Kategorier
Nytt

Du deltog väl i Earth Hour 2011? Grattis, vad duktig du var

Man kunde redan i förväg gå in på Earth hour organisationens site och anmäla att man skulle var med. Mängder med människor har varit jätteduktiga och anmält i förhand att de skall delta i detta. Oräknerliga företag och ”miljontals” privatpersoner blev det. Enligt Earth Hour själva då. Tjohoo vilken framgång!

Photo

För när vi tränar så vet vi ju alla att det viktiga är att skapa medvetenhet. Att visa sitt engagemang är det viktiga. Alla snusförnuftiga Bror Duktig tränar en gång per år, och tror på riktigt att det är det som gör skillnad.

Samma sak är det med viktnedgång. Om man startar en dag där man äter rätt så behöver man inte bry sig om sitt näringsintag resten av året. Bara man skapar debatt genom att knapra morötter så kommer någon annan att ta ansvar och lösa fetmaproblemet. Bror Duktig har ju varit helt Politiskt Korrekt, nu får Någon Annan göra resten.

Jag har egentligen ingenting emot Earth Hour som sådant, men det jag stör mig på är alla idioter som inte fattar att de måste ta ansvar och ändra sina vanor för att göra varaktig skillnad.

Skall du bli vältränad, då räcker det inte med att träna en timme på ett år. Skall du gå ner i vikt så kan du inte banta en timme och tro att det räcker resten av året.

Tror du på fullt allvar att det spelar roll att du under en timme släcker några lampor? Kanske dövar du ditt eget samvete, men tror du verkligen att det gör skillnad?

Förutom idiotkommentarer på Facebook där folk skryter om hur ”duktiga” de är, så missar de flesta poängen. Du måste förändra ditt konsumtionsmönster och ditt levnadssätt för att det skall vara hållbart. Du som satt på FB, twitter, forum och liknande under EA, skäms på dig!

Så det är ok att förbruka energi, så länge den är lagrad innan EA? (för dig som har bärbar dator). Hur kommunicerade du ut på internet? Via wifi, trådbundet internet eller mobilt internet? Grattis, du förbrukade massa el under EA bara genom att vara uppkopplad, men det är kanske så att det viktiga är att släcka lampan så att grannarna ser hur duktig du är?

Det jag tycker om EA är att det är säkert viktigt för vissa att få delta i något, som att gå med i en grupp på Facebook för att förändra något (det funkar lika bra som att banta på fredagar). Vill du klicka på en knapp på en site på nätet, så skall du självklart göra det. Men vad du än gör, låt inte det vara det enda du gör.

Förändra dina vanor och gör skillnad på riktigt istället. Då är du duktig och gör skillnad. Genom att vara med i Earth Hour visar du bara att du tycker att det är viktigt att ”någon” gör något. Gör något vettigt själv i stället, förlita dig inte på att andra gör det åt dig. Tips på vad du kan göra som är enkelt att börja med hittar du bland annat på http://klimatutmaning.se
För visst vill du väl göra skillnad?

Kommentera