Kategorier
Livet

Gör du tester på facebook?

[Uppdaterad 20150417]

Har du sett testerna som florerar på FB? Använder du facebook så har du garanterat gjort det. Vilken färg, vilket djur, vad är din mentala ålder etc etc.

Av lite olika anledningar (den största att min fru fick den mentala ålder som en 2 åring) så tänkte jag göra testet. Klickar man på länken http://sv.what-character-are-you.com/d/sv/69/index/281.html kommer man till en sida som ser… Amatörmässig (?!) ut.

Ser du länken ”Allmänna villkor” där nere? Klicka på den! Och välj engelska.http://www.socialsweethearts.de/terms_en.html Du kommer då till ett kontrakt med 22 punkter. Är intressant läsning, men ännu mer intressant blir det om du klickar på dataskydd (dvs privacy policy)http://www.socialsweethearts.de/privacy_en.html Då kommer du till ytterligare ett kontrakt, även det med 22 punkter.

Du behöver inte läsa det finstilta, jag har gjort det åt dig.

Jag har läst bägge kontrakten. Punkt 21 i deras privacy policy tycker jag är värd att läsa

Advertisement Consent

21.1.

You agree with receiving notifications on following topics and with following content via electronic channels, like e-mail or mobile push messages: information on other applications, web sites, newsletters, games, content related to: test drives, cars, product samples, free coupons, discount offers, credits or loans, finances, insurances, investments, mobile communications, complimentary tickets, online games, travel deals, special offers, sim cards, electricity, energy related offers, telecommunication services, mail orders, imaging products, etc.

21.2.

This advertisement consent applies within the countries of European Union only after an explicit consent was given within a permission dialogue. The same is true for other jurisdictions, where an explicit consent is required.

21.3.

YOUR BENEFITS: Because of our relations and connections we are able to provide you with offers under beneficial conditions you would otherwise not be able to obtain.

21.4.

DISCLAIMER: Of course you may at any time opt out from our service.

Du kan när som helst tacka nej till deras utskick, men varför skulle du vilja det – de har ju så bra kontakter så de kan skaffa fram så dant som du annars inte skulle kunna få tillgång till. Läs 21.1 så ser du vad de kan hjälpa dig att få erbjudanden inom.

Du godkänner alltså att de epostar dig. Att de smsar dig. Att du pushar information till dig. Grattis, du blev precis med spam!

Förövrigt så tar de sig rätten att lagra all din information (som du godkände att de fick access till via FB) och att kontakta dig via den kontaktinformationen du har på FB.

Klickar man på ”vem ansvarar för den här sidan så kommer man bara tillbaka till testet. Det är uppenbart att de inte vill berätta vem som står bakom siten.

Med några klick så kommer jag fram till SocialSweethearts.de – som är ett marknadsföringsföretag som specialicerar sig på sociala medier. Dvs de använder dig och ditt data som handelsvara för marknadsföring, direktreklam och andra utskick.

Så grattis! Du har nu lämnat din kontaktinformation till ett företag som sysslar med markandsföring. Klaga inte på spam nästa gång du kollar mailen, sms eller notiser på telefonen.

Vad går att göra om du gjort tester på facebook?

Jag har även skrivit en artikel för dig som gjort tester på facebook och nu undrar vad du kan göra åt det

Missa inte den då du där kan läsa mer om hur du skyddar dig och vad du kan göra för att bli av med skräpet.

 

Uppdatering 20150417

Nu är det en ny våg av tester. Vad betyder ditt namn, vilket är ditt drömyrke etc etc. Länken har bytt namn, men det är fortfarande samma företag som ligger bakom, SocialSweetharts. Det är därför det är så lätt att dela ditt resultat direkt på facebook – du har redan godkänt att appen postar åt dig. Du har också godkänt att appen får tillgång till dina aktiviteter, din information och i vissa fall även din vänlista och deras information.

 

33 svar på ”Gör du tester på facebook?”

Det är svårt att ta sig ur det om man väl hamnat i det. Min erfarenhet sedan tidigare är att de själva skickar inte ut spam/reklam/erbjudanden utan de säljer kontaktinfon till andra och låter dem skicka. Byta epostadress är en sak man kangöra, men det är inte särskilt praktiskt för de flesta.

Det enda är egentligen att direkt klicka på unsubscribe när det kommer mail som är obeställd reklam, men eftersom de byter avsändare hela tiden så räcker det ju inte, eftersom nästa utskick kommer från en annan aktör. Jag tror jag skall skriva en artikel till, men då om hur man tar sig ur en marknadsförares klor. Skulle det vara intressant?

Svara

Ja, tack, skriv gärna en artikel om hur vi tar oss ur det här!
Jag är bland dem som svarat på sådana tester. Jag får cirka 100 spam-mejl varje dag. När jag började lära min dator att sortera bort sådant försvann dessvärre även viktiga mejl. Därför rensar jag ett par gånger om dagen bland spammen och det vore förstås skönt att slippa!

Om du trycker unsubscribe = mer spam , Omdu kör thunderbird som mail klient och har ett spamfilter addon så laddar den inte ner spam utan raderar innan den hämtar.

Håller med. Det är svårt att veta om det betyder ”aha, de har fattat att jag är människa med fungerande epostkonto, då skickar vi mer spam” eller om de håller vad de lovar. Min erfarenhet är däremot att fler och fler håller vad de lovar och avprenumererar en från utskicken.

Svara

Jäkligt bra skrivet!!!. Eftersom jag är bosatt i Kanada skulle jag hemskt gärna se hela artikeln på engelska så jag kan dela med mig till mina engelsktalande vänner. Tackar på förhyand om du har möjlighet till det.
Hälningar från Fort McMurray, Alberta, Kanada.

Jag har då aldrig blivit spammad efter sådana tester. Jag har inte fått ett enda SMS, mejl, notifikation, push eller telefonsamtal.

Det ska bli intressant att se om jag får det efter att ha kommenterat här… 😉

Man måste ju inte få spam, men det som häner är att du kommer med i de epostkataloger som finns att köpa på nätet med fungerande validerade epostkonton. Jag hoppas verkligen _inte_ att du får spam efter att ha kommenterat här, då skulle jag skämmas ögonen ur mig 🙂

Svara

Hej!Knasigt nog gjort många tester fast jag är supernoga annars…får skylla på hettan!Skriv gärna artikeln.Var kommer den i så fall att kunna läsas?

Å andra sidan får man spam ändå när man är aktiv på nätet, så man måste hur som helst ha någon lösning som hjälper en ta hand om spam =)

Jäklar!!! Hur dum får man vara (… läs: är jag!!!)!?!?!? Tack i alla fall för att du kollat!!!

Och?

Detta gäller allt på nätet idag, Milenialls och GenT bryr sig inte om spam eller privcacy – man lär sig filtrera både tekniskt och psykologiskt. Världen anpassar sig efter behov. Att stressa över det här är mer slöseri med tid än att stressa över att undvika tester och länkar. Jag själv programmerar sådana system och jag kan garantera att det finns så mycket lagar och regler som man måste ta hänsyn till så även om man får en liten e-mail så bidrar det inte till något.

Du kan alltid byta e-post, du kan alltid ignonera e-mail ( det är ju inte så att du har en fin och ren inbox som det är idag? ) och framförallt så jobbar alla e-post klienter stenhårt för att du ska få kontroll på din spam.

Så sluta vara orolig och nojjig … om du har något att dölja borde du inte skriva kommentarer på nätet överlag, eller ens surfa för den delen. En ny era existerar och dina hemligheter är öppna, men de företagen som utnyttjar det kommer straffas … hårt …

Men just det här fallet är väl ganska irrelevant för oss iom att vi inom EU enligt 21.2 måste ge ett särskilt aktivt medgivande i popup, kryssruta eller liknande? Eller tolkar jag krumbukterna fel?

Andreas: Du har ju gett ditt medgivande. Men det är en gråzon. Skulle någon anmäla dem till exempelvis konsumentombudsmannen så kanske det blir ett förtydligande. Samtidigt så tycker jag att det finns ett personligt ansvar som är svårt att komma undan

Svara

Det är verkligen en gråzon. Men att som i detta test ge ”explicit consent via en ”permission dialogue” kan ju aldrig hålla någonstans, för det gör man inte genom att trycka ”Start”.
Sen ger du ger väl inte ens dessa test möjlighet att komma åt din facebook om du inte delar resultatet där?

Däremot de där andra testerna, som går direkt via Facebook och ber om ens vänlista etc innan man ens kan börja, de ska man nog vara försiktig med. Även om inte heller det kan räknas som explicit tillstånd att kontakta dig om inte just det står uttryckligen i klartext.

Sen är det en helt annan sak såklart om sidorna verkligen följer EU-lagstiftningen och därför tycker jag det är väldigt bra att frågan tas upp till diskussion så vi alla tänker till en gång extra innan vi klickar på någon rolig länk. Ibland kan det ju vara värt det 🙂

Håller med dig Andreas! Det är absolut inte så tydligt som lagen säger att det skall vara. Jag har svårt att tro att konsumentverket eller liknande skulle ge sig på detta fenomen bara…

De tester jag har researchat bygger alla på att det finns ett user agreement och en privacy policy. Ofta är de länkade längst ned på den sida där man initierar testet, och de inleds med att användaren genom att starta testet godkänner avtal och policy.

Viss av testerna har ju egna appar med, och där så får ju apputgivaren tillgång till en hel der mer information. Såsom de flesta använder FB idag så tänker de flesta ”och?” Och rycker på axlarna. Sedan kör de testet utan att tänka vidare på vad friends friends betyder och att genom att de låter appen ligga kvar så blir ens kontaktytor kartlagda i realtid.

Som en anonym kommentator sa här på bloggen tidigare: hur farligt kan det vara? Ja, bra fråga…

Svara

Hej,
Varje gång en webbsajt eller tjänst byter ägare, så handlar det om idiotbelopp. Det finns så klart en hierki där också, så det kan handla om mindre belopp längre ner i leden.
Men hur som helst så har inte pengarna uppstått ur intet, utan i ena änden är det var och en av oss som betalar det varje gång vi köper en tvål eller något annat som marknadsförts. Och våra pengar går i hög grad till att göra några få till super-rika människor.

Alla små tester och sajter lägger ihop information till profiler, inte ens sanna profiler utan vad de TROR om folk. Och så säljs den informationen vidare som marknadsföringsunderlag.

Jag skulle vilja höra andras åsikt om en hårdare lagstiftning angående personregister. Om nu jag skall exploateras – har jag inte då rätt till något slags royalty? Om jag uttrycker min personlighet i skrift eller musik, så har jag ju copyright?

Meningen är förstås att minska hanteringen av personuppgifter över våra huvuden, men ett verksamt sätt vore att alla (icke-myndigheter) som utnyttjar ett register skulle tvingas betala en avgift till de personer som hanterats. Och om ett helt register (eller del därav) säljs eller på annat sätt överförs, så skulle ALLA som berörts av transaktionen ha rätt till ersättning. Kanske bara några ören per person och tillfälle, men till slut blir det också pengar. Och den som köper ett register med flera miljoner namn skulle känna av det rejält.

Jag har inget emot att det finns statistik i stil med hur många manliga pensionärer som kör Volvo och sådant, och sådan statistik är ju också användbar för marknadsföring.
Men så snart som det kokar ner till individers namn, vistelseort och andra preferenser och beteenden, så skulle det behandlas som stalking.

Och det där med ”det finstilta” skulle inte ha någon betydelse. Ett avtal är bara giltigt om det håller sig inom lagens ramar, precis som att ett avtal som innebär ocker, kartellbildning, prostitution eller motsvarande inte gäller.

Hur rent tekniskt får detta test du hänvisar till tag på min personliga information? Jag uppger varken mail eller tel nummer och lämnar inte något godkännande att ta någon information från min facebookprofil.

Mbenzi: det spelar ingen roll vilken lagstiftning du åberopar för att hävda att avtalet är ogiltigt (vilket det egentligen är). Genom att göra vissa test så öppnar du en dörr rakt in till ditt facebookflöde, där du ger bort dina likes, dina följare, dina vänner, dina incheckningar. Lycka till att driva saken i domstol – dessvärre

Svara

Det är kusligt så mycket vi frivilligt går med på utan att bry oss/ha en aning etc!

Tack för att du hjälper oss reda ut begreppen!

Det bästa, och smartaste, är kanske att tänka till före. Att tänka:
BEHÖVER jag veta vad jag är för färg? BEHÖVER jag veta vad jag är för djur? BEHÖVER jag veta vad min mentala ålder är? Men framförallt, kan humbugtester på FB verkligen vara så seriösa att dom ger mig svar på dessa stora livsfrågor (OBS ironi).

Ha en bra dag!
Mvh
Nils

Kommentera