När vi skaffade valpen så förvandlades Ninja från den lugna snälla vovven som aldrig skällde vid hundmöten till den där jobbiga hunden som alla hundägare är så glada att slippa. En skällande drägglande best som låter som att han vill slita allt i bitar. Samuraj blev triggad av Ninjas skällande och utfall, så han satte igång även han och skälla. Eftersom Ninja gjorde utfall så gjorde ävenSamuraj det, och Samuraj passade på att bita där han kom åt.

Det han kom åt var alltid Ninja, vilket ledde till att Ninja blev argare och skällde än mer. Vilket ledde till att Samuraj bet ännu mer. Ja du fattar, hundmöten blev en cirkus utan dess like. Absolut allra värst är små hundar, de triggar igång Ninjan på nolltid med sitt ettriga skällande och beteende.

Det intressanta är att när jag var ute själv med Ninjan så var han för det mesta lugn.

Läste på Fredrik Steens blogg om hur han förberedde sin son för en potentiellt farlig situation och hur han tyckte det överfördes på hundar med (vilket jag håller med om). Signalera dina förväntningar tydligt så vet hunden vad som gäller.

Ninja läser ju inte Fredrik Steens blogg, vilket gjorde att han var inte lika övertygad som jag att det fungerar med att säga, nu struntar vi i den där hunden och bara går förbi. För Ninja gjorde utfall när småhundarna skällde.

Jag och Ninja satt och tittade på Cesar Milan, och det Mannen som pratar med hundar sa om att ta hundens utrymme tycker jag är ganska vettigt. Dvs visa hunden att den inte behöver vakta och att man själv har koll på läget. Ninja kan ju inte läsa och han förstår inte engelska heller, så han verkar bara ha legat och blivit klappad medans jag trodde att han kompetensutvecklade sig. Vid nästa hundmöte så brydde sig inte Ninja om att jag tog hans utrymme, för Ninja bara smet emellan där det fanns plats. Och i ärlighetens namn så är det inte så lätt att ta plats när hundarna gnabbas sins emellan och dessutom tycker att en annan hund är jätteintressant.

Men skam den som ger sig.

Eva Bodfälth skriver en del om korrigeringar i Kontaktkontraktet. Jag håller inte med om allt, men beslöt mig för att prova vissa av de teknikerna med Ninja.

Mötena börjar nu bli bättre. Det visar det viktiga med situationsanpassat ledarskap. Ta reda på hur ditt ledarskap fungerar bäst i en given situation. Fungerar det inte så skall du inte fortsätta harva på samma sätt, utan prova något annat istället.

 

Leave a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: