Kategorier
Livet

Människans drivkraft är underbar – hur styr man den till ”rätt” saker?

Människor är underbara. Får man bara rätt drivkraft så kan vad som helst hända. Sedan blir drivkrafterna lite snedvridna ibland, men det är en annan sak.

Se på Egypten till exempel. Eller Syrien. Folket fick nog till slut och det behövdes ingen amerikansk ockupationsstyrka för att förkasta maktbalansen. Men det är ganska stora och svåröverskådliga händelser, som dessutom krävde människoliv. Så trots risken att bli dödad så demonstrerade folk för att förändra något. Så stark är den mänskliga drifkraften.

På lite lägre nivå gick stockholmarna man ur huse för en ädel sak. En oskyldig varelse skulle avrättas, styckas upp och bortforslas. Mycket tid spenderades för ett nobelt syfte.

Händelsen var så viktig att SVT livesände. Aftonbladet satsade på både löp och de viktiga förstasidorna för att täcka händelsen. Trots det så misslyckades de inblandade att skydda det lilla livet, och de otäcka myndigheterna fick som de ville.

I gryningen slog de till, med ordningsmaktens lakejer som stöd och skydd. De förvisade de rentrogna och gav sig på detta monument som för de samlade stod för livsglädje och bevarandet av en snart svunnen livsstil. Sedan skar de upp ledstjärnan och fraktade bort den, utan att lärljungarna fick ta farväl eller ens inspektera den fallne.

TV Eken
TV Eken

Jag pratar så klart om den berömda TV eken. Eken som stod utanför TV huset och bedömdes av experter som en fallrisk. Andra (privatpersoner) tyckte inte lika och ville bevara denna ikon, denna förkämpe för stadens grönska (som knappt har haft löv sedan vi hade kontor där på 90talet).

Extra ironiskt var det också att stod man med eken i ryggen så har man Ladugårsgärde (eller Gärdet som det snarast kallas) till vänster, och Kungliga Djurgården till höger.


Visa större karta
 

Två stora grönområden med massor med sköna träd att hänga i. Och under. Och runt. Lägg till Hagaparken och Järva tillsammans med Ekerö, Nacka och Hanveden så har jag jag svårt att se problem med överexploatering och ”asfaltsöknens utbredande”.

Hade det inte varit bättre att få till ett beslut om att plantera ett nytt träd? Åke Askensten hävdade på Sourze att det handlade om en protest mot överexploateringen i Stockholm.  ”Det gäller miljö, natur och klimat. Men det handlar också om politik och demokrati.” Man kan dra det långt tydligen

Tillbaka till det där med drivkrafter. Tänk om samma mängd med människor lade lika mycket tid på att bekämpa syraattacker mot fattiga kvinnor. Bara för att ta ett exempel. Tänk vad mycket man skulle kunna uträtta då.

Jag säger inte att TV ekens försvarare fokuserade på fel sak. För dem var det en viktig sak att göra. Det jag funderar på är hur man kan väcka sådana behov att försvara andra saker.

Kommentera