Gillar du inte hundar så kan du sluta läsa nu. Det här inlägget handlar bara om hundar, portugisiska vattenhundar närmare bestämt och den rasträffen som rasklubben för portugisisk vattenhund arrangerade i helgen.

Vi höll till på Hammarö brukshundsklubb http://hammarobk.wordpress.com/ och bodde på Möruddens camping http://morudden.nordiccamping.se/

Det var rasklubben för Portugisisk vattenhund http://www.portugisisk-vattenhund.se/lager.aspx med Maria i spetsen som arrangerade lägret.

 

Vad gjorde vi? Träffade andra personer med samma intresse, och diskuterade det som tar väldigt stor plats i våra liv, nämligen portisar. Som alltid när man träffar andra människor som delar samma intresse så blir det väldigt informellt, roligt och avslappnat. Det spelar ingen roll om det är cykling eller portisar eller valfritt annat ämne, så länge det inte är lagsport så blir det så av någon anledning.

 

Vi träffade Hera, en av Ninjas kullsyskon

Som definitivt gillade både uppmärksamhet och att skälla.

Jag passade på att prata fotografering med flera portisägare, och vi enades om att det är ganska svårt då de flesta portisar är svarta och har väldigt mycket päls.

 

Ninja är ju på det sättet väldigt tacksam att fota, för allt det vita i hans päls ger inte bara karaktär, utan tacksamma kontraster. Ninja är ju lite speciell på det sättet, han har för mycket vitt i pälsen för att hålla utställningsstandard, men det struntar vi i.

Den här lilla rackaren var otroligt söt, och väldigt sprallig på agilitybanan

 

Som du ser på många av mina bilder så tar jag hundbilder i hundarnas höjd, vilket gör att det framträder mer detaljer än vad det gör om man fotar snett ovanifrån.

På kvällen var det grillknytis och “portisrace”. Portisrace är när alla hundarna får springa lösa på stranden och leka, och tro mig. Det var många hundar! Och märkligt (?) nog väldigt lite problem. Grillat på borden, barn och massa annat, och ändå inga bråk eller tiggande hundar eller annat otyg.

Man fick testa på sök, fast vi han inte skriva upp oss på det, så Ninja får testa det här hemma med mig istället.

En av föreläsningarna var “portisliv”, där vi diskuterade väldigt mycket pälsvård (Ninjas päls tovar sig fortare än jag hinner kamma ur det just nu) och fick bra tips om tandborstning och massa annat. En webshopp som verkar väldigt bra vad gäller pälsvård är Häromi. Jag har inte handlat därifrån än men Christer kom med insatta svar och bra tips så det blir en order där så småningom.

En “rasäkta” portugisisk vattenhund är enfärgad, och egentligen svart. Varianter på brun samt helvit är tillåtna med.

Här visar Maria hur man attackerar A-hindret. Ninja förstod inte alls vitsen med att klättra upp för det där åbäket när vi provade. Jag tror däremot att han kommer lära sig det, för han gillade slalomen, tunneln, balansbommen och massa annat. Det märks på hundarna hur kul de tycker agility är.

 

Det här är innan KM i agility. Jag missade namnet på både husse och matte dessvärre, men Molly heter hunden och hon skulle göra sin första stora officiella tävling veckan efter lägret. Husse är inte bara trevlig, utan också agilityinstruktör?

 

Typiskt “Mattias foto”. Taget med en digitalsystemkamera, 50 mm fast lins och kort skärpedjup, dvs Av programmet. Nu var den här hunden lite livlig, så det var svårt att få med mer av bakgrunden.

Personligen så gillar jag bilden på Hera samt den här mest (och ytterligare en till, men den håller jag på tills vidare). Bilden på Hera har extremt mycket närvaro, och den här lyckas fånga Husses stolthet och glädje, trots kort skärpedjup.

Det var min helg i text och bild. Slutsatserna är att Ninja drar till sig en hel del uppmärksamhet med sin ovanliga teckning. Märkligt många kallar honom för “rockhunden”. Fotar man portisar tycker jag att det blir bäst med kort skärpedjup och att man tar sig ner på hundens nivå. Pälsvård är det som tar otroligt mycket tid med portisar, och många väljer att klippa ner hunden mer eller mindre mycket.

Sedan var det också intressant att se vilken koll vissa har på andras hunder, avel och blodslinjer. Själv har jag svårt att komma ihåg namnen på Ninjas föräldrar… Det kommer väl så småningom…

Nästa evenemang med Ninjan blir nog rasspecialen i Askersund i augusti?

 

Leave a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: