Kategorier
Livet

Del 3 – Min tes om hur hjärnan utmattas och slutar i utmattningssyndrom (UMS)

Det här är min historia om hur det är, varför det blev som det blev och mina erfarenheter om UMS och vägen tillbaka

Del 1 – Jag lider av uttmatningssyndrom (UMS) och psykisk ohälsa.

Vem är jag idag?

Del 2 – Hur hamnade jag här. Hur “fick” jag Utmattningssyndrom (UMS)

Arbetsplatsen, min “behandling”, återgången till normalläge.

Del 3 – Min tes om hur hjärnan utmattas och slutar i utmattningssyndrom (UMS) Det är den du läser nu.

Alla är sin egen lyckas smed och här får du lite tankar kring hur du kan må bättre

Hela texten i sitt långa format har du här.
Del 4 – Utmattning och psykisk ohälsa

Min långa text om min långa resa som ännu inte är framme vid sin destination

Min tes om hur hjärnan utmattas

Jag tror nämligen att hjärnan är en ändlig resurs som måste skyddas.

Kanske inte bara skyddas utan att hjärnan har en ”batteri” som oändligt långsamt fylls på av de stunder då du återhämtar dig. Det vill säga i stunder av sysslolöshet och kravlöshet.

Prova att titta ut när det regnar. Sitt bara still och gör ingenting annat. Fundera på vattenpölen där dropparna landar. Fantisera om ljudet. Hur det känns när dropparna plaskar. Fredrik Eklund beskriver detta bra i sin utmärkta bok The Sell

I normalläge med lagom belastning så hinner batteriet fyllas på med hjälp av återhämtning. Det är då du laddar batteriet.

Förr i tiden hann vi dö innan batteriet var urladdat. Energin i batteriet används när du tänker och presterar och så vidare.

Nu stressar vi så hårt och belastar batteriet så mycket att det tar slut. När batteriet blir urladdat flippar hjärnan och du har sönder både batteriet och hjärnan. 

Då inträffar UMS.

Har du en närstående som drabbats av UMS?

Du kommer inte känna igen din vän/livskamrat. Det kommer bli många konstigheter och saker som för dig känns enkla och triviala kan vara oöverstigliga för din vän.

Det bästa du kan göra är att finnas där. Tjata inte och träng dig inte på men visa för din vän att du finns.

Förvänta dig inte att din vän kontaktar dig, håller tider eller ens löften. Det finns inte i din väns kapacitet längre. Det kanske inte heller kommer tillbaka.

Men finns där, det är uppskattat och det hjälper din vän. Om du blir ghostad[3] så skall du inte ta illa upp. Din vän kanske orkade att skriva ett inlägg på facebook men det betyder inte att kapaciteten fanns för att svara dig.

Ta inte illa upp, det är inte med flit din vän beter sig så. Det är för att det är så det är. Det kommer vara så under en lång tid dessutom.

Vissa saker är märkliga för den som drabbats av UMS. Det går inte att förklara men vissa vardagliga saker kommer vara helt omöjliga att genomföra (som tvätten för min del) och det är bara att acceptera det.

Hitta vägar runt det som är svårt och lös det. Du kommer troligen störa dig något enormt på vissa saker hos din UMS drabbade vän.

Det enda jag kan säga är att detta är tecken på UMS och inte något som din vän väljer.  

Känner du igen dig i små eller stora delar av detta

Då kommer du med största sannolikhet inte göra någonting för att ändra på dig. Du kommer fortsätta prestera, möjligen jobba lite hårdare, lite mer effektivt.

Det är liksom så det är. UMS drabbar i första hand högpresterande individer och högpresterande individer löser problem med att jobba mer och hårdare.

Du kommer tänka att det drabbar inte dig medans du letar efter något du glömt. Du läser kanske detta medans du tittar på din favoritserie eller lyssnar på ljudbok.

Jag vet. Jag gjorde likadant själv.

Men om du vill lyssna på ett råd så skall jag ge dig ett utan att du bett om det. Snart – det kan vara om en vecka eller om ett år – så kommer din hjärnenergi att vara slut och då kommer din hjärna att flippa.

Du kommer drabbas av UMS. Det finns liksom inbyggt i dina gener att du skall drabbas för du är den du är.

Din personlighet, ditt driv och dina ambitioner är vad du är och det är också det som du inte kan ändra på så det är därför du kommer ansluta dig till den allt större mängden UMS drabbade.

mitt råd är att du skall säkerställa att du klarar dig på försäkringskassans ersättning under 6, 12 och till och med 24 månader.

Med ”klarar dig” så menar jag ju då din privatekonomi. Du behöver vara beredd att skära rejält i dina kostnader för även om du har inkomstförsäkring och löneuppfyllnad vid sjukdom från din arbetsgivare så kommer det till slut bli tufft ekonomiskt.

Det är en extra stress som du verkligen inte behöver. Been there, done that, got the f*cking t shirt. 

Det är högpresterande individer med pannben och hög stresstålighet som drabbas av UMS. Det ligger redan i dina gener och det finns inget du kan göra för att ändra på det

Ibland skrämmer jag mig själv med min egen krasshet och det här var ett sådant tillfälle.

Jag ser UMS som en pandemi, en farsot likt digerdöden som utplånade hälften av Europas befolkning på medeltiden. Skillnaden här är att UMS:are inte dör men förändras.

Vissa klarar inte av sin personlighetsförändring och kommer behöva samhällets stöd under hela sin livstid. Majoriteten däremot, de hittar sitt nya jag och accepterar sina nya ”quirks”[4].  

Ett annat råd till dig som är UMS:are är att prata om det. Du kommer aldrig läsa den här texten för du orkar inte läsa så långa texter längre. Ett tecken på samhällets absurdism är att nästan ingen läser så här långa texter längre.

När du pratar med till exempel läkare, försäkringskassan eller din familj så beskriv din situation utifrån vardagssysslor som att plocka tvätt, handla, komma ihåg namn eller vad det nu må vara.

De flesta förstår inte att du inte ens kan uttrycka vad UMS är och vad det innebär. Förklarar du med enkla exempel som icke UMS:are tycker är självklara så blir det extremt tydlig.

Var rak och ärlig i hur du berättar, du har inget att skämmas för.

Ett exempel: Förklara att du inte kan åka lokaltrafik längre för det är för många val –  vilken linje skall du ta, vilken hållplats skall du kliva av på, skall du stå eller sitta, var skall du sitta och så vidare.

Det är för många intryck – reklamen. Utsikten. Människorna. Prat i mobiltelefoner. Hostanden. Nysningar. Rörelse. Trängsel.

Finns det räddning bortom UMS

Nej och ja.

– Men man kan ha väldigt svåra hjärnskador och ändå återhämta sig, om man ger hjärnan chansen att reparera sig. Så visst kan man bli bättre, men många har en lång resa framför sig och många upplever att de aldrig blir helt återställda, säger Agneta Sandström.

Jag är inte utbildad så jag killgissar nu. Jag anser att det egentligen inte finns något som ”återställd” efter UMS.

Det finns annat och annorlunda däremot. Vilket inte är dåligt.

Det är lite som pokemon och djurens olika utvecklingsnivåer. Du har evolvat till något nytt.

Inte bättre. Inte sämre. Men nytt.

Det behöver du lära dig att leva med. Här tror jag det finns två typer.

De som hittar det nya och lär sig att anpassa samhället, livet och universum så att det passar för en hållbar livsstil. Och de som kommer behöva samhällets hjälp resten av sitt liv.

En annan sak jag upptäckt är naturens helande krafter. Japp, sjukt flummigt. Eller inte egentligen. Vetenskapens Värld har ett intressant program om Naturens helande krafter vilket rekommenderas. Jag skrev om naturens helande krafter med

Jag pratar om gårdsliv för min del. Du lever i synk med naturen och jobbar styrd av årstiderna.

Det finns saker som skall göras varje dag men det kommer inga telefonsamtal, inga sms, inga mail.

I skogsbruket så hittar du trädet som skall fällas. Du fäller det med ett tillfredsställande brak. Du kvistar av och apterar.

Stammarna brosslas[5] till uppsamlingsplats och lunnas[6] sedan ut ur skogen. Från riset reder du ut knabbar och eldar upp riset.

När dagen är klar är du fysiskt slut i kroppen och psykiskt tillfredsställd.

Du ser direkt vad du åstadkommit. Samma sak i jordbruket. I djurhållningen. I odlingarna. Allt du gör är greppbart och du har översikt av vad du gör.

Vill du prova på hållbart gårdsliv med fokus på hantverksmässiga metoder så kontaktar du mig.

Som UMS:are är inte ditt liv förstört. Det kommer ta tid och komma tillbaka och när du kommer tillbak så kommer du vara lite annan än vad du var tidigare.

Gör det bästa av situationen!

Punktlista för dig som är nära någon som drabbats av UMS

Du kommer troligen störa dig något enormt på vissa saker hos din UMS drabbade vän. Det enda jag kan säga är att detta är tecken på UMS och inte något som din vän väljer.

Jag skriver vän här nedan enbart för att det är för långt att inkludera alla möjligheter som vän/livskamrat/släkting/närstående/arbetskamrat/etc. Men det är det jag menar.

 1. Stå ut. Jag och min fru separerade nästan.
  Du kommer troligen störa dig något enormt på vissa saker hos din UMS drabbade vän. Det enda jag kan säga är att detta är tecken på UMS och inte något som din vän väljer. Du blir ghostad. Du blir snäst åt. Du blir satt i andra hand. Tyvärr så kommer det ta tid innan det går över men stå ut.
 2. Hjälp till att se tecknen på hjärntrötthet.
  Din vän kommer troligen inte ens märka att det håller på att gå dåligt. Det går fort från att ha en gnutta energi till att ha tömt alla energireserver totalt. För min del är de yttre tecknen att jag tappar ord. Att jag gäspar frenetiskt. Att jag börjar klia mig. Bland annat. Detta kan ju vara annat i ditt fall men lär dig tecknen och agera på dem.
 3. Hjälp din vän att att undvika energitjuvar
  Det kan vara svårt att hitta dem, men till exempel handling, välja bland olika val eller plocka tvätt är bra exempel. Handla kan fungera, men ibland inte. Ge då ett alternativ som är lätt att säga ja till såsom ”du kanske skall sätta dig i bilen och vänta” eller liknande. Ibland så säger jag ”jag vill inte välja” när jag är hjärntrött. Det är en signal till min fru att just nu så är det på gränsen. Det är alltid enklare att inte välja än att till exempel välja mellan korv stroganoff eller revbensspjäll till middag. Du kommer se mönster i vissa beteenden och då kan du hjälpa din vän att undvika energitjuvarna.
 4. Låt det ta tid
  UMS tar tid att bryta ut och energidepåerna är så låga då att precis allt är slut. Dessutom tar det enormt lång tid att komma upp till en ”fungerande” nivå vilket kan vara frustrerande. Men med att låta det ta tid så kan det också vara att stå ut med att vissa saker tar extremt lång tid att göra. Att göra en uppgift och sedan behöva vila är inte ovanligt. Att ställa undan två saker på olika platser kan vara allt som gick den dagen och skall ni då städa garderoben så kommer det ta tid.
 5. Var förberedd på konstiga reaktioner.
  Något så enkelt som att du föreslår att ni skall åka en annan väg i bilen kan leda till att du blir utskälld. Eller att din vän börjar gråta.
  Det här är typiskt UMS. En liten förändring blev lite för mycket för din vän att hantera. Det kan ha fungerat förut, men tidigare så har energin varit rätt och platsen varit rätt och din vän varit på en bra plats mentalt.

Fotnoter

[1] = Jag skriver ut företagsnamnen eftersom allt finns publikt på Linkedin i vilket fall som helst.

[2] = Bubbla in är ett uttryck som jag snott från SuperStarkaSotarSara. För mig är bubbla in en skyddsmekanism när jag inte orkar med mer intryck. Att få vara ifred utan val och utan krav och slippa mer inmatning i hjärnan.

[3] = ghostad är uttrycket när din kompis försvinner från radarn. Svarar inte på samtal, sms eller inbjudningar. Försvinner som ett spöke liksom

[4] = med quirks så menar jag märkliga personlighetsdrag som uppstått efter UMSen. Det är inget negativt med det utan snarare bara en observation om att saker i personligheten förändrats.

{5] = Brossla är att bära stockar så att de ligger rätt och lätt kan lastas upp på kälke eller kärra

[6] = Lunning är processen när du tillsammans med brosslaren lastar kälken/kärran och sedan kör ut virket ur skogen

Kommentera