Kategorier
Livet

Fria eller fälla – fredagshjärna framför farlig förare?

Körde på 73an norrut i fredags. Körde om en grå kombi med en stor vit släpkärra i höjd med Handenavfarten. Jag höll 110 enligt gpsfartmätaren. När jag kört om så började släpkärreföraren öka farten så att han kom ikapp mig [1] precis innan avfarten mot gudöbroleden/ica  maxi (trafikplats Handen).

Jag lade mig i vänster körfält då det i den nybyggda rondellen efter motorvägsavfarten enbart är tillåtet att svänga vänster i vänsterfilen och till höger i rondellen i högerfilen. Väl i rondellen kommer släpkärreföraren dundrande förbi mig, i höger körfält [2].

Jag svänger ut från rondellen och blinkar direkt efter spärrlinjen för att byta till det högra körfältet. En bil låtsas inte se det, men det blir en lucka som är ca 1½ billängd lång. Jag blinkar fortfarande och börjar byta körfält. Döm om min förvåning när släpkärreföraren trycker på gasen för att stänga luckan. Du vet så där aggressivt och ”flytta på dig för här kommer du inte in”-aktigt som vissa gör. Jag är en bit in i filen när han prejar sig förbi och blockar mig [3] så jag tutar eftersom det är en potentiellt farlig situation.

När snubben (ja, det är en kille) kommer jämsides med mig lutar han sig fram och pekar finger [4]. Ja, du läste rätt. Det är därför jag skriver snubbe och kille och inte man.

En riktig man pekar inte finger

Jag tutar rejält eftersom han 1/ prejade ut mig 2/ inte hjälpte en medtrafikant och 3/ pekade finger.

Inte min bild, inte från situationen jag beskriver. Men lika töntigt, omanligt och fjantigt
Inte min bild, inte från situationen jag beskriver. Men lika töntigt, omanligt och fjantigt

Jag hade lite extra tid så jag bestämde mig för att kolla vart han tänkte köra. På Gudöbroleden mot Lidlrondellen är det 60 och enligt färddatorn med gps så låg jag i 60. Snubben drog ifrån rejält först men eftersom det var ett långsammare fordon framför honom så kom jag ikapp. Han svängde höger i rondellen från väg 260 upp på Vendelsömalmsvägen utan att blinka [5]. När han såg att jag låg bakom svängde han vänster (samtidigt som han började blinka) precis framför en buss [6] in på Vendelsö skolväg. Bussen körde före och jag efter, vi höll bägge 40 men långfingersnubben drog ifrån så han höll inte lagstadgad hastighet [7].

När han såg att jag var blockad av bussen så tog han höger in på esplanaden utan att blinka [8] och drog iväg. När jag kom in på Esplanaden så höll jag 30 eftersom det är 30 där, men det gick inte att komma ikapp eftersom han körde snabbare [9].

Väl inne på sjömansvägen så stannade han mitt på gatan (inga varningsblinkers [10]) och klev ur bilen utan att stänga av motorn [11]. När jag såg att han klev ur bilen så startade jag videoinspelning på mobilen för att få med ljud samt som backup för dashcammen jag har i bilen.

Vi hade en hygglig civilicerad ordväxling vilket förvånade mig. Att jag är 205 lång och kan hantera arga människor kan ju ha något med saken att göra 🙂 Det roligaste var hans inledning ”vad är ditt problem” sa han när han blåste upp sig och stegade fram mot mig.

Han hävdade att han hade pekat finger eftersom jag tutade så länge vilket är intressant eftersom han då kan se in i framtiden. Jag tutade kort, och när fjanten pekade finger så tutade jag. I fem sekunder.
När jag två gånger hörde honom hävda att han inte såg att jag blinkade eftersom han låg med sin front ungefär vid passagerardörren på min bil så beslutade jag mig för att deeskalera situationen.

Han var helt enkelt inte uppmärksam i trafiken och tittade bara rakt fram [12]

”Jag såg ju inte dig, jag tittade bara rakt fram”

Det gjorde att han inte såg att jag blinkade (testa att lägga dig med fronten vid en annan bils passagerardörr. Jag gjorde det idag och blinkersen bak blinkar som en fyr. Om du som jag har blinkers i backspegeln så lyser det upp förarplatsen rejält.

För mig är detta ett klassiskt exempel på en trafikant som inte är uppmärksam och blir skitsur när adrenalinet från händelsen slår till. Fly eller fäkta reflexen är blixtsnabb och dunkar ut adrenalin i kroppen. De flesta klarar då inte av att säga: ”shit, sorry jag gjorde fel. Är allt ok?” utan blir aggressiva istället.

Hur många lagbrott hittar du i den här texten? Eller rättare sagt, vilka lagbrott är det jag numrerat?

Hela händelsen finns dokumenterad på min dashcam och på min mobil. Jag har tittat igenom det flera gånger så därför är jag säker på händelseförloppet. Jag väljer aktivt att inte posta signalement, bilder, regnummer och video för jag är säker på att detta är en händelse som skall frias snarare än fällas.

Men du föraren. Du vet att du gjorde fel. Du vet att det enbart är töntar som pekar finger. Du vet att vi har skyldighet att hjälpa varandra i trafiken. Du vet att vi har inga rättigheter, bara skyldigheter. Du vet med dig att du stängde luckan för att jag inte skulle komma in. 

Kompis, snälla – tänk dig för nästa gång. Hjälp folk istället för att bli aggressiv. Det tjänar vi alla på. Och prova att inte bryta mot så många lagar. Du blir en bättre förare då!

Kommentera