Kategorier
Livet

Dags för något nytt – Portugisiska

Tänkte lära mig ett nytt språk. I skolanfick man ju lära sig några språk, och efter det att jag var färdig i skolan så har jag lärt mig språk som html, pascal och php. Har tittat på japanska och kinesiska några gånger, men det fastnade inte. Närmast ett nytt pratat språk var nog tyska som jag fick lära mig på arbetstid när jag var på väg att bli stationerad i tyskland. Det har ju inte varit svårt att lära sig nya språk, men jag har inte haft vilja nog att få något att ”fastna”

Portugisiska

 

Då föll valet på portugisiska. Det finns massa anledningar till det (bjj, brasilien etc) men också att jag har haft klådan ett tag. Den där svårdefinierade klådan som till slut leder till beslut. Lyssnade på Norwegians Framgångsresor och podden med Ove Rytter. Ove är en man som definitivt verkar leva i nuet och göra det han tycker är roligt.

För visst kan man göra saker som vuxen bara för att det är kul? Det finns ingen vettig användning av det men som det verkar nu så känns det inte särskilt jobbigt att lägga 10 min per dag för att lära mig något nytt.

Hur svårt kan det vara

Fundera på det. Om du byter ut ”kan inte” i din vokabulär till ”vill inte”, vad uppstår då? Och fundera dessutom på vad det är som gör att du inte vill göra det, lyckas med det, uppnå det. I det perspektivet så måste man inte tänka igenom allt så mycket. Det behöver inte planeras och detaljstuderas.

Just fucking do it! Hur svårt kan det vara?

Portugisiska är ganska stort, det är det 6:e största modersmålet och pratas av 240 miljoner människor (lite större än Svenska…)

240 miljoner pratar alltså portugisiska, men var pratar man det?

Primärt i Portugal och Brasilien alltså, och sedan finns det rester i framförallt Afrika från kolonialtiden.

Självstudier och appar

Jag språkstudierna på egen hand, men får hjälp av en app, vad annars… Valde mellan babbel och duolingo, men valde duolingo till slut. Vet inte varför egentligen, men ibland skall man inte tänka så noga. Den studietekniken passr mig utmärkt. Varför spela candycrush eller clash of clans? För att det är roligt. Varför inte byta ut den tiden mot att lära sig ett språk, bara för att det är roligt? Hur svårt kan det vara?

Dags för lite dåligt samvete

Visst har du tänkt flera gånger nu att ”jag skulle vilja” eller ”hur skulle jag hinna” under tiden du läst? Fundera på det ett steg till (eller tre), jag tror att du kan hitta eller skapa tidsluckor där du utvecklar dig själv, snarare än att följa och avundas andra som gör det de vill. 🙂

 

Kommentera