Jag tycker faktiskt att det är synd att valet tas så lättvindigt på i Sverige. Många röstar på samma av slentrian. Andra röstar på det som ens föräldrar röstar på bara för så har de alltid gjort.

Som förstagångsväljare tycker jag att det är ett extra stort ansvar. Den so mväljer för första gången borde läsa på ännu mer, fast å andra sidan så borde de flesta “rutinerade” väljare sätta sig in i partiernas partiprogram mer…

Bara för att du gjort någonting förut så betyder det ju inte att du vet vad partierna står för, du vet hur röstningen går till.

På det stora hela anser jag att varje människa skall få göra som de vill, så länge de inte bryter mot lagar och regler. Människor bör få göra som de vill så länge det inte belastar statsapparaten och samhället.

Men är det ok att få rösta utan att ha någon koll över huvud taget? Är det ok att få kasta iväg en blajröst utan eftertanke och insikt? Eller ingår det i det demokratiska samhället att få rösta som du vill utan koll?

Jag vacklar mellan det, och det betydligt mer strikta med en valskola som krävs för att få rösta. När du kan visa att du förstår varje partis politik, då får du rösta.

Vad tycker du?

För övrigt så gjorde jag valkompassen och Valspelet

Valkompassen låter dig svara på 25 påståenden och matchar det mot vad partierna tycker. Utifrån det får du en mappning på hur dina åsikter ligger i linje med partierna

Det politiska spelets valkompass var lite märklig. Det var frågor om tv serie, fackförbund och lite annat. Jag förstår inte riktigt hur de får ut något användbart från det.

Metro, i samarbete med TT, har också en valkompass. 30 frågor – väldigt lika SRs valkompass, fast fler

Expressen har en annan valkompass med tips och råd från Jenny Madestam, deras politiske expert. Typ samma lika frågor. Deras expert kommenterar varje fråga vilket är ett bra sätt att läsa på. Mitt resultat?

Jag förstår inte hur det kan komma sig att jag matchar bäst med KD (?) men att de tre riksdagskandidaterna jag matchar bäst med är Liberalerna, Centern och Liberalerna?

Testa att göra olika valkompasser och fundera på varför du får de resultat du får. Det är ju enkelt att tycka “jag skall rösta på X” men att dina åsikter och värderingar är mer Y.

Du kan ju också passa på att göra statsminister quizzet hos SR. Blir du statsminister eller säkerhetsvakt?

Jag gjorde testen efter varann för att få så sammanhängande och liknande svarsresponser som möjligt.

 

Leave a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: