Kategorier
Livet

Man får nog inte mer för 60 kr/kg

Så sa hon, hon den kloka. Och visst har hon rätt. Det är faktiskt sjukt att fläskytterfile innehåller 90% kött…

20110814-212958.jpg

Vattnet är tillsammans med glukossirapen (dvs sockret) och saltet enbart till för att köttet skall öka i vikt. När man trycker i så mycket vatten i kött så känns det som rent lurendrejeri.

För att förlänga hållbarheten tillsätter de E262 vilket är sodium acetat som naturligt förekommer i frukt. För att framställa det låter man bakterier fermentera/jäsa i socker eller frukt så kan man extrahera det. Känns det naturligt för dig att stryka ruttnande frukt på ditt kött? Något överdrivet så är det ungefär det som E262 är.

Den ekonomiska anledningen är att produkten får längre hållbarhet, och kan alltså exponeras för fler extraprissugna konsumenter.

För att få den här sörjan att hålla ihop behövs stabiliseringsmedel, och då har man valt E331, E301 och E300

331 finns naturligt i kroppens celler, och i stora mängder i bland annat kiwi. Kommersiellt framställs det genom fermentering/jäsning av molass tillsammans med mögelbakterien Aspergillus niger. Ger produkten längre hållbarhet och minskar oxideringen.

E300 är askorbinsyra och E301 ett salt av askorbinsyra. Varför har man det på köttet egentligen? För att det inte skall oxidera och bli brunt, utan behålla den ”naturliga” färgen den hade vid slakten.

Bon apetit!

Kommentera