Kategorier
Livet

Nej, Åsa Romson sa inte att MP skulle tillfälligt anpassa sig till verkligheten

I claim bullshit!

[edit 20151207: NWT har nu tagit bort insändaren]

Just nu börjar en rolig bild spridas på facebook och twitter. Återigen är det Åsa Romson (MP) som är måltavlan. Så här ser det som publicerades i NWTs papperstidning ut:

 

Vem är det som sagt vad, om vad? När? Och i vilket sammanhang?
Vem är det som sagt vad, om vad? När? Och i vilket sammanhang?

MP är inte direkt mitt favoritparti och Åsa Romson har väl gjort ett och annat uttalande som varit mindre bra.

Men är det verkligen hon som sagt detta?

När, i sådana fall? I vilket sammanhang? Och till vilka?

Det ser ju ganska officiellt ut när det finsn i tryck. Så här ser det ut där det ligger på nätet:

Insändare om Åsa Romson
Insändare om Åsa Romson

Någon har alltså skrivit en insändare där denne ”Björn” påstår att Åsa Romson sagt att:

Vi tvingas TILLFÄLLIGT anpassa oss efter VERKLIGHETEN

Visst är det ett roligt citat? Och visst är det ett citat som passar de flestas uppfattning om vad Åsa Romson säger och gör? Men är det sant?

Rent publiceringsmässigt så har tidningen ingen skyldighet att faktakolla insändare. Men insändaren har ju inte hamnat i NWT av en slump utan någon har ju valt att placera den där.

Detta publicerades den  3/12.

Sidospår1 är att ”gammelmedia” klagar på att upplagorna går ner och att de inte kan tjäna pengar på nätet. Den extremt klumpigt placerade annonsen tillför inget, utan är bara ivägen och förstör. Inte konstigt att folk installerar annonsblockare.

Tillbaka till huvudspåret, citatet från Åsa Romson. Det här publicerades den 3/12 och är en insändare. Alltså är det någon som hört eller läst vad Romson sa och sedan skickat in det till tidningen. Det gör att vi kan strunta i alla sökresultat efter den 3 december. Det lär ju inte vara en insändare som legat särskilt länge och väntat på att bli publicerad heller [här får gärna någon som har insikt i NWTs rutiner kommentera om jag har fel]. Med det i beaktningen så har jag källforskat under perioden 3:e november till 3:e december.

Det största som hände i Sverige under den perioden var förändringarna som S och MP införde i migrationspolitiken.

Det som går att hitta är bland annat presskonferensen den 24/11 där regeringen aviserade skärpningen i migrationspolitiken. Till exempel säger Löfven:

– Vi måste förhålla oss till verkligheten. När myndigheter och kommuner säger att det här inte är hållbart längre så måste vi agera och det gör vi nu, säger Stefan Löfven.

Åsa Romson säger i en intervju i samband med presskonferensen:

– Verkligheten styr vi inte

Vid samma tillfälle diskuterades även:

Lagstiftningen ska tillfälligt anpassas till minikrav enligt internationella konventioner och EU-rätten.

Så om vi då är snälla och blandar ihop källorna Löfven och Romson och skapar ett citat från deras olika uttalanden där vi vill förlöjliga Romson så… Då går det ju att drömma ihop ett ett uttalande som det påstådda: Vi tvingas TILLFÄLLIGT anpassa oss efter VERKLIGHETEN.

Orden går att hitta, och söker du på rätt sätt i google så kommer du få sökresultat som nästan ser rätt ut.

Men som sagt. I claim bullshit. Citatet är för bra för att vara sant. Och hade det varit sant hade det inte publicerats som en insändare i en mindre tidning.

Källkritik mina vänner, källkritik! Koppla det med lite kritiskt tänkande och att du reflekterar över att du gärna delar sådant som passar med din egen verklighetsuppfattning så inser du hur enkelt det är att skapa en ”sanning” utan att det finns substans i det.

12 svar på ”Nej, Åsa Romson sa inte att MP skulle tillfälligt anpassa sig till verkligheten”

Att vara Källkritiks är så förbannat viktigt idag.
Känner mig puckad som svalde detta pga de såg ut som artikel rubrik å inte en insändare, jag är häller inte speciellt impad av Åsa så omedvetet greppa jag detta halmstrå i hopp om förändring.

Texten i sig i insändaren talar en del sanning, enligt min uppfattning visar att de flesta politiker och politiska partier lever i sin egen lilla bubbla. Generellt….

By default så är allt som Nyheter Idag publicerat nedsvärtat av lögner, hat och misstänkliggöranden. Det är en ”nyhetssite” grundad av Kent Ekroth och hans verklighetsförvirrade vänner Dannepanne511, tänk om ifall du läser på fria tider. Här har du lite bakgrundskoll: http://slutpixlat.blogspot.se/2014/06/antirasister-kolla-vad-ni-lankar-till.html

Jag editerade ditt inlägg för mitt kommentarsfält kommer inte länka till SD ideologi.

Svara

Det var ju lite synd att du tog bort länken till Nyheter Idag eftersom den sidan helt korrekt citerar vad hon säger i Ekots lördagsintervju den 28:e nov. Citatet är som följer (klippt och klistrat från Nyheter Idag men kan också höras på Sveriges radios hemsida här https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/638444?programid=3071 Lyssna mellan 15 och 17 minuter in):

– Jag förstår att det är svårt för mina medlemmar och för andra att förstå att det ens är möjligt. Samtidigt är det så att när verkligheten ser ut som den gör, vi hade inte en verklighet att socialtjänster runt om i vissa kommuner i Sverige inte kan ge barn grundläggande skydd på det sätt som rapporteras till de statliga myndigheterna idag, när vi skrev vårt valmanifest. Vi har varit tvungna att också ta in en verklighetsbild där det handlar om att hur ska vi säkerställa att Sverige så fort som möjligt återigen kan stå för en human flykting- och asylpolitik. Mitt svar är helt enkelt att vi måste jobba mer än någonsin med att öka kapaciteten i det svenska systemet.

Det lustiga är ju att Nyheter Idag visar att du har rätt. Att det hon påstås ha sagt är en felaktig tolkning av de hos har sagt i radio. Men det är tillräckligt likt för att man förstår att det är därifrån det kommer. Varför tar du bort en länk som är helt korrekt i sak och som dessutom visar att du har rätt?

Länken är inte borttagen. Den som har läsförståelse kan lätt ändra den så att den fungerar. Läs det jag skrev så förstår du varför jag inte Länkar till dem.

Svara

Svår… Det är visserligen fel att framställa ovanstående som ett citat… Romson må (möjligen) vara galen och visat tecken på att ha uppenbara svårigheter att hantera komplexa samband (jag säger inte uttryckligen att hon är dum eller korkad). Men ordagrant har hon inte yttrat ovanstående. Däremot förefaller det vara precis det budskap som förmedlades vid presskonferensen den 24:e. Löfvén sa att ”Vi måste förhålla oss till verkligheten” och Romson fyllde i att ”Verkligheten styr vi inte”. Vid samma tillfälle framfördes att det rörde sig om en ”Tillfällig anpassning” (av lagstiftningen). Innebörden i det som sades tycks vara det som ovan (felaktigt) presenterats som ett citat. (Budskapet korrekt men felaktigt sammanställt som ett enskilt citat). Samtidigt framstår det som än mer oärligt att påstå att Romson aldrig gett uttryck för ovanstående, vilket i själva verket förefaller ha varit precis det budskap som förmedlades vid presskonferensen..

Jag föredrar att citat som sprids är citat och inte godtyckliga hopskrivningar av saker som sagts i olika sammanhang. Inget av det som du hänvisar till är ju särskilt problematiskt i sitt sammanhang beskrivet på det sätt det sades

Svara

Kommentera