Kategorier
Livet

Monsanto, vine och mma tillsammans med 4×4

Så kan man väl sammanfatta gårdagen och morgonen.

Jag är antagligen ganska sen på bollen, men känns inte Monsanto som ett EvilCorp (TM)? Typ som om Bender, MrBurns och en drös med filmskurkar sitter i styrelsen? Det kopplat med EUs FRÖ lag och intentionen att inget får odlas som inte är testat, undersökt och typ patentsökt…

Jag måste erkänna att jag är dåligt insatt i det, men det är väl bara att sätta på sig foliehatten och gräva. Det svåra är att hitta bra information på nätet med en avsändare som inte har en egen agenda. Här är en artikel till exempel.

Vine är något annat intressant.

Känner du inte till det så kan jag berätta att det är en app där du kan spela in 6 sekunder långa videoklipp och den ägs av twitter. Det finurliga är att videon loopar, dvs börjar om från början, när den kommit till slutet.

Inspelningen är busenkel och uppladdningen får youtube och vimeos uppladdningsprocedurer att kännas som ett maratonlopp. Jag är övertygad om att Vine kommer bli ett sätt att sprida enkla instruktionsvideos eller trailers. Man hinner faktiskt med förvånansvärt mycket på 6 sekunder, och i och med att det loopar så får man informationen repeterad. Hemrenovering, matlagning, mekande, träning etc etc, det är inte svårt att hitta på exempel där det fungerar. Eller som här där Ryron visar #jiujitsutechniques. känns som att det börjar bli dags för ett inlägg om vine, youtube och vimeo.

MMA har helt plötsligt blivit populärt att rapportera om. Eller rättare sagt en av våra lovande MMA fighters som nu sitter häktad och åtalad för en smash n grab kupp mot en väskbutik. Aftonbladet lämnar ut honom med namn, På Flashback kan du som vanligt läsa allt från lösa spekulationer, foliehattsrykten och protokoll från domstolsförhandlingar. Tråden ökar just nu med två sidor per dag, så det finns tydligen mycket att säga.

Det som stör mig mest är MMA förbundets agerande. Han blev avstängd direkt (eller suspenderad som George säger i en intervju med expressen). Tydligen så är det förbundets policy (vore intressant att läsa hur de formulerat detta) att stänga av atleter som är misstänkta för brott. Lyssna själv på expressen TVs telefonintervju med George Sallfeldt.

4×4 var i ropet väldigt mycket ett tag. alltså inte four by fours bilar, utan intervallformen där ett forskningsteam från Trondheim visade på otroliga fördelar med att köra just 4 gånger 4 intervaller. Fettförbränningen ökade, man kunde öka sitt VO2 max och dessutom öka träningsdosen på styrka utan att påverka återhämtningen allt för mycket. Massa bra alltså.

Det intressanta är bara att jag hittar få personer som faktiskt använder sig av detta?

Fysiopodden snackade om detta tidigare. Det är alltså forskningen från Helgerud och Hoff jag pratar om, där de effektivt dissar all annan träning för att höja VO2 max. Så är du ute efter bättre kondition så är det den träningen som gäller. Micke skrev om det tidigare, där han visar på att det dessutom finns en fördel att göra det grenspecifikt.

Funderar på att lägga till det för min egen del. Det är bara det att jag vet att 4×4 intervaller är ett jäkla slit… Det blir nog ett eget inlägg om det med.

 

Kommentera