomförd. Vänligen kontakta butiken.” så jag blir tvungen att ringa kundtjänst för att lösa kortregistreringen. Tydligen har de en bugg i IE vilket gör att jag ombeds registrera om kortet i en annan webbläsare.

När jag nu har köpt boken så får jag upp att boken är DRM skyddad av adobe, så då kräver de att jag har ett adobe konto för att kunna bevisa att jag är jag.

Sedan står det

det kan ta upp till två minuter innan boken kommer upp på mitt konto

När jag sedan klickar på ”ladda ner bok” så startar ipadden Bluefire reader istället för ditos ebokläsare.

Det tog alltså en timmes arbetstid att köpa en bok. Jag var tvungen att kontakta Eurocard. Skapa nytt inloggningsförfarande för eurocard. Säkra upp mitt kort för ebetalningar. Ladda ner dito appen till paddan. Registrera ett betalkort hos dito. Registrera betalkort igen. Ringa Dito. Avregistrera betalkort från en annan webbläsare. Registrera betalkort igen. Köpa boken. Skapa adobe konto. Klicka på Ladda ner boken. Läsa boken i annan eboksläsare än dito.

63 arbetsminuter senare vet jag att det hade gått fortare om jag laddat ner pdf:en som jag hittade på 12 sekunders googling.

Så förutom att jag inte kan köpa boken från den handlaren jag ville (Amazon) får jag inte använda den eläsaren jag vill (Kindle där jag har ”alla” mina andra böcker) utan jag måste ladda ner en specifik e-läsarklient (dito som jag inte tycker om sedan tidigare). Och till slut så är det inte DIto läsaren utan Bluefire som används, trots att jag köpt den via Dito.

Jag kan ju dessutom inte lämna det här köpet utan att nämna prissättningen.

Enligt Bokus 2012-10-18 så ser priserna ut så här:

Management in 10 words: http://www.bokus.com/bok/9781847940896/management-in-10-words/

  • Inbunden Hardback: 194 kr
  • Häftad (paperback): 144 kr
  • En annan utgåva Häftad (paperback): 213 kr
  • e-bok: 233 kr

Ehhh? Och branschen klagar på att folk inte köper! Undra varför?

 

1 svar på ”Bokköpet som blev tidsslöseri a la Kafka”

Kommentera