Kategorier
Livet

Goda revbensspjäll

Min favoritmetod att tillaga revbensspjäll är numer att köra dem i folie i ugnen och sedan pensla med glase för densista touchen.

Så här gör du:

  • Ta ut revbensspjällen ur förpackningarna. Skölj dem. Gör foliepaket och lägg dem på en plåt (eller flera plåtar i mitt fall) och stoppa in dem i ugnen.
  • Sätt värmen på 125-150 grader och timern på tre timmar. Sätt en extra timer på två timmar för du vill kolla hur mört det är efter två timmar. Benen brukar lossna av sig själv när de är klara.

Smaksättning och yta blir enklast med en socker/soya baserad lag. Soyan brukar bli vad jag har hemma men mörk soya ger mörkare yta på slutet. Kryddbasen kan du ta precis det du gillar för att få dina favoritsmaker. Mitt favoritrecept har du längre ner. Kryddbas = det som sätter smak.

Blanda ihop glaseringen och pensla på revbensspjällen. Stoppa tillbaka in i ugnen 15 min. Ta ut, vänd, pensla in i ugnen på 15 minuter. Upprepa två – tre gånger till.

Nackdelen med detta är att spjällen faller isär då de är så pass möra. Skitjobbigt att vända under penslingen 😉

Förra gången jag gjorde det hemma så såg det ut såhär

Min favoritglaze

1 dl socker per kilo revbensspjäll, häll över soya och rör. Det skall bli en stabbig gröt. Det kommer mer vätska senare så stressa inte upp dig över det.

Beroende på hur mycket sting du vill ha så tar du ½-1/10 dels burk med cayennepeppar. Du vill ha en kick oavsett så snåla inte. Med en halv burk cayenne så krävs det mängder med öl för att äta upp).

1/3 dels burk med ingerfära och lika mängd kardemumma dammar du ner i sockergröten.

Rivet skal från 1 apelsin och saft från ½ apelsin per kilo revbensspjäll går du på med därefter. Se, jag lovade ju mer vätska!

Vitlök är givet. Snåla inte för det här är smakrika revbensspjäll som kräver lite av ingredienserna. Jag brukar börja med motsvarande en solovitlök per kilo revbensspjäll. Om du hackar, river eller pressar spelar inte så stor roll, ner med det i glasen bara!

Egentligen är du klar nu. Vill du komplettera med gochugaru, rökt chili, röksmak, chili/bönpasta eller vad som helst annat du tycker är gott så gör du det. Glazen är inspirerad av koreansk matlagning så tänk rock n roll!

Om glazen är för tjock för att penslas så kan du späda med citronsaft (lite), apelsinsaft (du har kvar att pressa av) och/eller olja.

Tid för tillagning

På klockan så tar detta tre eller fyra timmar från start till mat. Däremot är det mycket vilotid så total arbetstid är ca 45 minuter inklusive disk. Det är det värt!

Förslag på tillbehör

Ta det du tycker är gott. Revbensspjällen är stjärnan på festen och kommer toppa allt i smak. Nu senast så gjorde vi grönkålssås och kryddigt ris med russin vilket blev riktigt bra.

Klassiker är annars cole slaw, bakad potatis, pommes frites etc. Ät det du vill och det du tycker är gott. Då blir det bra!

Kommentera