Kategorier
Livet

Kommer du ihåg att McDonalds blev stämda för varmt kaffe?

Sitter precis och läser en artikel på lectlaw.com som jag vill dela med mig av. Nämligen den om McDonalds och när de blev stämda för att ha för varmt kaffe

Jag är inte insatt i det amerikanska rättssystemet, och jag är inte heller jurist, men trots det så var det intressant läsning.

Stella Liebeck of Albuquerque, New Mexico, was in the passenger seat of her grandson’s car

De flesta tror/hävdar att det var en gammal tant som brände sig när hon körde. Brände sig förresten, mer om det nedan.

Liebeck placed the cup between her knees and attempted to remove the plastic lid from the cup. As she removed the lid, the entire contents of the cup spilled into her lap.

i texten så står det att hennes barnbarn hade stannat bilen tillfälligt. Personligen så tycker ju jag att det personliga ansvaret kickar in här. Placera en frigolitmugg mellan knäna och sedan ta bort locket? #epic #fail för att uttrycka sig på twittriska.

A vascular surgeon determined that Liebeck suffered full thickness burns (or third-degree burns) over 6 percent of her body

Hon ”brände” sig inte, utan blev allvarligt skadad.

Liebeck (snip…) sought to settle her claim for $20,000, but McDonalds refused.

Inte så mycket att säga om det egentligen. Personliga ansvaret och eget tänkande. Men sedan blir det intressant, med fakta sokom fram under rättegången

During discovery, McDonalds produced documents showing more than 700 claims by people burned by its coffee between 1982 and 1992.

700 claims, dvs 700 personer som McDonalds själva dokumenterat velat ha ersättning för liknande skador under en tioårsperiod. Det är alltså 70 skadade per år. Mellan 5 och 6 personer per månad som skållar sig, eller till och med bränner sig lika illa som Stella Liebeck. Antar att det finns ett mörkertal här, med människor som skäms för att ha skadat sig själva och inte springer till McDonalds för att få ersättning.

McDonalds also said during discovery that, based on a consultants advice, it held its coffee at between 180 and 190 degrees fahrenheit to maintain optimum taste.

McDonalds vill alltså att kaffet skall vara så gott som möjligt för konsumenten. Det tackar vi för!

Further, McDonalds’ quality assurance manager testified that the company actively enforces a requirement that coffee be held in the pot at 185 degrees, plus or minus five degrees. He also testified that a burn hazard exists with any food substance served at 140 degrees or above, and that McDonalds coffee, at the temperature at which it was poured into styrofoam cups, was not fit for consumption because it would burn the mouth and throat.

Över 140 grader så bränner du dig. McDonalds håller kaffet runt 185 grader. Detta vittnade de om för att de sett att deras kunder köper kaffe på väg någonstans, och konsumerar det inte direkt.

The jury awarded Liebeck $200,000 in compensatory damages. This amount was reduced to $160,000 because the jury found Liebeck 20 percent at fault in the spill.

Här tycker jag det blir intressant på riktigt. Liebeck var alltså 20% ansvarig för att hon skållade sig. Jag tycker det är märkligt att McDonalds har skaderapporter från kunder i den omfattningen som de vittnade om, men ändå inte gör något. Fast i mitt tycke så var Liebeck betydligt mer ansvarig för olyckan än 20%. Sätter man en kaffekopp av frigolit mellan knäna och tar bort locket, då har man nog inte tänkt hela vägen.

Jag vet att det här är en gammal artikel, men det är många som tar upp den som ett exempel på USAs dåliga rättssystem och att vem som helst kan stämmas för vad som helst. Det finns mer intressant information i artikeln som jag tycker du borde läsa så här har du nken igen.

 

Kommentera