Kategorier
Livet

Klassiskt kanske?

Det var det där med att förvirra sig själv. Att gör något som jag inte gjort förut med ett barns öppna ögon och faktiskt ha uthålligheten att prova det tills jag vet om det fungerar eller inte.

En sak jag varit nyfiken på ett tag är klassisk musik. De i min krets som ”kan” klassisk musik är så fascinerande passionerade, och kan allt möjligt om preludium, conserto di allegro brava och så vidare. Problemet jag har förstärkt/inbillat mig är att tröskeln är sjukt hög, att det är svårt att hitta rätt ”ingång” som nybörjare.

De tre första CD skivorna jag köpte efter det att jag spenderat alldeles ör mycket pengar på min första cd spelare var var Orup, Thåström och Vivaldis De fyra årstiderna. Tjaikovskys 1812 tyckte jag var grym, och lånade den ofta på biblioteket. Ett tag använde jag pukorna i 1812 som referens när jag byggde baslådor, för att få ut en välbalanserad basgång ur lådan 🙂

Dessutom kan jag bli lite trött på mig själv när det hela tiden är samma typ av musik som rullar (om man nu kan kalla IAM, Dropkick Murphys, Syster Sol, Joe Cocker, Shurikn och liknande för samma…). Min Last.Fm profil avslöjar en hel del om musiksmaken

Hemma rullar det alltid ljud någonstans. 4 barn, hund, tv spel, radio, spotify, gitarrspel… Ja det blir ofta ganska livat. I den miljön gör sig inte riktigt klassisk musik (inbillar jag mig) men det var väl därför hörlurarn uppfanns?

Dessutom så påpekade spotify för mig idag att det finns en app som heter ”Essential Classics”. När en utmaning och en möjlighet träffas så behövs det väldigt lite för att en bra situation skall uppstå.

Essential Classics vet jag ärligt talat inte om den är bra eller dålig, men den ger ett urval av kompositörer såsom Brahms, Vivaldi, Rachmmaninoff, Shubert, Wagner etc och ger också ett urval av tidsepoker såsom Renässans, Barock, Klassiskt, Romantiskt mfl.

Så mitt andra twitterflöde (där jag postar sådant som troligen inte är intressant för andra än mig) ser ut så här nu för tidsperioder

Lyssna på Renaissance 1400 – 1600 ♫ Renaissance

Lyssna på Baroque 1600 – 1750 ♫ Baroque

Lyssna på Classical 1750-1827 ♫ Classical

Lyssna på Romantic 1827 – 1910 ♫ Romantic

Lyssna på 20th century 1910 – ♫ Twentieth Century

Flera av de större kompositörerna har egna Essentials som till exempel:

Lyssna på Brahms ♫ Brahms Essentials – Various Artists

Lyssna på Debussy ♫ Debussy Essentials – Various Artists

Lyssna på Hayden ♫ Haydn Essentials – Various Artists

Och så vidare, hela listan hittar du i mitt andra twitterflöde

Fick lite spotifytips från andra med, så jag har lite att lyssna på. Något borde ju fastna i alla fall.

 

Kommentera