Nu är det sommar (nåja, midsommar var lika ironisk som vanligt). Det blev lite solsken mellan skurarna i alla fall 🙂

Med det så kommer inläggen om värme i bil och barn/hundar som hittas plågade av värmen. Det blir dock inte så varmt som påstås i tabellen från Svenska Kennel Klubben (SKK). I princip alla som postar något om värme i bil tar informationen från SKK. Som Djurambulansen och Polisen till exempel.

Det sorgliga är att dessa siffror inte stämmer, och det vet SKK om.

SKK har den på sin site trots att de vet att det inte finns forskning bakom siffrorna. Siffrorna fanns från första början i ett examensarbete, men redigerades senare bort. Detta eftersom det inte fanns fakta som backade värmepåståendet.

Det blir däremot tillräckligt varmt i en solvarm bil för att döda böde barn och hundar. Beroende på forskningsrapport så uppnås maxvärme i bilen efter 5 respektive 30 minuter (för svenska förhållanden torde 30 min stämma). I en australiensisk rapport fick de upp temperaturen till 66,4 grader inuti bilen. Då var det 36,8 grader utomhus, i skuggan, och bilen stod i gassande solsken.

Vill du läsa utförligt om det har jag skrivit om det här:http://mattiashandley.se/hur-varm-blir-en-bil-i-solen/ Jag bad SKK om en kommentar innan publicering men de har inte svarat

Leave a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: