Kategorier
DiscGolf

Har du svårt att skilja på hyzer och anhyzer?

Alla brancher och sporter har sina fackuttryck. Varför det är så är en intressant fråga, men använder man ”fel” språk så visar man direkt att man inte är insatt.

När jag började spela discgolf så körde vi inte med OB. Vi hade högerfrippor och vänsterfrippor. En högerfrippa är något så enkelt som en disc som går till höger när man kastar den. Förresten så är nästan alla discar vänsterfrippor när man börjar spela. Hur man än kastar så går discarna åt vänster… Märkligt det där.

Sedan började jag spela mer, och folk pratade om överstabila discar. Och flippiga discar och om understabilt. Och märkligt nog så fanns inte höger eller vänster frippor, utan alla pratade om hyzer och anhyzer.

WTF?

Så här är det. En disc kan vara överstabil eller understabil. (ja den kan vara stabil också). När man kastar kan man kasta hyzer eller anhyzer (och självklart rakt fram)?

Jag har hysteriskt svårt att komma ihåg skillanden mellan överstabil och understabil, samt dessvärre även hyzer och anhyzer.

Den här bilden gjorde det väldigt mycket lättare för mig att sklja på hyzer och anhyzer. Hyzer till vänster och anhyzer till höger. Hål 13 på Rudan är typ ett anhyzer hyzer (tack JB!) hål, och hål 2 och 16 är anhyzerhål. Sedan kan man ju tvingas till liknande kast ute på banan med. Och som experten påpekat så gäller detta såklart om man kastar backhand med högern!

 

Här ser du tydligt hur discen ligger i handen vid utkastet för olika kast. Dessutom ser du hur en överstabil och en understabil disc beter sig när man kastar den rakt

Här är typ samma sak, fast uttryckt på ett annat sätt.

Viktigt att tänka på bara är att en disc beter sig väldigt olika beroende på hur mycket spinn och hur mycket kraft man lägger på den. Så en person som knappt kommer upp i 80 meter kommer tycka att discen beter sig på ett sätt, och när han lyckas sätta mer spinn på den så kommer kasten helt plötsligt bli annorlunda.

Med samma disc kommer en person som kastar 120 meter att uppleva en helt annorlunda flygbana.

Själv så har jag just nu fattat tycke för Latitude 64 och deras River. Den går dit jag vill, lugnt och snyggt. Problemet är bara att kasta dit jag vill…

 

2 svar på ”Har du svårt att skilja på hyzer och anhyzer?”

Hål 13 är ett Hyzer hål!!! …och alla exempel gäller för ”högerhänta backhandskastare”! 😉

/JB

Kommentera