Jag har fastnat på en möss och råtta studie som jag tycker är oerhört cool

Har kroppen en inbyggd våg som hjälper oss hålla vikten?

Den senaste veckan har det varit en hel del rubriker här i Sverige, och även en del utomlands, om en ny studie där man påstår sig ha visat att kroppen har en inbyggd våg som ska reglera vår kroppsvikt.

Rubrikerna är baserade på en studie som man utförde med överviktiga råttor och möss (1). Det här är onekligen en väldigt cool studie och jag tänkte först skriva om studien för att den just är så pass cool.

Så skriver Jacob Gudiol på Tyngre om musstudien. Studien som visar att det inte bara är leptin som reglerar vår vikt, utan att osteoblasterna (celler i benen som reglerar bentillväxt) verkar ha en intressant roll i viltregleringen.

I korthet så är studien sådan att när mössen fick vikter inopererade så minskade deras biologiska vikt proportionellt mot den inopererade vikten. Säg att de vägde 15 gram och de fick vikt inopererat motsvarande 10% av deras vikt, dvs 1,5 gram. Totalvikten blev då 16,5 gram. Sedan minskade den (genom förlust av fettvävnad) till  15 gram igen. När vikten togs ut så ökade de snabbt i vikt till “normalvikten” igen.

 

Deras energiförbrukning ökade inte, vilket stämmer väl med övrig forskning. Överviktiga tycker det är jobbigt att röra på sig och är därför med stationära.Därför lägre energiförbrukning.

Det här är tokintressant på många sätt. Men är det överförbart till människor? Människor som genomgår fettsugning och framförallt bukplastik genomgår ju detta, fast tvärtom. Är det orsaken till varför så många går upp i vikt?

Själv har jag gått upp i vikt lite för länge (och självfallet lite för mycket). Det har varit för mycket skitmat, alkohol och snacks kombinerat med för lite träning.

Yalla jalla Dags för ändring!

Jo, det är dags att ändra en hel del vanor. Steg 1 blir att registrera det jag äter (otroligt effektivt att titta på det en äter…). Allt kalorihaltigt skall registreras, mat som dryck. På samma sätt som förra gången blir det under taggen #didieatthat (Did I Eat That) och att jag tänkte hänga på mig en viktväst för att köra ett musexperiment på mig själv. Vi får se hur det går. Att dokumentera är inte för att visa upp det för andra, utan för att kunna ge mig själv en matdagbok som visar på mönster över tid.

Osäkert och opålitligt, davai!

Vi vet sedan tidigare att självregistrerad träning och kost är notoriskt opålitligt. Folk tenderar till att felrapportera och att “glömma” det som de ätit. Dessutom överrapporterar de träning och ansträngningsgrad kroniskt. Ehh, ajust det. Träning ja… Just därför är #didieatthat bra. Det är enkelt att fota och posta. Mer än att skriva upp det jag åt behöver inte göras (jag struntar i makron, fördelningar och kalorier just nu).

Ehem… Träning var det ja

Träning är inte det som påverkar din viktnedgång. Kosten är det som gör att du går ner i vikt. Ät mindre. Ät bra råvaror. Ät en tallrik grönsaker innan varje mål om du nu är så hungrig. För min del så vet jag att träning är ett bra sätt för mig att skapa en bra kosthållning. Det blir viktigt att tillföra bra bränsle när jag tränar så att jag orkar träna än bättre. Dessutom känns det oerhört slösigt att fylla på med skit när jag tränat… Så därför är träningen en viktig del för mig att hålla en bra kost.

Träning tycker jag är svårt. Att vara på en specifik plats på en specifik tid är otroligt svårt. Nu har jag inte heller ett gym att gå till så det får bli kroppsviktsträning, kettlebells, gummiband och alla annat jag har hemma. Kanske (läs troligen inte) blir det löpning med. Jag har ju en fatbike som vill komma ut i terrängen. Mitt badmintonracket behöver dammas av och längdskidorna kanske kan vallas med? Det kanske är dags att t tag i det nu.

CC är ett av mina favoritprogram. Boken är underhållande (ifrågasätter sanningshalten dock) och träningen är bra kroppsviktsträning. Men bara för det så tänkte jag testa Freeletics istället 🙂 Bara kroppsviktsträningar, 900 variationer och möjligheten att välja 2×2 (2×2 meter i träningsutrymme) gör att den passar mig utmärkt. @Partypinglan vet inte om det (än) men att träningsdejta med sin fru kan ju vara kul 🙂

Leave a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: