Kategorier
Livet

”Det är extremt i ett land som inte befinner sig i krig”

Det är Sverige vi pratar om. Eller snarare är det kriminalkommissarie Gunnar Appelgren som är expert på gängkriminalitet som säger det.

Det är hans respons på studien ”Explosive violence: A near-repeat study of hand grenade detonations and shootings in urban Sweden”*, som gjorts av forskare på Institutet för framtidsstudier och Malmö universitet.

Detonerade handgranater 2011-december 2018. Foto SVT
Detonerade handgranater 2011-december 2018. Foto SVT

2011 detonerade 2 (två!) handgranater i Sverige. 2016 var all time high med 39!  handgranatsdetonationer och incidenter. Forskarna på Institutet för framtidsstudier ledda av kriminologen Amir Rostami från Institutet för framtidsstudier som tillsammans forskarna Joakim Sturup och Manne Gerell på Malmö universitet står bakom rapporten har kartlagt perioden 2011 till december 2018. Resultatet är obehagligt och alarmerande

116 incidenter med handgranater. 9 skadade. 2 döda.

Offren för handgranaterna är oskyldiga.

Daniel Cuevas Zuniga blev 63 år
Daniel Cuevas Zuniga blev 63 år. Foto: Privat

 

Daniel Cuevas Zuniga sprändes till döds i Vårby i början av 2018.

Han hade precis jobbat färdigt på ett äldreboende och var på väg på cykel med sin hustru för att handla när han hittade en handgranat.

Han trodde att det var en leksak och plockade upp den. Granaten detonerade och dödade honom och skadade hans hustru.

Två år tidigare dödades en åttaårig pojke när en granat kastades in i en lägenhet i Biskopsgården i Göteborg – som hämnd i en gängkonflikt.

Det finns ett tydligt mönster i både skjutningar och granatattacker. Visserligen är det inte särskilt förvånande, men inom 14 dagar från en skjutning är risken fem gånger högre att en ny skjutning inträffar, inom 100 meter! från den första attacken. För handgranater ser det likadant ut. Inom en tvåveckorsperiod är risken förhöjd på den platsen.

Sverige är inte som alla andra länder i Europa

2016 var tragiskt nog ett rekordår sett på antalet detonationer/incidenter och efter det har det tack och lov minskat.

Användningen av handgranater har gått ner under 2017 och 2018, men fortfarande har vi ganska hög grad av handgranatsattacker jämfört med andra länder som Danmark, Norge och Tyskland, säger Amir Rostami.

Vad som är oroväckande är att Sverige sticker ut jämfört med alla andra länder i Europa. Forskare och poliser i andra länder förvånas över den stora mängden granatdetonationer i Sverige eftersom det är ytterst ovanligt i andra europeiska länder.

* = Studien ”Explosive violence: A near-repeat study of hand grenade detonations and shootings in urban Sweden” är ännu inte publicerad på Institutet för framtidsstudiers webbplats. När den publiceras länkar jag in den.

Kommentera