Kokt oxsvans med färsk shiitake

Det här är ett test. Ofta hittar jag bra recept som jag vill laga, äta, förädla men jag har inget bra sätt att lagra dem på. Tänkte prova det här sättet, kan bli bra. Det kräver dock lite finslipande, så räkna med lite mer matfokus i bloggen ett tag. Kokt oxsvans med färsk shiitake

Detta är en kanongod rätt på oxsvans. Aningen tidskrävande men så brukar det ju vara när man har med oxsvans att göra.

Recept: Hongshao niuwei – Rödkokt oxsvans hongshao – rödbrässerad/kokt niuwei – oxsvans

Ingredienser: 1 kg oxsvans i korta längder en handfull färsk shiitake 2-3 msk shaoxing risvin 2 msk mörk soja 1½ liter kycklingbuljong 1 rejäl vitlöksklyfta lite ärsk ingefära 1 stjärnanis 1-2 salladslökar 1½ msk potatismjöl sesamolja salt

1. Låt svansbitarna ligga i ca 20 minuter i kallt vatten så att en del av blodet försvinner.

2. Lägg svansbitarna i kallt vatten i en gryta och ge dem ett uppkok. Häll sedan av vattnet och skölj dem.

3. Täck svansbitarna med vatten. Koka upp, häll i vin, soja och ca 1tsk salt. Låt sedan koka på låg värme i 3-4 timmar (tills köttet börjar lossna från mittbenet). Ta upp svansbitarna och spara undan spadet till annan matlagning.

4. Skiva salladslök, ingefära ovh vitlök. Fräs detta i olja ett slag tillsammans med stjärnanisen. Häll på kycklingbuljongen och låt det hela koka på hög värme i ca 20 minuter.

5. Lägg svansbitarna i en djup skål. Sila buljongen över. Toppa med shiitake svamparna och ångkoka det hela i ca 30 minuter.

6. Lägg svampen åt sidan och lägg svansbitarna på serveringsfatet. Salta eventuellt lite på dem. Häll buljongen i en kastrull och koka upp. Blanda ut potatismjölet med lite vatten och rör ned i buljongen, När den tjocknat lite så ringla i lite sesamolja. Häll till sist över svansbitarna och lägg i svampen igen. Dekorera med lite salladslök.

Original Page: http://risvinchili.blogspot.com/2012/11/kokt-oxsvans-med-farsk-shiitake.html

Leave a Reply