Kategorier
DiscGolf

Det är märkligt det där med discgolf

Discgolf är inte jobbigt. Med jobbigt så menar jag aktiviteter som till exempel brasiliansk jiu jitsu där musklerna är helt slut och det knappt går att andas efter ett sparringpass. Mountianbike cykling är också jobbigt. Mjölksyra i ryggen, benen, armarna och lungorna kan inte få in nog med syre till kroppen, det är också jobbigt fast på ett annat sätt. Innebandy skall vi inte prata om, för där är det maxpuls och 100% spurtintervaller hela tiden.

 

Sedan kommer då en runda discgolf. Ibland så tar man en plastbit a 175 gram ur väskan och kastar den så långt och rakt man kan.

Sen får man gå en stund (aldrig mer än 100 meter), vänta en stund, gå några steg till för att sedan böja sig ner, lägga ner en markeringsdisc och plocka upp discen man kastade.

Sedan får man återigen ta upp en disc ur väska och kasta iväg den. Till slut kommer man så nära korgen att man kan putta, och förhoppningsvis möts man av ett bekräftande kedjerassel när discen slår in i korgen.

Detta upprepas på 18 hål, sedan är man klar. Är det en större tävling kör man ofta en runda, tar lunch, spelar en runda till och sedan finalrunda på 9 hål eller så.

Väskan med discar och vatten (vissa bär till och med runt på en skiftnyckel för ”good measure”) väger väl max 10 kg, vilket inte är särskilt mycket.

En stor tävling som SM eller liknande spelas ofta med flera rundor per dag under två dagar eller så.

Det här låter ju inte särskilt jobbigt, eller hur?

NEWSFLASH

Det är totalt utmattande, rent mentalt. Koncentrationen måste ligga på topp hela tiden, eller så blir det trädträffar, tappade discar och missade puttar. Det är lite speciellt att vara utomhus en dag, och att gå runt i naturen. Det tar ju lite mer energi än i vanliga fall. Men det är ju inte direkt energidränerande.

Men att hålla hjärnan skärpt en hel dag, att få varje tillfälle att lyckas till att bli så bra som möjligt och att aktivt bortse ifrån de eventuella missar man går, det är verkligen tröttande.

Näringsläran för brassejutsu, cykling och innebandy har jag koll på, men att äta för att maximera mentalt fokus är lite knepigare. Det är just maten och vattnet som är avgörande för att hjärnan skall hålla sig maximalt skarp, sådet är ett fokus i sig.

Sedan är det intressant att en till synes enkel aktivitet kan vara så utmanande…

Kommentera