Kategorier
Livet

Hur varm blir bilen i solen? #solvarmt

Har precis påbörjat ett experiment, hur varm blir bilen i solen? Att bilen blir varm vet väl alla, men hur varmt blir det om man sitter kvar, och hur snabbt blir det varmt? Lite Mythbusters över det hela.

Klockan är 14, och bilen står på en vanlig parkeringsplats mitt i solen. Utomhus, under bilen i skuggan, är det 27,6 grader. 13.50 när jag klev in i bilen var det 25 grader. Nu är temperaturen uppe i 30,7. Värmen stiger fortare än jag trodde.

Jag kommer uppdatera inlägget var tionde minut, och twittrar under tiden med taggen #solvarmt

Uppdat #solvarmt kl14.15 27,3 ute, 34,7 i bilen. Svettas mycket. Halvdålig fart på internet. Luften står helt stilla

Uppdat #solvarmt kl14.25 27,4 ute, 37 i bilen. Shortsen börjar bli svettiga. Tur att jag nyss duschat. Avenged Sevenfold som sällskap.

Uppdat #solvarmt kl14.35 missade uppdatera bloggen

Uppdat #solvarmt kl14.45 26 ute, 39 i bilen. Måste hela tiden torka ansiktet nu. Min ipad börjar bli varm, bilder går ej ladda upp

Uppdat #solvarmt kl14.55 26,8 ute, 40,2 i bilen. Puuhh. Varmt. Skithungrig!

Uppdat #solvarmt kl15.05 25,8 ute, 41 i bilen. Nu har grannarna fått det bekräftat. Rykten kommer spridas. 3e g de går förbi o tittar/pekar

Testade att lägga termomeyern i solen, visar inte mycket varmare än 43 grader. Och nu slog det mig, kan den här termometern mäta varmare än 40 grader? Failvarning. Skall öppna bildörren lite snabt och lyfta in utomhus givaren för att se om den ger samma temp

Uppdat #solvarmt kl15.15 47 i solen 41 i bilen. Russinfingrar. Högre puls än normalt, ca 80. Längtar efter Ninjas kalla pool

Uppdat #solvarmt kl15.25 54 i solen 40,5 i bilen. ännu högre puls (ca 90) o huvudvärkskänningar. Koncentrationssvårigheter?

Tiden går verkligen låååångsamt nu. Dessutom har jag sol på vaderna med. Brännande känsla. Rör mig långsamt för att inte bli onödigt varm. Måste komma ihåg att väga mig när jag kommer hem. @partypinglan…

Uppdat #solvarmt kl15.35 42,3 i bilen 60 i solen. Tungandad, huvudvärk, 120 i puls, yr konc.svårigheter! Ont i ryggen. Kan ej sitta still

Skall bryta nu, nu är det plågsamt. På riktigt. Bilrutorna är immiga. Solen på benen är olidliga. Värmeflashar i huvudet temperaturen ökar fortfarande! Kissnödig med…


15.35, en och en halv timme efter början avbryter jag!

Sammanfattningsvis så gick jag ner två kilo på 90 minuter, vilket enbart borde vara vätska. Temperaturen i bilen steg till 42 grader, vilket kanske inte låter mycket, men det var riktigt plågsamt på slutet.

För mig var det hanterbart, men för ett litet barn eller en hund hade läget varit helt annorlunda.
Tänk på det nästa gång du ”bara” skall springa in i butiken och handla.

Kommentera