Kategorier
Livet

Det där med fakta är inte lätt – det här var en lögn!

Jag störde mig lite grann på taggen #prayforparis Jag förstår tanken bakom och jag tycker att det är viktigt att vi skänker de drabbade vår uppmärksamhet och omtanke. Men böner (dvs en religiös handling)  känns för mig som något knasigt. Fast vi struntar i det, det intressanta var taggen #prayforparis

Det hände ju lite annat runt om i världen samtidigt.

  • Jordbävning i Mexico
  • Terrorister i Paris
  • Bombdåd på begravning i Bagdad (dvs terrorister)
  • Jordbävning och efterföljande tsunami i Japan
  • Självmordsbombare i Beirut

Jag var en av väldigt många som delade följande bild:

PrayfortheWorld

Fem händelser, och det står ”and we lost 115 200 heartbeats”

Lite senare skulle jag referera till händelserna i en annan diskussion, och började researcha händelserna. 115′ heartbeats som förlorats låter som rysligt mycket människor, eller hur? Attackerna i Paris och Beirut visste jag låg på runt 200 döda och egentligen så borde min bullshitradar ha triggats på att händelser som tagit ETTHUNDRAFEMTONTUSEN människoliv inte fått något utrymme, men jag fnös åt den västorienterade pressen och bara antog att de prioriterade Paris högre i nyhetsvärde.

Jordbävning i Mexico, jag såg Mexico City totalt raserad framför mig. Tydligen så är det jordbävning i Mexico ganska ofta. De senaste 7 dagarna har det inträffat 121 jordbävningar enligt Vulcanodiscovery.com. Men ingen som orsakat dödsfall.
Det rapporteras också om en orkan som skall ha dragit in över Mexico. Förutom att orkanen Patricia slog in över Mexico i oktober 2015. Vad jag kan se så dog det 6 personer då. I oktober!

Jordbävningen i Japan då? ”Förra gången” så blev det nästan härdsmälta, bokstavligen talat. Så klart blev jag orolig även nu. Tills jag såg sökresultaten… Ja, det var en jordbävning med 7.0 på Richterskalan i södra Japan. Det resulterade i en tsunami med vågor på ca 30 cm. Inga skadade. Inga döda.

Visst, det händer hemskheter runt om i världen. Men varför lägger någon tid på att skapa lögner som dessa? Vad är det som driver någon att ta händelser helt utan vare sig döda eller skador och ställa det mot hemska terrorattacker?

För min egen del så känner jag bara att källkontroll, faktatester och rimlighetsteorier måste appliceras på allt som postas. Det finns inget ”bara ifall att” eller ”better safe than sorry”. Berättar du obekräftade rykten i fikarummet på jobbet? Berättar du ”sanningar” för dina barn? Brukar du kanske hitta på helt egna sagor? Skulle inte tro det va?

Det finns däremot (typ) en övergripande halvsanning i bilden. Det dör tydligen 155´människor varje dag i världen. Så om vi alla bara stannade upp och inte gjorde något, så skulle de hearbeats som det står om i bilden faktiskt vara förlorade. Om det här bara är tur, gamla siffror (den siffran stämde för något år sedan, beroende på vilken domedagsprofet man lyssnar på) eller något annat vet jag inte.

Kommentera