Kategorier
Hund

Kontaktkontraktet av Eva Bodfäldt

Kontaktkontraktet av Eva Bodfäldt – En bok om människans samspel med hunden


Det viktigaste först då: Jag gillade den här boken, skarpt! Dels gillar jag tanken att det är hunden som skall ta kontakt med mig, och hunden skall vilja ta kontakt med mig för att det är med mig det händer intressanta saker. Sedan passar ”ledarstilen” mig, nämligen att belöna positiva sidor som man vill förstärka och ignorera saker man vill att hunden skall sluta med.

Faktiskt så är det så att ’bestraffning’ inte nämns på ett enda ställe, utan snarare hur man arbetar med att skifta fokus från det tråkiga/felaktiga till något som du som husse/matte vill att hunden skall göra.

Sedan är tonen i boken väldigt bra, med ett väldigt personligt anslag. Övningar blandas med anekdoter och exempel, och övningarna är inte mästrande utan man får ofta förslag på två eller tre olika sätt att lära in ett beteende. Jag gillar det, för det visar att författaren förstått att olika människor kan lära ut på olika sätt.

Rent generellt blir jag ofta avogt inställd till människor som hävdar att just deras metod är den bästa eller en värre, den enda rätta. Olika saker fungerar olika bra vid olika tillfälen helt enkelt.

Eva Bodfäldt verkar vara en väldigt ödmjuk människa och låter sina framgångar tala för sig. Det är intressant att hon inte ens på baksidan av sin egen bok framhävs utan bara enkelt beskrivs i två korta meningar. Det får mig att känna mig bekväm och får mig att vilja ta till mig hennes råd.

Boken är hyggligt tjock på 198 sidor och innehåller stora mängder information. Jag lånade denna på biblioteket (det är upplaga 1 jag läst, men kommer köpa upplaga 2) men känner att jag troligen kommer köpa den då det verkar vara en bok som man kan återkomma till många gånget, och vid varje genomläsning bli lite klokare

Boken är väl formatterad med bra rubriker och väldigt lättläst. Den är dessutom illustrerad med hundbilder på ca var 16e sida. Som en total novis på hunduppfostran så rekommenderar jag denna bok.

Om jag fick välja något att förbättra (vilket är svårt) så skulle det vara att Kontaktkontraktet också innehöll ett schema som visar vad det är lämpligt att lära sin hund först och vilka kommandon man skall träna in i vilken ordning. Då hade det varit en perfekt bok i mina inkompetenta ögon.

PS. Insåg nu när jag tittade på adlibris.se att det finns en handledning som verkar vara precis det jag efterlyste ovan. DS.

Kommentera