Igår upptäckte Haninge Kommun något obehagligt. Det hade postats “rasitiskt innehåll” i deras namn i sociala medier. Larmklockorna ringde och vad som försigicks på Kommunen vet jag inte men de både tweetade och postade på FB om det

starten på twitterstarten på facebook

 

Detta plockades upp av Aftonbladet, Metro, Expressen och andra som att kommunen 1/ hade blivit hackad och 2/ spred rasistiskt innehåll. Jag länkar inte till dessa panikknäck för nonsensjournalistik tycker jag inte skall få klick (mer om det nedan).

När jag såg vad som blivit delat så var det i alla fall uppenbart för mig vad som hade hänt. Det var nämligen någon som gillat en musikvideo på YouTube. Den autopostade till Twitter. Därför spreds det obehagliga länkar i Haninge Kommuns namn.

Hur vet jag det då? Jo, därför att så här såg det utpå deras youtube kanal

starten på youtube

Twitter postar inte till Haninge Kommuns youtubekanal (i det här fallet) Det är Haninge Kommun som satt upp så att när de postar en ny video på youtube så autopostas det till Twitter. Dessvärre så autopostas även när spellisteredigeringar och även när någon gillar en video, som i det här fallet.

Det ser ju alla. Run Nigger, Run det är ju rasistiskt. Självklart går de klickjagande tidningarna igång och skapar panikartiklar kring det. En respektabel kommun kan ju inte ha N ordet i sitt flöde.

Diskussionerna på FB gick i två riktningar. Den ena som förfasads över innehållet och den andra som ifrågasatte Haninge Kommun om att kontot verkligen hade blivit kapat.

Lite senare visar det sig att det är en anställd/före detta anställd som gjort en tabbe

Jag jobbade på Haninge kommun och glömde att jag var fortfarande inloggad. Lyssnade på låten och trodde att jag var inloggad i min youtube kanal ( det är inte en nazist låt utan handlar om en svart slav som springer mot frihet, det är sång som slavarna brukade sjunga.) Det är en viktig låt för mig och jag brukar lyssna på den. Menade inte att Haninge kommun skulle få så mycket problem. Ledsen för allt besvär.

Jag länkar inte till det därför att det är en privatperson som postat och det är dåliga rutiner och okunskap som ligger bakom, inte att en anställd gjort fel.

Haninge Kommun svarar:

Vi fick intrycket att kontot hade blivit kapat då vi inte kände till inlägget, och utan att veta mer så kändes det obehagligt. Nu vet vi mer, tack för kontexten. Med det sagt så ska också vi förbättra våra rutiner så vi byter lösenord oftare och rutinerna kring inlägg skärps, så detta inte ska behöva hända igen. Mvh Håkan Filipsson, pressansvarig.

Nej, ni skall inte byta lösenord oftare. Rutinerna kring inlägg kanske behöver förändras, men det är hela er setup som behöver ändras

Håkan, det här behöver du se till att åtgärda:

 1. Inga inlogg på privatdatorer
  Det är smidigt att lämna ut inloggningsuppgifter så att någon kan “fixa något lite snabbt”, men det är början till problem. Det är hopplöst att komma ihåg var någon är inloggad och ibland är det riktigt svårt att se vilket konto som är aktiverat.
 2. Använd tredjepartsprogram för att separera inloggningar
  Det är hopplöst att hålla isär olika konton och var inloggningen skedde senast. Att dessutom hantera personal som börjar/slutar och skiftbyten är svårt. Men med en tredjepartsprogramvara med individuella inloggningar hanteras det hyggligt enkelt. Personalen behöver inte blanda sina privata inloggningar med företagets/organisationens. De behöver faktiskt inte ens känna till lösenord och användarnamn.
 3. Inget autopostande
  Stäng av alla möjligheter till autopostande mellan kanaler. Först för att innehållet i respektive kanal skall ha den tonaliteten som passar för kanalen, men även för att slippa fdäser som dessa.
 4. Ropa inte varg utan att faktiskt se vargen
  “Kontot är hackat” kan kännas som den logiska slutsatsen, men låt en utomstående titta på det som skett. Vi var många som direkt identifierade problemet. Och det var inte att kontot var hackat…

Vad som är än sorgligare är dessa obehagliga länkar med rasistiskt innehåll som spreds. Som gjorde att tidningarna plockade upp nyheten.

Den är inte obehaglig. Den är inte rasistisk!

Sorgligt men sant.

 

Låten handlar alltså om en slavs flykt mot frihet. Det är ungefär samma typ av musik som “down to the river” och många gospelsånger. Sådant som slavarna i den amerikanska södern sjöng för att arbeta i takt, för att hålla hoppet uppe och för sammanhållning.

Ryggradsmässigt har vi kopplat N-ordet till rasism. Mest av allt är jag förvånad över att Metros viralgranskare inte plockade ner denna story direkt. Att kvällspressen snabbt fixar klick är förståerligt, men någonstans finns väl ändå ett journalistiskt ansvar? En snabb sökning på youtube visade direkt vad detta var för typ av låt.

Men det är viktigare för tidningarna att publicera en nyhet än att undersöka om den är korrekt eller om fakt stämmer. Tänk på det nästa gång du läser något från mediahusen!

Join the Conversation

2 Comments

 1. Har du tips på bra tredjepartsprogram för olika sociala mediekanaler?

  1. Det finns flera, och det som styr valet är budget, storlek på organisation och kanaler du vill hantera. Hootsuite eller Sysomos är nog en bra börjen.

Leave a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: