Kategorier
Livet

LCHF är den mest effektiva dieten – enligt SBU

Det här är intressant. LCHF är den mest effektiva dieten enligt en sammanställning från SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering): http://www.svd.se/nyheter/inrikes/experter-lchf-den-mest-effektiva-dieten_8541310.svd

När du läser detta, håll följande uttalanden från SBU i tanken

”SBU-rapporten avser effekter på personer med fetma, med ett BMI över 30, främst vad avser vikt men även hälsa. Granskningen gäller inte samband mellan mat och ohälsa hos befolkningen i allmänhet.”

Det gäller personer med BMI över 30! Ok.

Ordet diet. De har studerat LCHF (eller lågkolhydratkost) som diet. Dvs inte en livsstilsförändring, utan en temporär förändring under kort tid. Kort tid i det här fallet är ” Lågkolhydratkost, även den strikta, ger större viktnedgång på sex månader för personer med fetma, jämfört med lågfettskost.”

Ok, för personer med BMI över 30 så ger lågkolhydratkost större viktnedgång på sex månader jämfört med lågfettskost.

”Fördelarna på kort sikt gäller både den måttliga lågkolhydratkosten, med ett kolhydratintag under 40 procent av det totala energiintaget, och strikt lågkolhydratkost, där kolhydratintaget ger högst 20 procent av den totala energin.”

Sedan kommer det intressanta, när man tittar på lång sikt, dvs längre än sex månader:

På lång sikt finns inga skillnader i effekt på viktnedgång mellan råd om strikt och måttlig lågkolhydratkost, lågfettkost, högproteinkost, medelhavskost, kost med låg glykemisk belastning eller kost med hög andel enkelomättade fetter. Råd om högre intag av mejeriprodukter eller minskat intag av söta drycker kan också leda till viktnedgång.”

Läs den en gång till, och fundera på vad det innebär.

På längre sikt än sex månader spelar det alltså ingen roll vilken ”diet” du följer, för det finns ingen skillnad i effekt på viktnedgång. Endera är det så enkelt att det helt enkelt inte spelar någon roll. Eller så är det så att ingen orkar hålla en diet under längre tid än sex månader, så att skillnaden därefter inte är mätbar. Eller så är det så att kunskapsluckorna är så stora att vi inte vet vad som är rätt sak att göra – något som SBU också påpekar.

Med det som jag bad dig att hålla i minnet, läs nu SvDs rubrik en gång till:

”Experter: LCHF den mest effektiva dieten”

En sanning med viss modifikation va?

För övrigt så är visst popcorn det nya svarta. Supermaten som är nyttigare än grönsaker.

 

Vill du läsa rapporten själv så gör du det hos SBU

 

2 svar på ”LCHF är den mest effektiva dieten – enligt SBU”

Kommentera