Kategorier
Livet

Från Samsung till Apple, från android till ios

Det är inlägget skulle likaväl kunna heta en androidnörd går över på äppledieten. Jag har under lång tid kört android på telefonen och ios i surfplattan. En setup som i mitt tycke fungerat riktigt bra, men i några få fall gett lite utmaningar (som att ta en bild med telefonen och få in den i ett blogginlägg jag skriver på min ipad)

Det här är en så ärlig som möjligt berättelse och jämförelse över mitt byte av telefon från samsung till apple. Från android till ios. Jag har samlat mina första intryck och försökt att vara så neutral som möjligt, dvs att ta in nya användningssätt istället för att vara kategorisk som en snöplog.

Jag skrev klart hela inlägget och först efter det så kom jag på tanken att tilldela poäng jitsstylee, dvs poäng och fördelar. Dessutom vill jag ha tips på sådant som är bra på den ena plattformen men inte den ana så att jag kan uppdatera inlägget, tipsa i kommentarsfältet!

Det som saknas i detta är long term usage, dvs erfarenheter efter längre tids användande. Android har jag använt i år på olika HTC och samsung telefoner. Personligen föredrar jag samsung före htc. Ios har jag kört i ett par år med, på ipad. Iphonen har jag bara haft i ett par dagar.

Jämförelsen i inlägget är mellan en Samsung Galaxy S2 och en iPhone5. Samsungen har jag det senaste 6 månaderna kört i plain vanilla läge, dvs utan att installera launchers, sms, mail och andra egenkonfig appar. Jag har inte ens kört med dynamisk bakgrund.

Driftstid

En normaldag för mig är ca 30-60 mail, 60-100 sms, 10-30 samtal. Blåtand till headset. Spotify eller musik igång i princip konstant (om jag inte sitter på möte). Ofta musik till och från jobbet. Det är kanske för tidigt att säga, men det verkar som att driftstiden är samma.

Vad är bättre på android?

Ingen gesture search på ios. Spotlight search är jättebra, men den söker inte i inställningar. Det gör android till en vinnare då det är mycket enklare att ändra hotspot/tethering eller apn inställningar. 1-0

Med Ios kan man bara ha ett apn. På android kan man ha flera, vilket är praktiskt. 2-0

Ingen synkning med facebook kontakter eller google contacts med ios. Helt plötsligt saknas det kontakter, kontaktbilder är borta på nästan alla kontakter. 3-0

Android är betydligt bättre på andra saker, lite mer komplicerade tweaks. Till exempel vill jag ha högsta volym och skärmen på när jag använder mobilen som träningstimer. På android finns Tasker som gör att telefonen automagiskt hålle skärmen igång och höjer ljudet när jag startar träningsappen. När jag avslutat träningspasset och stängt ner träningsappen så återgår inställningarna till de vanliga. Tilldelar ingen poäng här, för alla använder inte detta.

Samma sak med wifi. På jobbet vill jag ha wifi avstängt (mailsynken fungerar inte annars eftersom datatrafiken väljer wifi före mobildata, och trafiken behöver gå via apn för att synka mot servrarna på jobbet. Hemma vill jag ha wifi igång (för snabbare dataöveröring). Dessutom sparar det batteri eftersom jag inte använder wifi i telefonen på jobbet. Det är inte kul att behöva trycka på hemknappen för att komma till startpanelen, välja inställningar, välja wifi och där välja off. På android hade jag använt tasker för att automatisk ställa om det beroende på vilket wifinät jag har anslutning till. Eller manuellt genom att dra nedåt, välja gesture search, skriva w och sedan ha wifi inställningen. Fördelandroid eftersom jag automatiskt kan stänga av funktioner jag inte använder för att spara batteri, tilldelar ingen poäng här, för alla använder inte detta.

Appropå skriva så finns det en grym app till android som heter swift keyboard. Den lär sig hur du skriver från mailen, facebook, twitter, bloggar etc. Men kickern är att den känner igen på vilket språk du skriver, så du behöver inte byta mellan svenska och engelska till exempel. Rättstavning och ordförslag fungerar ändå. 4-0

Itunes… Mitt hatobjekt, och något som de flesta verkar vara överens med mig om. Itunes är värdelöst. Och du behöver det för att synka bilder, musik, podcasts, video etc etc. Egentligen borde ios få -10 poäng här, men jag sätteringen poäng. Trots att det borde bli poäng till android eftersom man inte behöver en programvara installerad på en dator.

Jag kan inte synka iphonen mot två datorer/itunes, vilket gör att jag använder itunes på min dator hemma. Jag kan inte sitta med min jobbdator/surfplatta och leta appar och välja om de skall installeras på ipad eller iphone, utan det måste göras via respektive enhet eller på via itunes. Gör jag det via itunes verkar jag inte kunna välja var appen skall installeras. Det kan jag med android/google play. Google play ger 5-0

Dlna och upnp fungerar bra på android, men det kräver lite kunskap att sätta upp. Inte lika enkelt som airplay. 6-0 för dlna och upnp, 6-1 för enkelheten med airplay.

Android har ett eget filsystem. På ios så är man utlämna till att appen man vill använda kan ta in filen på något sätt. Förstår du inte vad det betyder så håll dig till iphone, annar är det anoid som är ditt val. Tilldelar däremot ingen poäng då det är mer personliga preferenser än något annat.

Vad är bättre på iphone/ios?

Lilltjejens reaktion tycker jag säger allt om apples framgångar: Har du en iphoneeee, ååååhhh… Hjärntvätt ger inga pluspoäng

Airplay. Välj det som skall spelas upp. Välj var du vill spela upp det. I yeorin är det så enkelt. Har du bara appleprylar är det definitivt så. Har du en annan wifi router än apples kan det bli problem. Samma sak med mediabox och förstärkare. Sedan har airplay ett stort problem i mina ögon, och det är just att det är så enkelt att spela upp innehåll. Tittar jag på något på tvn via airplay, så är det busenkelt för någon annan i familjen att kasta upp en lolcatz på airplay (eller liknande). Sedan fungrar airplaystreamingen lika beroende på rättighter. Ibland år man bara ljud, ibland bild men scramblat ljud och ibland fungerar det inte alls. Så jag vet inte om airplay egentligen är bättre än dlna och upnp… Airplay har redan gett poäng, så ställningen är 6-1

Photostream har jag inte riktigt mig hur den fungera än, men den är grym. Android har inget som liknar det, om man inte sätter upp ett dropboxkonto för det och synkar ner allt där. Android har inget som en kommer nära, skulle vilja ge två poäng till ios här, men eftersom jag inte gav minuspoäng förut så kan jag inte ge dubbla poäng här. 6-2 alltså. Android behöver något photostreamliknande i plain vanilla läge. Man får ut exakt samma funktionalitet om man har androidplatta och androidlur, för då kör man allt via google drive eller dropbox eller liknande. Styrkan med ett eget filsystem!

Som en kommentar så kan jag säga att alla bilder i inlägget som kommer från android har jag fått maila till mig själv. Fast å andra sidan fungerar bara photostream över wifi, så hade jag inte haft wifi anslutning så hade det blivit lika knöligt med ios.

Foto är bättre i mitt tycke på iphonen, eller har varit i alla fall. Insåg nu att med fotoappen i ios så kan jag inte ställa vare sig iso eller färgtemperatur eller något annat alls faktiskt. Troligen (?) är tanken att man skall använda appar i efterhand för att justera som man vill ha det. Men panoramabilder blir riktigt bra och är enkla att ta. På android kan jag ställa fotoläge, olika typer av fotoprogram, exponeringsvärde, fokusläge, självutlösare, upplösning, vitbalans, iso, mätning och mycket annat. 80 % av mina mobilfoton tar jag i autoläge, men vissa bilder hade inte gått att ta utan att ställa om färgbalans, iso och mätning.

Den här är tagen med en Samsung Galaxy S2, inte HDR foto. Jag skall testa att fota samma objekt med iphonen, så blir det en bra jämförelse.
Iphonen har inställnng för blixt och om det skall vara HDR eller inte. Hdr fotografering är sjukt enkelt med iphonen. Hur poängsätter man det här? En poäng för HDR och panorama till ios och en poäng till android för bra autoinställningar men även möjligheten att ställa saker manuellt. 7-3 alltså.

Muteknappen, mer behöver inte sägas. Så otroligt bra! Den tystar inte larmen däremot, vilket är synd då jag använder telefonen som matklocka så den ringer minst tre gånger varje dag och ibland på olika tider med. 7-4.

Lite kort om operativsystemen och appar till ios och android

Jag tänker inte skriva så mycket om skillnader i appar, för det ändras hela tiden. I ett utvecklarperspektiv så är det lättare med ios. Skriver man för den senaste verionen av ios så är det bara mindre modifikationer och tester som behöver göras för att det skall fungra på alla enheter i iosfamiljen. Har du en iphone 5 så ser du om appen inte är uppdaterad till att passa 5:ans skärmstorlek till exempel, men det fungerar. De flesta ios användare använder den senaste versionen av ios. 7-5.

Android däremot har ju en annan distributionsmodell där det är respektive telefontillverkare får se till att senaste versionen av android finns till telefonen. Därför så har de flesta androidanvändare en tokgammal version av android.

Det här är ios styrka. Det ser likadant ut på alla iosenheter, och de fungerar likadant. Strömlinjeformat in i minsta detalj. Och det är bra, faktiskt betydligt bättre än android. För det är förvirrande att en plain vanilla installation av android har olika funktioner och olika utseende, till och med på olika modeller från samma tillverkare (jag jämför då med Samsung Galaxy S2 och S3 som ett exempel).

Vad gäller appar så finns de flesta appar för bägge plattformarna. Ibland så skiljer det i funktionalitet mellan olika plattformar. Runkeeper på ios har lite andra funktioner än runkeeper på android. Dailyburn tracker på ios är riktigt bra, på android är det en skymf mot den som vill använda den. Sportstracker på android har bra pulsträningsfunktioner som jag inte sett på någon annan app. Den finns inte till ios.

Mitt pulsband som är blåtand fungerar till alla telefoner med blåtand, men inte till iosenheter (dvs iphone. Ipod etc). Då finns det ett separat pulsband (från tex Zephyr) som fungerar med iphonen. Det här är en fördel för android, men ger inte ett fullvärdigt poäng.

Appropå blåtand så verkar android vara snäppet bättre. Tittar jag på video/podcasts så blir ljudet osynkat med iphonen och olika blåtandsheadset. De jag pratar i telefon med upplever ljudet som sämre, ”hackigt” och ”robotröst” är två omdömen jag fått. Med trådade headset från Skullcandy och Bowers & Wilkins (ja jag är ljudnörd) så uppstår varken osynken eller ljudkvalitetsproblemen. Synkproblemet försvinner när jag tittar på samma video i ipadden. Med samma blåtandsheatset. Go figure! Headsettet är dessutom ett högkvalitetstelefoniheadset, och ljudproblemen har jag inte haft tidigare, vare sig i lync, fastnätstelefoni, android eller skype. Detta måste vara iphonerelaterat, så ytterligare en fördel till android.

Och så var det där med widgets vara eller inte vara.

Jag gillar widgets. De ger mig möjlighet att se material utan att göra något. det är synkat, uppdaterat och klart när jag tittar på skärmen utan att jag behöver göra något.

Här ser jag vädret direkt, kan söka på något hos google direkt. Som ett exempel på widgets.På Ios finns inte detta, utan det enda man har är ikonerna och vill man se innehåll så får man starta appen.

Här är det personliga preferenser som styr, jag föredrar widgets men andra tycker att det blir rörigt. Jag tycker ändå att möjligheten att ha widgets förtjänar en poäng, så jag tilldelar en till android. 8-5.

Faktum är att det i Apples designregler är strikt förbjudet att dynamiskt ändra ikonen. Man får inte displaya ett datum eller liknande som ändras. Det enda som får ändras är en badge (som skall vara röd med vita siffror). Detta gäller alla utom apple faktiskt. Apple tvingar alla att göra på ett specifikt sätt, men väljer själva att i egna appar uppdatera ikonen dynamiskt

Så här ser till exempel apples kalenderapp ut, jämfört med den i mitt tycke överlägsna Agenda. Fast apples kalenderappikon (knepigt ord) är onekligen snyggare. Den ändrar både dag och datum dynamiskt. När jag ändå är inne på ämnet badges så undrar jag verkligen hur apple tänkte. Röd är den klassiska varningsfärgen. Nödstopp är röda. Saker som är giftiga har klara starka signalfärger och röd är en av de starkaste signalfärgerna. Trots det så väljer apple att smeta skärmen full med röda pluppar som förstör utseendet och får det att verka som ett kärnvapenkrig är nära förestående.

 

Se här till exempel. Massa rött utpluppat som bara stressar och förstör. Det här med badges tycker jag är korkat, och det är ännu värre att apple tvingar på alla andra designregler som de inte behöver hålla (vilket gör fördelar för apple).

Samma lika men ändå så olika

Flera av mina iphonefrälsta vänner brukar klaga på att android är så dåligt för att inget är enkelt och genomtänkt. Visst, att leta upp ett slumpmässigt telefonnummer på en websida och sedan ringa upp det är enklare på ios. Om man använder standardwebbläsaren vill säga, för det är funktionalitet inbyggd i safari, inget annat. Meför det mesta så är det så att det som det finns ett, och enbart ett, sätt att göra det på med iphonen så finns det minst ett (dvs ett eller flera) sätt att göra det på med android. Jag kan däremot inte hålla med om att det är bättre bara för att det finns ett enda sätt och att det är det enda som fungerar.

I ärlighetens namn så är jag inte bra på saker där iphonen sparkar rumpa (ladduttag?) med android, men här är några exempel på hur samma sak görs olika med android och iphone

Ring en vän

På android så trycker jap på telefonluren, skriver en del av namnet eller en del av telefonnumret. Då får jag upp allt sam matchar detta. Till exempel så skriver jag mat så kommer allt upp som matchar mat som mats, mathissen, mattias, mathias etc.

På ios så får jag bara siffror när jag trycker på dialpadden. Jag måste först välja contacts och söka upp personen där.

Vill jag göra personen till favorit så trycker jag på stjärnan i android. Hur gör jag personen till favorit i ios?

Poäng till android, 9-5.

Radera appar

Radera en app i ios är busenkelt. Tryck på appen och håll inne tills apparna nervöst börjar skaka som om de inte vill bli avrättade. Klicka på krysset så försvinner de. Om det inte är apples appar såklart, för de kan du inte ta bort. Du SKALL ha messages, calendar, photos, maps, camera, notes, reminders, calculator, clock, videos, safari, newsstand, compass, voicememostocks, passbook installerat vare sig du vill det eller inte. Vissa förstår jag, och android har också appar som inte går att avinstallera. Men kompass, passbook, miniräknare och aktier?

Att radera en app på android är lite knepigare. Att ta bort den så att den inte syns från panelerna är enkelt. Håll inne och dra den till papperskorgen. Busenkelt. Men du har den fortfarande under program där alla installerade appar visas. Gå in under inställningar, program, tryck på den appen du vill avinstallera och boom så är den borta. Poäng iphone alltså! 9-6

Radera flera appar

På iphone tar man en app i taget. På android så är det samma sak. men på android är det enklast om man installerar Easy uninstaller. Då är det bara att klicka i de appar man vill ta bort och boom så är de borta. Fördel android. Och vill man lista appar i storleksordning (för att se vilka appar som tar mycket utrymme) så gör man det i easy uninstaller och klickar för de man vill ta bort. Oavgjort, men använder man easy uninstaller så är det fördel android. 9-6 fortfarande, men ytterligare en fördel till android.

Ordna appar

På iphone så lägger du appen på den panelen du vill ha den, och ios fyller automatiskt första lediga utrymme räknat från övre vänstra hörnet. På android så lägger du appen där du vill ha den, och där stannar den. Vad är bäst? Personlig preferens skulle jag säga, så inga poäng.

Navigera till en plats från där du är nu

En sak som jag upplever händer ofta är att jag vill ta mig från en plats till en annan, och jag inte är riktigt säker på vägen. Med en iphone så håller jag fingret på platsen jag vill ta mig till och ”droppar en pin”. Med android så trycker jag på platsen jag skall till och får upp en skylt med andressen och det som ligger nära.

Jag vet att det är olika adresser, men samma lika eller hur? Trycker man på pilen på ios så kan man lägga till platsen som en kontakt direkt, och man får upp navigation dit eller därifrån. På android så kan man lägga till det som en favorit, se vad som finns i närheten och få vägbeskrivning.

Android tycker jag vinner i navigeringen på två sätt. Dels finns alternativen gå, cykla (finns ej på ios), åk bil, åk kollektivt. Väljer jag åk kollektivt så får jag direkt upp förslag på hur jag skall åka med android. På ios så får jag upp en app som jag kan skapa en rutt i, samt massa förslag på appar från appstoren som skall kunna hjälpa mig att komma fram. Dessutom så hävdar SL appen på ios att den inte kan använda min plats för att jag inte tillåtit den att göra det (vilket jag gjort, och vilket är den inställningen som jag ser i privacy, location). Fördel android gånger tre alltså, men bara en poäng dvs 9-7.

Hitta din telefon

Blir luren stulen så har både ios och android funktioner för att hitta den, vilka bägge kräver lite konfigurerande. På ios får man fler påminnelser att göra det, så fördel ios.

Återställning

Här finns det en fundamental skillnad som man måste vara medveten om. Itunes skickar innehåll till en ios enhet. Innehållet skall inte komma tillbaka till itunes. Du kan inte synka en ios enhet till olika datorer. Bara det är så korkat att det blir poäng till android. Fast den poängen är redan tilldelad tidigare. Det börjar bli bättre med icloud backup och liknande, men bra är det inte.

Ios styrka ligger i att göra en total återställning av telefonen. Byter du telefon så fyller du i ditt apple id och ditt icloud id och helt automagiskt har du allt tillbaka som det brukar vara. På android så behöver man installera en backupprogramvara om man vill ha tillbaka allt exakt som det var. Poäng till apple! 9-8.

På det stora hela så fungerar det mesta. Man gör ungefär samma sak fast på olika sätt. Det som verkligen skiljer är vilken shop man vill använda. Vill du betala via google eller via apple? Tar man bort hjärntvätt, sektkänsla, teknobabbel och tinkering så är det ungefär det som skiljer mellan ios och android. Dåliga, buggiga appar finns på bägge plattformarna. Appar som luras finns på bägge plattformarna.

På iphonen finns det ett sätt att göra, och det fungerar om du inte har några större krav. På android finns det ett sätt att göra det på, och det fungerar om du inte har några större krav. Dessutom ser du hela tiden att det finns inställningar och konfiguration att göra, så om du vill kan du förändra ganska mycket. Jag föredrar att få välja själv. Vad föredrar du?

Glömde ju en sak i funktionaliteten. Att ta skärmdumpar. Detta är något jag använder ofta. På ios är det busenkelt, man bara trycker in hem och startknappen så har man en skärmdump. Det är verkligen busenkelt. Sa jag att det är busenkelt? På android däremot…. På min S2:a så får man hålla inne start och hemknappen (tryck in dem samtidigt, viktigt) så blir det en skärmdump för eller senare. Det kräver ofta tyr tre försök innan jag får till det. På Hennes S3:a så får jag inte till skärmdumparna alls. Poäng till apple, 9-9

Totalpoängen blev 9-9, fast några fler fördelar till android.

Nu är det dags för långtidstestet.

 

1 svar på ”Från Samsung till Apple, från android till ios”

Lifehacker har som alltid skrivit massa bra. Till exempel om 10 features som Android gör bättre än ios:http://lifehacker.com/5801862/top-10-awesome-android-features-that-the-iphone-doesnt-have
#6 och #4 vet jag inte om det är så viktigt?

Och 10 saker som ios gör bättre än android: http://lifehacker.com/5804230/top-10-ways-ios-outdoes-android
#10 – stor konkurrens från Spotify, netflix etc. Jag tror att Apple kommer få svårt här i framtiden
#8 – Jag håller inte med. Det måste fortfarande installeras, vilket gör det lika enkelt/svårt som på android. På android finns det en uppsjö med appar som gör detta dessutom
#5 – Stämmer inte! ”goes from your computer to your iDevice and back again.” Det går inte att få tillbaka sådant som synkats till en ios enhet. Ligger det inte i itunes så är det borta
#4 är lite fånig. De hackr på android för att man får appar man inte vill ha. ios installerar 3-7 appar som jag inte vill ha, och inte kan ta bort
#1 – consistency vete tusan… Så jäkla konsekventa är inte Apple (längre)

Så det är egentligen 8 features som android gör bättre, och 5 feaatures som ios gör bättre

Kommentera