Kategorier
DiscGolf

Discgolfträning – inspel

Jag måste börja med att tacka Victor Nyhuus som arrangerade Skywalker Open. Det fick mig att hitta tillbaka till discgolfen igen. Tack Victor! Kolla gärna in Skywalker Open siten. Visst är den snygg? Jag har gjort den själv 🙂

Det finns en hel del olika komponenter inom discgolf och likheterna med bollgolf är slående:

  1. Utkastet
  2. Fairwaydrives
  3. Inspel
  4. Puttar

Alla de här delarna behöver övas, förutom det mentala spelet. Dessutom är det faktiskt märkligt tröttande att vara utomhus en hel dag, bära en tung ryggsäck och plocka upp discar hela tiden…

Jag anser att du har extremt mycket att vinna på att aldrig lägga mer än 2 kast när du är 50 meter från korgen. Det har jag tjatat om tidigare, men det är rackarns svårt. Det här är ju en kombination av punkt 3 och 4 ovan. Med ett bra inspel blir det en enkel putt. Ett slarvigt inspel kan göra birdieputten sjukt svår att sänka.

Jag har fördelen att bo ca 5 minuter från Nytorp Discgolfbana (håller på att byggas) och har en grusfotbollsplan 30 meter från min ytterdörr. En grusfotbollsplan lämpar sig utmärkt att öva inspel på – jag står vid ena målet och kastar mot det andra. Det är ca 40 meter mellan målen så det blir utmärkt inspels/approach träning.

Personligen så har jag haft svårt med kraftdoseringen när jag är ute på banan. Endera blir det för kort eller så blir det för långt. Slumpmässigt så blir det ”lagom”. Tittade därför på det här klippet:

Vet du inte vem Ulibari är så gör det ingenting. Han är jättejättebra 🙂

Ulibaris råd är att:

  • Håll axlarna i en linje mot korgen
  • Inta en dynamisk pose (atlethic stance)
  • Titta på korgen hela tiden
  • Fullfölj kaströrelsen (follow through)

Min approachteknik har varit annorlunda, jag har vänt bort huvudet och fokuserat på att kasta i en rak linje mot korgen. De första kastrundorna var en katastrof. Men så är det ju ofta när jag övar in något nytt. En kastrunda är 10 discar (midrange och putters) och efter en 5-6 rundor så började det hända saker. Det blev mer förutsägbart. Allt oftare landade jag närmare stolpen.

Jag kom också på genidraget att fota discplaceringen. Det går faktiskt att dra slutsatser om vilka discar jag borde använda för approach när jag tittar på bilderna. Dessutom hittade jag en disc som konsekvent flippar höger och en som jag hela tiden kastar kort med.

träning6

Bra puttläge på alla utom den gula längst till vänster

träning51

 

Puttläge på 6 av 10. De två till höger är lite knepigare

träning5

De tre närmast väskan är lite för svår putt. Resten helt ok

träning4

Spridda skurar 🙂

träning3

Lite splittat. Ca 50/50 på bra inspel här

träning2

träning1

 

Känns stabilt

Bilderna är för min egen referens, men tycker du att du får ut något av det så får du gärna analysera du med. Kommentera gärna 🙂

För örvrigt hade jag en oslagbar tur med vädret. Kastade i ca 60 minuter (håll träningarna till ungefär det, och slut anär du ligger på topp!) och gick in för att laga mat. Titta själv, vad tycker du om det här:

Tungur regnur för er so mförstår referensen 😉

Kommentera