Kategorier
Livet

Hur läser du RSS flöden nu när Google reader stängs ner?

Google stänger ju ner Google Reader snart och därför så kommer du behöva flytta därifrån.

Steg 1 är att ladda hem ditt Google Reader datafölj bara instruktionerna på siten

Steg 2 är att hitta en ny RSS läsare.

Jag läser en hel del RSS flöden, och de innehåller allt från ren text, till text och bilder till animerade giffar till video och ljud.

För mig är det ett måste att kunna kategorisera flödena, till exempel ett specifikt för ”fun stuff”, ett specifikt för ”träning”, ett specifikt för ”mat” – du förstår va?

Sedan vill jag se hela inlägget direkt (om rss flödet skickar ut hela inlägget).

Jag vill kunna skicka bra inlägg vidare, till exempel tweeta, posta på facebook, tumblr, epost etc etc.

Jag vill kunna läsa ett flöde separat. En kategori av flöden eller alla flöden jag följer.

Det skall vara enkelt att markera inlägg, flöde, kategori av flöden eller alla flöden som lästa.

Det är också viktigt att det är lätt att se vilka inlägg, flöden och kategorier som är olästa/lästa

Flipboard och Pulse är två läsare som skapar en snygg visualisering, men som int ger mig tillräcklig översikt och snabbhet. Därför går de bort Det får gärna gå att spara bilder på klassiskt IOS maner, dvs att hålla fingret på bilden tills dess att det kommer upp en skylt ”spara bild”.

Det sista kravet är bra buffring och cachning. Testa att åka pendeltåg och arlanda express. Datatäckning försvinner totalt med jämna mellanrum. Det är svårt att läsa rss flöden då om

Den appen jag använder idag är FeeddlerRSS.

Den uppfyller allt jag skrev här ovan.

Test av RSS appar

Eftersom det ändå behövs så har jag nu testat rss appar för ios plattformen.

News – Free RSS reader

 

Fungerar säkert bra om du bara läser ett fåtal flöden. Inga taggar, inga kategorier, ingen klassificering. Dessutom lite halvknölig…

xFeed

Verkar bra. Stödjer flödessortering i olika kategorier. Den verkar dessvärre inte kunna visa hela artiklar (även när rss flödet skickar ut hela artiklar)

Så det den gör är att ta en excerpt från flödet och sedan får man klicka på ”Read full article” för att läsa resten. Surt, det blir för många klick.

Feedswire

Oj, vilken överraskning när jag tagit bort de feeds som appen kommer förpopulerad med. Tyvärr så tror jag att feedswire är beroende av google reader för när man lägger till en feed stoppar man inte in feed URLen utan man söker på nyckelord. Nyckelordssökningen är så blixtsnabb som bara google kan leverera.

Exportmöjligheter finns till twitter, facebook, epost och sms. Egentligen är ju epost det som behövs för att vidarebefodra intressanta artiklar till andra siter

Tyvärr visar Feedswire inte bilder och video i inläggen, inte ens när det är fulla inlägg i feeden.

WebReader

Använder Google Reader för all rss hantering, trots att det inte står i beskrivningen.

Synd, för den verkade riktigt intressant.

Simple-RSS

Jag lyckades inte ens lägga till ett rss flöde i den läsaren, går bort direkt.

FeedHopper

 

Här kom en överraskning. Den gör allt jag vill, och har propageringsmöjligheter till det jag vill.

Feedly

 

Feedly har jag tittat på tidigare, och dissat. För jag får inte bra överblick över det som är oläst. Sedan blir jag osäker – beroende på vilken vy jag väljer så får jag se olika saker. Betyder det at tjag missar något?

Feedly kan bli min vinnare framöver trots detta. Det här inlägget postade de på sin site igår:

Google announced today that they will be shutting down Google Reader. This is something we have been expecting for some time: We have been working on a project called Normandy which is a feedly clone of the Google Reader API – running on Google App Engine. When Google Reader shuts down, feedly will seamlessly transition to the Normandy back end. So if you are a Google Reader user and using feedly, you are covered: the transition will be seamless.

Feedly finns dessutom till ett stort antal plattformar, och man får väl anta att de synkar med varandra?

Sammanfattning

Jag hoppas att FeeddlerRss kommer med en uppdatering så att den fungerar utan Google Reader. Annars så ser listan ut såhär:

Delad första plats till Feedly och FeedHopper. Hade Feedly inte varit så ”flashig” så hade den legat överst.

Sedan är det feedswire (om den inte är beroende av Google Reader).

Vad som passar för dig är svårt att säga, för det beror på hur du använder dina RSS flöden och hur du vill läsa dem.

Vilken plattform du använder spelar ju stor roll med. Thunderbird i datorn. Feedly på android eller flipboard på ios? Hur får man dem alla att synka nu när samlingspunkten Google Reader försvinner?

Jag tycker du skall testa Flipboard/Pulse. Kanske är det snygga tidningsliknande rätt för dig? Feedly är en blandning av en textfokuserad rss läsare och det tidningslika som flipboard står för. Feedhopper är mer ”textcentric”

Sedan den öppna frågan, hjälp mig. Vilka andra rss läsare finns det? Vilken är din favorit?

 

2 svar på ”Hur läser du RSS flöden nu när Google reader stängs ner?”

Tack för utmärkt genomgång – just vad jag sökte. Feedly verkar passa mig efter en snabb titt så nu har jag laddat över min Google Reader. Jag förstår bara inte hur man lägger till nya rss-flöden i Feedly? Känner mig ganska pantad.

Kommentera