Kategorier
Livet

Endomondo, Run.GPS, RunKeeper eller SportsTracker? (uppdaterad) Eller CardioTrainer eller Google My Tracks

Att logga sin träning lockar många, och det finns en uppsjö av appar och webbsiter för att visa hur duktig man varit i sitt sportande. Skall man vara ärlig så är det ju en av de största drivkrafterna, att visa hur mycket man tränat och hur aktiv man är. Vissa kallar det skryt, andra kallar det peppande. Du väljer!

20110730-135323.jpg

Jag har testat tre av dem, och upptäckte en fjärde i Android Market av en ren slump.

De jag testat är:
Runkeeper

20110730-135532.jpg

Endomondo

20110730-135702.jpg

Run.GPS

20110730-135828.jpg

Och den jag precis började testa, SportsTracker

20110730-140020.jpg

Egentligen är alla ganska lika, både i mobilappen och på webben. Men det här är det som jag tycker skiljer efter någon veckas testande.

Endomondo:
Lätt att rita in träningar på karta
Kan exportera till tcx och gpx filer
Kan importera gpx/tcx filer
Enklare än Runkeeper att rita på karta, speciellt med tur och retur rundor, dvs när man använder samma väg fram och tillbaka
Du kan inte markera en speciell punkt på en runda (om du skulle vilja komma tillbaka dit senare
Du kan inte lägga in bilder tagna på rundan på ett enkelt sätt (se Run.GPS)

Runkeeper
Kan importera gpx/tcx filer
Svårare än Endomondo att rita på karta, speciellt med tur och retur rundor, dvs när man använder samma väg fram och tillbaka
Kan exportera till tcx och gpx filer
Du kan inte markera en speciell punkt på en runda (om du skulle vilja komma tillbaka dit senare
Du kan inte lägga in bilder tagna på rundan på ett enkelt sätt (se Run.GPS)

Run.GPS
Run.GPS är lite annorlunda än de andra apparna.
Dels är det en tränings app med samma funktionalitet som RunKeeper och Endomondo, men det är också en riktigt snygg implementation av bilder du tar på din runda, intressepunkter som du vill komma ihåg etc etc.
Run.GPS känns däremot inte lika proffsig och genomtänkt som RunKeeper och Endomondo, så du får testa den och fundera själv på vad som är viktigt för dig.
Du kan se Run.GPS som en blandning av Runkeeper/Endomondo och Gowalla/FourSquare.

Alla apparna är smidiga att använda, och ger det man vill, dvs koll på din träning om du utövar sporter där man rör på sig utomhus.
Endomondo känns lite mer sdokuserad på ditt utövande, med socialt stöd
Runkeeper känns lite mer fokuserad på social träning.
Run.GPS är mer en samlingsplats för rundor, bilder och intressepunkter. Dock är RunGPS en betalapp som är knepig att installera (om du har Android)

Run.GPS finns ej för iphone, de övriga finns för de vanliga mobiloperativsystemen

Vilken träningsapp skall du välja då?
Testa alla tre skulle jag säga.
RunKeeper kommer överraska dig när du lagt upp ditt konto, för den fyller automatiskt på med kompisar från dina sociala nätverk och gör dem till Street Teammates. Runkeeper har andra siter där du automatiskt läggs upp på world ranking, vilket kan vara ett intressant upplägg om du triggas av det.
Endomondos snabböversikt över månadens träningar tycker jag är ritkigt bra, och på det stora hela så föredrar jag nog endomondo framför runkeeper och Run.GPS.
Men som sagt, smaken är som baken. Testa dem alla!

Nackdelen med GPS trackers som dessa i telefonen är att de sugen enorma mängder batteri. På min HTC Wildfire med Android 2.2 så kan jag suga slut på ett nyladdat batteri på några timmars utövande. Värt att tänka på!

Nu skall jag ut och testa SportsTracker!

Vill du ha en busenkel tracker som bara spårar hur långt du gått och kan visa det på karta, då rekommenderar jag Walkies vilket är en extremt enkel, men välfungerande app.

Uppdaterad 20110801
Har testat sportstracker nu. Undvik säger jag bara. Tappar gps kontakt om den ligger i fickan på ett par tunna shorts. Jag ställde in kmh som mått på websiten, det blev miles i ppen. Men värst av allt, för att kunna ladda upp träningar måste man köpa pro varianten. Jag ser ingen anledning till det.

Trist är också att ingen av dessa har RSS flöde på träningsaktiviteterna, så jag kan inte få ut träningsentries på ett snyggt sätt. Det går iofs att använda en html till rss tjänst, men det är lite för överkurs tycker jag.

Uppdaterad 20110804
Tack till Magnus som poängterade att RunKeeper för iphone mycket riktigt har fotofukntionen, precis på det sätt jag efterfrågade. Så bevisligen skiljer det i funktionalitet. Någon som har Endomondo på annat än android och vill testa den med?

Uppdaterd 20110813
Tack vare en rolig diskussion på Google+ så blev jag tipsad om två appar till som du bägge hittar på Android Market

CardioTrainer

20110813-093727.jpg

Google My Tracks

20110813-093907.jpg

Bägge två tycker jag startar snabbare än runkeeper och endomondo. Cardio trainer är mer telefoncentrerad än andra appar, för webbplatsen är väldigt avskalad och det enda man ser är sin spår. Alla sociala funktioner sker i telefonen istället. Väljer du att dela med dig av ett träningspass till twittr/facebook så lägger appen in reklam för deras andra produkt i facebook statusen vilket jag tycker är irriterande. Tack o lov gör de inte det på twitterfeeden.

Så här ser det ut på twitter:

20110813-094936.jpg

Och på facebook:

20110813-094952.jpg

Tack vare twittertaggen går det att göra ett rss flöde av uppdateringarna, så man kan visa träningarna på andra ställen.

Tyvärr går det inte att exportera träningar, och det är svårt att dela med sig av spår till andra. Däremot så gillar jag telefongränssnittet och hur den postar till twitter, så det är CardioTrainer som jag använder just nu. Dessutom har den bra intervallprogram, vilket kan komma till användning.

Google My Tracks är ett sidoprojekt hos Google, men det är ett bra sätt för Google att samla in IRL data var och hur du rör dig. Jag har inte använt den så jättemycket (än) då jag tycker att Google har nog med data om mig som det är ändå.
En funktion som jag verkligen gillar är att man kan ladda in träningar från My Tracks direkt in i ett Google Docs dokument. På så sätt har du direkt sparat dina träningar för en träningsdagbok. Om man kunde tweeta direkt från appen så skulle jag nog använda den.

Jag väger just nu mellan CardioTrainer och Google My Tracks…

11 svar på ”Endomondo, Run.GPS, RunKeeper eller SportsTracker? (uppdaterad) Eller CardioTrainer eller Google My Tracks”

Använder Sports-tracker. Har aldrig varit nåt problem. Funkar klockrent. Men jag kör den i Nokia som den är skapad för i början. Kan det finnas buggar i andra operativsystem??

Tyckte det var snålt att man skulle behöva betala för att lägga upp tracks. Eller ja, ”alla” andra låter mig ladda upp träningarna så jag kan skryta för mina kompisar utan att det kostar, så det är i det sammanhanget det känns snålt.

Svara

Har kör sports-tracker nu i min Galaxy i9000 en månad. Funkar rätt bra. Ibland sticker gpsn men visst. Har laddat ner runkeeper nu och saknade data i mobilen. Alltså stigning och speed på delar av sträckan vilket finns på webben. Men testade att cykla lite snabbt på 1km i även lite ”skog” för att testa. Ska testa på min vanliga runda och jämföra sports-tracker med Runkeeper. Mer senare 😉
Tack för en bra test sida.

Runkeeper tappar kontakten medans cardiotrainer fortsätter. Vet inte vad det beror på, men så har det varit ett par gånger. Dessutom kräver runkeeper gps täckning innan dn kan starta. Cardiotrainer kan man dra igång ändå.

Det är ett rent sakfel att SportsTracker kostar pengar. Jag har använt appen i över fyra år och aldrig betalat en krona för full användning. Ställer mig även frågande till GPS-problemen. De är väl kopplade till telefonen? Jag använder alltid Runkeeper och SportsTracker parallellt och de gånger jag råkar ut för GPS-tapp har båda apparna registrerat dem.

@magnus Intressant. Hur laddar du upp rundor utan att betala för det? Kolla för övrigt datumet på testet, det kan ha ändrats sedan dess.

Olika appar hanterar gpsen olika bra, och det är ytterligare olika bra beroende på hårdvara och mjukvara med. En av löpartidningarna testade förut att springa samma runda med olika hårdvara (android/apple) och olika mjukvara (kommer inte ihåg alla apparna) och längden på rundan varierade rejält

Svara

Appen synkar alla pass automatiskt. Det enda som behövs är ett konto.

Apparna hanterar absolut GPS-funktionen olika men nu menade jag rena tapp av signalen. De drabbar alla appar. Det är åtminstone min erfarenhet. Plus på SVT testade ett antal appar och en klocka från Garnin för några år sedan. Då var Sports Tracker den app som mätte distansen mest korrekt,

Jag använder Endomondo och kan lägga in bilder enkelt och bra från träningsrundorna. Kanske har den funktionen tillkommit med någon uppdatering sedan testen gjordes. Använde löparappen från jogg.se en tid men lessnade på att rundorna ej sparades från den plats man var när batteriet tog slut. Kan tänkas att den fungerar annolunda i dag.

Ironman Hawaii 2017

Tack för kommentaren Roger!
Jag behövde kolla när jag skrev det inlägget, och det var 2011. Tiden går fort 🙂
Det är nog dags att testa träningsappar igen. Mitt fokus idag är att förbättra mig på löpning, och jag letar efter bra pulsbaserad träning, bra coachning iform av målbaserade träningsprogramsamt bra peppning under passet.

Bäst hitentills är Zombies, run! 5K men denfinns inte för andra distanser. Skall fundera på om jag kan kombinera apptestande med min löpträning. Återkommer!

Svara

Kommentera