Kategorier
Livet

Momofuku Bo Ssam

Läste på Eriks baconblogg om något som kallades Bo ssam (eller bo ssäm, har sett bägge varianterna, och jag vet inte vad som är rätt och Momofuku hittar man ofta tillsammans med bo ssam med…).

Att köra fläskkött i ugnen tills dess att det faller isär av sig självt låter ju gott bara det. Så jag bestämde mig för att laga det som Flådig Lördagsmiddag ™. Problemet var bara att jag inte hade en aning om hur det skulle smaka… Eller se ut… Eller hur man äter det…

Google is your friend, både vad det gäller att hitta recept och hur man äter det. Så här äter man Bossam

http://www.youtube.com/watch?v=ciLhSoq_zIQ

Jag började det här bo ssam receptet och följde det typ till punkt och pricka… Jag orka inte leta reda på Boston Butt pork, utan nöjde mig med lättrimmade fläsklägg.

Ninja ville självklart vara med!

Gnuggade dem med en blandning av salt, socker och farinsocker, och dunkade in dem i ugnen på 150 grader.

Gav mellangrabben (som aspirerar på att bli kock) instruktioner om hur man öser köttet och sedan drog jag och Kärleken iväg på shoppingrunda. I hennes blogg ser ni hela rundan. Tyvärr hade dom inte saltade räkor på vår lokala asien deli, men jag brukar ha svårt för lukten så det var kanske lika bra?

Blandade en kockdricka (utan selleri, glömde det) och satte igång att läsa recept och skapa underverk.

Ingefärs-salladslöks såsen var ju ganska rättfram och enkel, och det knepigaste med ssamjang såsen var att få chilipastorna och sherryvinägern att blandas med oljan, det skiktade sig tejält. Vi diskuterade det hemma, är sherryvinäger verkligen autentiskt koreanskt?

Äldsta grabben sammanfattade det hela ganska bra ”det luktar amerikanska pannkakor och sirap i hela huset” – sedan ställde han sig och gjorde just amerikanska pannkakor, för han blev så sugen på det…

Bladade upp romansallad, salladskål och isbergssallad på olika fat till serveringen.

Ett problem är ju att bestämma vad man dricker till, vad hade du valt?

Och så här ser det ut färdigserverat på bordet. Jag var lite tveksam till om två fläsklägg skulle räcka till vår hungriga familj, men det gjorde det. Visserligen åt två av ungarna borta men vi som åt, vi åt en bra bit förbi vanlig mättnad för det var så attans gott…

Min momofuku bo ssam tog ca 7 timmar i ugnen, men den hade nog kunnat vara inne en eller två timmar till för att falla isär ännu mer. Nästa gång skall jag köpa de saltade räkorna i god tid innan, för jag är trots allt sugen på att testa. Kimchin var riktigt god i rätten, så se till att köpa hem det med.

 

Kommentera