biff szechuan schezuanJag brukar ofta beställa Biff Szechuan på lokala kinahaket. Jag är mycket väl medveten om att den inte är kryddad med “rätt” peppar men det är gott ändå.

Med lite ojämna mellanrum har vi haft “riktig” schezuan peppar hemma och jag har lagat mat med den. @Partypinglan är int eriktigt förtjust i det men jag gillar det – skarpt!

Nu fick vi tag på färsk och riktigt potent schezuan peppar, så där god så att ett korn får det att pirra i hela munnen, vatten känns kolsyrat och det kalla blir kalla medans det varma blir varmare… Du vet, klassisk schezuan effekt.

Därför bestämde jag mig för att skjuta på den planerade cyklingen och laga Biff szechuan “på riktigt”.

Jag hittade ett recept där de hävdade att det skulle vara “thaichili” i, vilket är så fel på så många sätt…

Tillagningen består av marinerat kött/protein som du steker, tillsätter grönsaker och sedan häller på marinaden som får koka till en god sås

Receptet

Som med all kinesisk matlagning så är receptet mer en grund än något du skall följa slaviskt, så här är en bra grund

Proteinkällan kan vara fisk, kyckling, kött, tofu, quorn eller vad som helst du önskar. I vilket fall som helst så tog jag 1 kg biff och strimlade tunt. Med tunt menar jag ca 0,5 cm skivor.

Marinaden och såsen

Blanda en marinad av

Finhackad vitlök (ta i så du skäms, 5 klyftor fungerar)
Krossad (rostad) szechuanpeppar* (1-5 tsk)
Ingefära – blir godast med färsk riven ingefära, 5 matskedar ungefär
3 msk ostronsås
3 msk ljus soja
2 tsk honung
1 msk sesamolja
2 msk kinesiskt risvin eller sherry (jag tog vitvinsvinäger istället)

Lägg i proteinet i marinaden och låt det gosa till sig i minst 20 minuter men jag lät det ligga i 2 timmar. Jag vet inte hur mycket bättre det blir med längre marineringstid – får väl testa 🙂

Grönsakerna

Under tiden köttet marinerat städar du upp i köket och ställer tillbaka allt på sin plats. När du är klar så skall du förbereda grönsakerna som skall vara i. Här kan du gå bananas om du vill. Vill du hålla det strikt så tar du grönsakerna nedan, annars kan du blanda i champinjoner, paprika, broccoli, brysselkål, morot etc etc… Pak choi har en väldigt god smak så jag tycker att du skall ha i den!

Strimla 2-4 vårlökar grovt och hacka ca 250 g pak choi i stora bitar.

Tillagningen

Wokpannan var årets julklapp för något decennier sedan, men få har väl kvar dem. Om du har en så vet du hur du använder den. Jag tog den största teflonstekpannan vi hade och hettade upp den rejält.

Lyft ur köttet/proteinet ut marinaden och stek på ca 2 minuter. Lägg i grönsakerna och låt det steka tills dess att grönsakerna är lagom varma/knapriga/goda.

Kör du med pak choi och salladslök tar det bara några minuter
Häll sedan på marinaden och låt det hettas upp tills dess att den är en god sås.

Nu är det klart att servera.

Tillagningstips:
Märker du att proteinet håller på att bli överstekt så lyfter du bara ur det ut pannan tills grönsakerna är klara och lägger tillbaka det igen innan servering

Szechuan peppar – rostad eller inte?

Jag satte ju en * på schezuanpepparn i receptet ovan. Detta är dels för mängden men även för om det skall vara rostat eller inte.

Några i familjen är inte lika förtjusta i szechuanpeppar som jag, så jag gjorde en marinad med 1 tesked peppar i, och en annan till oss schezuanälskare med tre teskedar peppar i.
Med tesked menar jag då mängd nymortlad peppar.

Jag vet inte i ärlighetens namn hur stor skillnad rostning av pepparen gör i smak eller effekt. Jag mestadels nyrostad peppar i marinaden, men även lite färsk peppar då jag villeöka mängden peppar 🙂

Leave a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: