Hashiken – japanskt dryckesspel med gamla anor

Hashiken är ett typiskt klassiskt japanskt dryckesspel med anor från samurajtiden. Det här dryckesspelet spelas också i Kina, fast då med lite annan ritual och med andra tillbehör.

Då Hashiken är gammalt så har det mycket ritualer kring sig, och är spektakulärt för åskådare att titta på. Halva dryckesspelet går faktiskt ut på att underhålla åskådarna. Eftersom åskådarna agerar domare är det viktigt att hålal sig på god fot med dem.

Hashiken är ett komplext dryckesspel vilket gör det svårt att förklara. Däremot så är det lätt att lära sig när man ser det spelas, så mitt råd är att du och några kompisar testar detta innan det är festdags. Du och en kompis kan också göra detta i valfri bar och sedan utmana åskådarna, för det är alltid någon som trillar ditr vilket gör detta till ett utmärkt bartrick med.

Man måste inte heller spela om pengar utan kan spela om annat, men det är inte syftet med detta inlägg.

Jag har försökt att beskriva Hashiken så bra det gårtesta och se om du förstår hur det spelas.

Det du behöver för att spela Hashiken är

  • 6 st kinesiska/japanska ätpinnar
  • 2 st shotsglas
  • Något att dricka

Sake är det traditionella berusningsmedlet men det går bra med vad som helst, till och med godis eller nötter om du spelar hashiken med barn.

Tänk också på ditt beteende så att åskådarna får något roligt att titta på. Ge dem en bra show!

Reglerna kan verka komplexa, men är faktiskt ganska enkla när du väl får koll på dem.

De två deltagarna i dryckesspelet sätter sig mittemot varandra, håller i tre ätpinnar var samt har varsitt glas framför sig.

Man håller ätpinnarna bakom ryggen med ena handen och klunsar (kör sten sax påse) en gång om vem som börjar, förloraren börjar.

Vinnaren kallar vi B och förloraren som inleder Hashiken (vi kallar honom A) väljer ett nummer mellan noll och tre. A håller sedan fram antalet ätpinnar som motsvarar den siffran A tänker på.

Det är viktigt att gömma ätpinnarna så att motståndaren inte kan avslöja en. Man döljer ätpinnarna bäst/snyggast genom att sätta ena änden av pinnarna i handflatan och knyta handen så att pinnarna vilar upp mot handleden och upp på underarmen. Man kan då sträcka fram en knuten hand vilket ser bra och kraftfullt ut inför motståndare och åskådare.

När A sträcker fram handen säger han ”irasshai” vilket ungefär betyder välkommen/kom an och det är en uppmaning till B att spelet har börjat.
 
B skall nu gissa hur många pinnar A håller i, för Bs roll är att hålla fram så många ätpinnar att det totala antalet ätpinnar (A+B) blir tre.

B sträcker fram handen på samma sätt som A och säger ”San” vilket betyder tre.

A säger då endera ”ichi” (ett) eller ”go” (fem) beroende på om A höll ut noll eller en ätpinne respektive två eller tre ätpinnar.

Efter det visar bägge sina ätpinnar. Om antalet ätpinnar totalt är tre får B en poäng. Om antalet ätpinnar blir ett eller fem får A en poäng. Om det blev två eller fyra ätpinnar får ingen poäng och det händer ingenting.

Sedan byter man tur och B inleder.

Glasklart? Tänkte väl det. Eller inte… Här är ett exempel:

A: Jag förlorade klunsningen, jag börjar! ”Irasshai” (håller fram en ätpinne)
B: Hmm… Han håller säkert två ätpinnar ”San!” (håller fram 1 ätpinne, syftet var ju att få antalet ätpinnar till tre)
A: Ichi! (Bägge visar sina pinnar)
Domaren: 2 ätpinnar. Ingen vinner! (vid två eller fyra ätpinnar så vinner ingen, du kommer väl ihåg?)
B: Okej, irasshai! (håller fram tre ätpinnar)
A: Han försöker säkert lura mig med en pinne… San! (håller fram tre ätpinnar)
B: Go! (bägge visar sina pinnar)
Domaren: Fem! B vinner!
A: Strunt också.
…också vidare.
Man spelar bäst av tre, och förloraren dricker.

Om det blir oavgjort flera gånger på rad kan domaren (dvs publiken) lägga sig i spelet. Tröttnar de så kan de efter två oavgjorda omgånga ropa ”mizu iri” vilket betyder att det är iki iki iki dags för bägge spelarna.

Variation på dryckesspelet Hashiken

Är man många spelar man Hashiken som en turnering där vinnaren i varje hashiken match dricker och förloraren betalar. Vinsten i turneringen kan vara pengar eller mer gratis dricka eller liknande.

Vinner man mycket i Hashiken betyder det att man inte dricker tillräckligt.

Tyckte du att det var ett bra dryckesspel?

[ratings]

Leave a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: