Kategorier
Livet

Jakten på den perfekta väskan

I dagsläget använder jag 3, kanske fyra olika väskor. Det är ju viss skillnad på att bära ipad, mellanmål, lunchlåda och några servetter ena dagen, för att nästa dag ha en väska som jag packar ner rash guard, gi, bälte, ombyte, shaker, tandskydd etc i. För att nästa dag packa om allt till innebandy utstyrseln med skor (min skostorlek tar oftast opp hela väskan) handduk, deo, duschtvål, shorts, tshirt, strumpor etc. För att nästa använda väskan till dagspackning för en kickoff eller liknande med finskor till kvällens middag, extra skjorta, kanske träningskläder etc etc.

Så jakten är igång.

One bag to rule them all. One bag to find them. One bag to bring them all and in the darkness carry them. Ungefär så vill jag att det skall vara. Eller som Hermione Grangers bottom less bag i Harry Potter. Fast nu har jag ju inte tid att resa runt i Mordor eller ta lektioner på Hogwarts.

I dagsläget har jag en liten, snygg, väska från Salming som jag använder de dagar jag inte tränar. Lite lagom fack, får plats med det man behöver till och från jobbet, men inte mycket mer. När jag tränar så är det en duffel från Mc Minley som jag dumpar ner allt i. Den är väääldigt stor, så medpassagerarna på pendeltåg och bussar blir lite besvärade ibland. Det går att packa ner en generisk stureplansbrud i väskan. Den har bara ett stort fack så allt blandas hej villt.

Kravlistan på nya väskan är nästan omöjlig (TM)

Lätt, smidig och inte för stor

Typ sådär. Den skall kännas som att den inte ryms mycket mer än en ipad och en laddare tillsammans med mellenmål och lunch. Även när den är fullknökad med flera kilo träningskläder. Att den är smidig på pendeltåg och bussar är ett måste.

 

Appropå träning, självklart måste träningskläderna få plats. Gin är väldigt utrymmeskrävande. Det är mina skor med… Dessutom måste det finnas fack inuti väskan så att det går att separera elektronik (dator, ipad, laddare) och papper från använda träningskläder och fuktig handduk. För min del är det också viktigt att väskans utrymmen är nåbara utan att jag måste lasta ur allt innehåll.

En Timbukt2 har jag såklart. Både stor och liten modell. Den stora skulle kunna fungera, men det finns bara ett sätt att bära den på. För ergonomins skull vill jag kunna variera och även bära den på ett enkelt sätt i en hand. Förövrigt så klämmer alla typer av remmar över bröstet på mig sjukt obehagligt. Kan ha något att göra med ståltråden jag har virat runt bröstbenet. Obekvämt är det i alla fall.

En annan nackdel med den typen av väska är att de är notoriskt osäkra. En ficktjuv tackar dig när du släpar runt en sån på ryggen. Och alla remmarna är hopplösa när man skall resa. Att checka in en sån väska är en mardröm, och att få in nen i handbagageutrymmet är en mardröm. Ungeäör som att stoppa in en katt i ett badkar.

Att väskan passar i handbabagemåttet är ett absolut krav, och den måste som sagt gå att bära i en hand. Massa remmar till höger och vänster går bort, om de inte går att plocka bort vill säga.

Resväskemodellen är annars riktigt praktiskt. Skall man iväg på övernattning så så får man plats med finskor, träningsskor, ombyte med skjortor, kavaj och träningskläder. Tillsammans med ipad, dator, telefon, laddare gånger tre och allt förberedelsematerial som behövs.

Har jag sagt att alla typer av blaffiga varumärkestryck går bort direkt? Jag köper en väska, inte en reklamplats för valfritt outdoors varumärke. Alla de företag som har behov av att smeta loggor överallt borde verkligen tänka om. Jag vill inte ha ett stort H eller blaffigt HH eller än värre två eller tre ord tryckt på varje synlig yta på väskan.

Så vilka är kandidaterna då?

På webben hittade jag Boblebee. Som har en hel del intressanta väskor, men de två som jag trodde skulle passa mig är ”B.A.D.-SERIES / DUFFELS BAD 35 “BIKERS ATHLETIC DUFFEL”

Tyvärr har den inget separat fack för elektronik. Och bärremmarna? Boblebee, hur tusan tänkte ni här? Packar man en 45 liters duffel lagom full så kommer den bli tung. Tunna stroppar att bära den i kommer bli smärtsamt. Med bättre bärremmar och separation i ”storfacket” så hade jag köpt den.

En annan rygga från Boblebee som verkade intressant är ”METRON-SERIES / LAPTOP METRON 17

Först så visste inte ens personalen i butiken om att den fanns. De har typ 300 st av 13 och 15 modellen hängande i butiken, men inte en enda av 17 modellen. Först när jag visade den på webben så ville de kännas vid den. Men trots att jag beställde upp en sådan från lagret så lyckades de inte få fram en när jag var i butiken för att provpacka. Så Boblebee går bort. Däremot har jag tipsat en kompis om duffeln, han skall precis släppa loss några hundralappar för ny väska.

Appropå provpacka så är det något jag verkligen rekommenderar. Ta med dig dina träningskläder och det du brukar släpa med dig. Teata att packa väskan och känn verkligen efter hur det blir. Testa också facken i/på ryggsäcken när den är mer eller mindre fullpackad. Kommer du åt som du vill? Är det fack som blir obrukbara när du packat väskan full?

Det kanske känns lite pinsamt att provpacka väskan, men är det rätt butik för dig så kommer de inte bry sig alls över att du sliter upp halva ditt liv och trycker ner i olika väskor.

Kvar nu är det två deltagare. Osprey Momentum 34 och Origin Mundial Technical Backpack

Nackdelen med bägge är att jag måste köpa grisen i säcken mer eller mindre. Jag testade en Momentum 24 på Naturkompaniet, och fick i hela packningen. Förutom mellanmål som jag inte hade med mig eftersom jag hade ätit upp det.

Jag hade innan besöket på Naturkompaniet skrivit av den, för den tilltalade inte mig estetiskt. När jag däremot såg den i butik så kände jag inte ens igen den. Den här väskan har allt. Sprängpackad med kilon av träningskläder och elektronik så sitter den som gjuten, väskan känns inte ens tung. Mängder med fack som alla är användbara även när väskan håller på att spricka av fullstoppning. Men det är som sagt den mindre modellen, 34:an som är på bilden har jag bara sett på bild. Den finns också i grått vilket är färgen som är aktuell om det skulle bli just den jag väljer.

Mundial technical backpack har tre saker som talar mot den. 1/ Namnet, ni som tränar BJJ vet vad jag menar. 2/ Blaffig, visserligen är Origins logga snygg och okänd i Sverige utanför fightkretsar, men ändå. 3/ Måste köpa grisen i säcken då jag inte kan prova den innan köp.

Enligt specen får man plats med tre gi:s i den, men de som testat den anser att då har man nog A1 (jag har A5 vilket är betyyydligt mycket större). Men samma personer hävdar att den är rymlig och att man får plats med MMA utrustning i den, vilket innebär både handskar, ben/fotskydd och rashguard och shorts. Dessutom har den massa smarta fack vilket verkar vettigt. Att få plats med ett ömtåligt mellanmål samtidigt som väskan är fullpackad med kläder och grejor verkar gå utmärkt. Men det var ju det där med att väskan kostar 88 USD, men sedan kommer det frakt på med 55 USD 🙁 och i värsta fall tull vilket skulle bli minst 35 USD till.

Knepigt det där… Inte helt lätt att hitta en väska som är liten på utsidan men stor på insadan, med massor av fack som är smart disponerade samtidigt som den är diskret och går att provpacka innan köp…

 

Kommentera