Först bakgrund om hur det ser ut i Sverige idag. Det är som inledningen på en apokalypsfilm. Längre lägesbeskrivning har du på Madprepper

Foto: Niklas Kämpargård/Krishandboken.se
Foto: Niklas Kämpargård/Krishandboken.se

Det är _mycket_ länge sedan vi hade så långvarig torka. SMHI utfärdar klass 2 varning pga värme.  Risken för bränder i skog och mark är därför mycket stor eller extremt stor i så gott som hela landet.  Risk för vattenbrist är utfärdad för större delen av Götaland, Svealand och södra Norrland.

Enligt SOS alarm så har det aldrig utfärdats så många VMA på så kort tid som i början av veckan. SGU varnar för de lägsta grundvattennivåerna någonsin och brunnar sinar över hela landet

Det har aldrig brunnit på så många platser samtidigt. Inatt så nödevakuerades ett 100tal personer pga skogsbrand.

Mörkermännen väljer då att ta billiga poänger med halvsanningar, rykten och rena lögner.

Några exempel:

Nej, Ryssland har inte erbjudit sig att låna ut plan till oss. Sverigevänner tar direkt chansen att visa hur dåligt systemet funkar. Med en fejkad (uppenbart photoshoppad) bild och en story från 2014

Här blandar äpplen och päronsplitt hej vilt. Försvarets helikoptrar är inte utrustade för att släcka bränder. De har inte fästanordningar för att kunna flyga med vattenbombanordningarna. Även om de hade det så skulle det inte hjälpa då vi inte har vattenbombanordningar heller. Här har du fakta från Försvarsmakten om hur mycket deras helikoptrar och helikopterbesättningar arbetar.

Vi har valt att ha det så i och med vårt medlemsskap i EU samt samarbetet med NATO och våra goda relationer med Norge. Därför behöver vi inte köpa helikoptrar eller flygplan för att bekämpa skogsbränder och vi kan enkelt avropa deras hjälp via ERCC (typ EUs civilförsvarsräddningscentral).

Försvaret skall inte och får inte sättas in vid kriser på Svensk mark. För det första är de väpnade styrkorna något som skall hållas till rätt uppdrag. För det andra så är det en liten organisation med fokus på att avhjälpa hot med våld. Det fjärde vapenslaget, dvs Hemvärnet är det som skall sättas in. Hemvärnet är den största (soldatmässigt räknat) grenen inom Försvarsmakten. Att mobilisera en frivilligorganisation går inte på ett ögonblick. Materiel skall fraktas, frivilliga skall avbryta sina semestrar. Förråden skall tömmas på allt från lastbilar och kokvagnar till specialutrustning och plåster. Den som är involverad i denna organisation vet hur det fungerar, vet att systemet är igång och vet att processen fungerar. Den som postar sådant här har valt att stå utanför sådant, dvs att inte hjälpa till vid kris.

Dessutom har vi krigsbrandmän som kan sättas in, vi har Frivilliga Resurs Gruppen som redan satts in.

Helikoptern avvecklades från Svenska försvaret då vi i princip avvecklade det mesta. Se ovan, vi har de räddningsresurser vi behöver till vårt förfogande.

Det är i och för sig en bra ide, i teorin. Vid en kris är kommunikationen direkt avgörande. Livsavgörande alltså. Även då som arbetar med logistik för att stötta frontarbetarna behöver kunna kommunicera snabbt och enkelt på skakiga kommunikationssätt. Även de professionella som är samövade har svårt att kommunicera ibland. Varje person som skadar sig, blir utmattad eller på annat sätt belastar räddningstjänsten kostar extremt mycket personal. Att dessutom mobilisera dessa skulle ta enorm tid då det inte finns vare sig befäl, kontaktkedjor eller logistik för att plocka upp dem som föreslås. Det är ofta de som klagar på att Hemvärnets mobilisering tar för lång tid som föreslår liknande saker – som i praktiken är omöjligt.

Först en regeringspik. Sedan en insuination mot flyktingboenden. Kommentarerna pratar direkt om att Löven är på semester, att han inte har förstånd att vara orolig etc

Det är ingen som sagt att vi inta har råd med två plan. Men det är en enkel poäng att plocka för den okunnige

Öh öh öh… Tänkte på en grej… Här slår konspirationsteoretikerna nya rekord. Det brinner massor i Finland och Norge.

Att hävda lågintensivt anfall när vi har rekordvärme och långvarig torka är bara dumt.

Vi tittar runtomkring oss och börjar med Norge där det brinner på över 100 platser

Många bränder på många platser. Lite märkligt egentligen eftersom de som vi haft ovanligt torrt och varmt under lång tid. Samma sak i Finland faktiskt, både med värme och med bränder

Så att det brinner i Sverige kan vi sammankoppla med torkan och värmen. Mer omvärldsbevakning visar på både hög risk samt att det brinner på många ställen

 

Brandriskprognosen från ECMWF (det europeiska väderprognoscentret).
Brandriskprognosen från ECMWF (det europeiska väderprognoscentret).

 

Brandhärdar detekterade via satellit de senaste sju dagarna.
Brandhärdar detekterade via satellit de senaste sju dagarna.

Fundera också på en annan sak. Alla dessa som hävdar att elden är det nya terrorverktyget och alla dessa som nu hävdar att terrororganisationerna uppmanar till heligt krig med eld…

Hur kommer det sig att innan bränderna i Sverige så var det ingen av dessa som ens nämde det! Go figure…

d

Helikoptrarnas vara eller inte vara är redan klarlagt. Eliassonhatet kommer upp till ytan (trots att ingen jag konfronterar kan berätta vad MSB gör dåligt i sitt agerande vad gäller skogsbränderna. Dessutom en släng med sleven mot regeringen. Och som lök p ålaxen kommer en släng mot alla de som inte röstar SD. Men det är ju så att avvecklingen av försvaret har SD varit med och tagit beslut om. Och för de flesta normalbegåvade är det uppenbart att allt fungerar som det skall i bekämpningen av bränderna.

Eliassonhatet börjar blomma ut. Ofta kopplat med “Var är han, på semester som alla andra eller”

Här är det moderaterna som inte kan låta bli att ge regeringen en känga och försöka ta billiga poänger. Att kostnaden för elcykelsubventionen kan vara den samma som inköpskostnad för brandbekämpningsflyg

De italienska plan (Canadair CL-415 aka Bombardier 415) som används kostar ca 37 000 000 USD eller ca  328 miljoner svenska kronor styck. 4 st skulle alltså kosta 1.32 miljarder för fyra plan.

För elcyklarna gäller att i budgeten avsätts årligen 350 miljoner kronor, 2018–2020, till en premie för privatpersoners köp av elcykel, elmoped eller elmotorcykel. Så vid fullt uttag av elpremien så motsvarar det inköpskostnaden för ett plan per år. Vinsterna med elcyklarna kan diskuteras – det som moderaterna blundar för är de magiska orden “operating cost”. Studera budgeten för alla flygbolag. Ingen vill köpa flygplan, alla vill hyra. Flygplan är extremt dyra vad gäller försäkring, underhåll, service och allt annat runt omkring. Dessutom behöver vi ha utbildade besättningar som årligen får tillräckligt med flygtid och vi behöver ett antal besättningar för att kunna beredskapen på en vettig nivå.

Moderaterna skulle nog ta in någon från flygindustrin som hjälper dem att räkna på de verkliga kostnaderna. Rand Consulting har redan räknat på detta. Räkna med 3 miljoner USD per år i extra kostnader. Per plan. Moderaterna föreslår här fyra plan vilken innebär en operating cost om 106,4 miljoner kronor per år!

Hade vi köpt in plan efter branden 2014 hade de i princip inte använts i Sverige förens 2018. På 5 år blir detta alltså inköp (1.32 miljarder) + (operating cost (106.4 miljoner/år) * 5 år) dvs  en kostnad för skattebetalarna om 1.852 miljarder. För något som knappt används.

För övrigt så lade Moderaterna ner bland annat brandflygen under sin första mandatperiod. Just brandflygets roll är det få som känner till men det bygger på att staten betalar privatflyg för flygbränsle för att de går upp och sveper av stora områden. Alla tjänar på en sådan lösning. Piloterna får flygtid gratis och samhället en tidig varning om piloten upptäcker något.

Vem, förutom politikfakta, hävdar att vi inte har råd att släcka bränderna själva? Räddningstjänsten är där, Hemvärnet är där, FRG är där, MSBs förstärkningsdepåer används. Processen fungerar men politikfaktas anhängare måste dela en bild som denna för att sprida osanningar.

Mer Eliassonhat. Självklart postat i “Svärjevänner” grupp…

Så här har jag frågat vid i princip varje tillfälle som eliassonhatet kommit upp

 Tycker det är sorgligt att Eliasson hatet får folk att blunda för att processen fungerar. Det är respektive kommun som ansvarar för att släcka branden. Om situationen blir svår kan regionens resurser användas. Om dessa inte räcker till har MSB skogsbrandsdepåer på 13 platser runt om i landet som kan användas för förstärkning. Nästa steg är att MSB aktiverar EU:s civilskyddsmekanism och skickar in en begäran om brandbekämpningsflyg till Centret för samordning av katastrofberedskap (ERCC). Detta gjordes 16/7 och vi har nu Norska helikoptrar och Italienska flygplan till vårt förfogande

Försvaret kan också aktiveras och då kliver en hel del organisationer in. Hemvärnet samt FRG (Frivilliga Resurs Gruppen) är de som först och oftast aktiveras. Dock så tar detta oftast några dagar då det är svår logistik som skall rullas ut. Att få rätt personal till rätt plats vid rätt tillfälle utrustad för rätt insats kräver en hel del planering.

MSBs skogsbrandsförråd finns på 13 ställen runt om i landet och dessa nyttjas nu.

Så vad i processen har inte fungerat?

 Svaret är typ i stil med “men jag gillar ju inte Eliasson”… 

Varför fokusera på det som fungerar

Det är ju väldigt få som postar hur bra saker fungerar, hur hårt de jobbat med släckningen etc. Det är ju enbart för att de jobbar dygnet runt och har inte tid att sprida lågintensiv propaganda om hur dåligt Sverige är och hur dåligt allt fungerar.

Så här ser det ut vid varje större händelse. Desinformation, propaganda och lögner. Allt i syfte att få ut sina egna unkna poänger.
Allt går ut på att förakta samhällets processer som på det stora hela fungerar bra. Att smutskasta det vi byggt upp. Att hela tiden veta bäst.

Istället för att hjälpa på riktigt och göra något för de som drabbas så krigas det stenhårt på facebook för att berätta om hur dåliga andra är. Medmänskligheten är död hos dessa personer. Det de bryr sig om är att få fram sin egen poäng. Oavsett om tamboskap svälter, om viltet brinner, om bönder går i konkurs och mängder med människor får sina liv ödelagda av bränderna. I många fall sprids saker på grund av okunskap. Med tanke på att allt i den här texten är en googling bort så är det sorgligt att dessa människor inte använder sina privilegierade liv till att leta kunskap istället för att elda på ignorans och hat. Nu blev jag trött på mänskligheten

Sanningen, vettet och logiken bränns på bål i jakten att försöka misstänkliggöra systemet. Ungefär såhär…

Leave a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: