Nyhetsrapporteringen angående de plan som vattenbombar skogsbränderna är väldigt skev och bidrar till att befolkningen får fel information.

De senaste dagarna har du säkert hört talas om de “italienska planen” som vattenbombar. Det är just det där med de “italienska planen” som fått det att brinna hos många och hävda att vi behöver egna vattenbombningsplan. Vi har redan plan. Dessa plan var för övrigt stationerade i Sverige i juni.

För att säga det enkelt. Inom EU har vi en resurspool som fördelas utifrån sannolikhet. I Sverige drabbas vi ofta av översvämningar och oljeutsläpp. Därför har vi satsat extra på utrustning för det. I Italien, Spanien, Frankrike, Portugal och Grekland så brinner det ofta. Därför har de satsat mer på utrustning för det. Dessa resurser är delade inom EU, men stationerade där de troligen kommer behövas.

ERCCs resursfördelning för kriser
ERCCs resursfördelning för kriser

Så de plan som journalister döpt till “italienska plan” eller “franska plan” är vare sig italienska eller franska. De är finansierade av EU och ingår i EUs krishanteringsprocess för att kostnadseffektivt kunna användas där de behövs till lägre kostnad än om varje medlemsland skulle bygga upp denna kapacitet själva.

Rätt benämning och mycket bättre journalistik hade alltså varit “våra brandbekämpningsplan”, “EUs brandbekämpningsplan” eller vad som helst som inte sätter en nationell stämpel på en regionell resurspool.

Tyvärr sätter journalisternas benämning fel etikett på våra plan och öppnar direkt upp för en felaktig och oinsatt debatt om brandbekämpningsplanens vara eller inte vara i Sverige.

Bakgrund om vattenbombare och Räddningstjänstprocesser

Vattenbombningsplanen (Canadair CL-415 aka Bombardier 415) som används kostar ca 37 000 000 USD eller ca  328 miljoner svenska kronor styck. 4 st skulle alltså kosta 1.32 miljarder för fyra plan.  Dessutom kostar planen i operational costs. Rand Consulting har redan räknat på detta. De säger att OC blir ca 3 miljoner USD (28 miljoner SEK) per år i extra kostnader. Per plan. De flesta föreslår fyra plan i debatten vilken innebär en operating cost om 106,4 miljoner kronor per år!

Processen vid hjälpförfrågan

Det är respektive kommun som ansvarar för att släcka branden. Om situationen blir svår kan regionens resurser användas. Om dessa inte räcker till har MSB skogsbrandsdepåer på 13 platser runt om i landet som kan användas för förstärkning. Nästa steg är att MSB aktiverar EU:s civilskyddsmekanism och skickar in en begäran om brandbekämpningsflyg till Centret för samordning av katastrofberedskap (ERCC). Detta gjordes 16/7 och vi har nu Norska helikoptrar och Italienska flygplan till vårt förfogande. Som ett partnerland till NATO kan vi begära hjälp från EADRCC

Försvaret kan också aktiveras och då kliver en hel del organisationer in. Hemvärnet samt FRG (Frivilliga Resurs Gruppen) är de som först och oftast aktiveras. Dock så tar detta oftast några dagar då det är svår logistik som skall rullas ut. Att få rätt personal till rätt plats vid rätt tillfälle utrustad för rätt insats kräver en hel del planering.

Utöver detta har vi (som ett av Natos partnerländer) möjligheten att begära assistans via den särskilda krissamordningscentralen EADRCC, Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre. EADRCC aktiveras vid naturkatastrofer och hanterar även skogsbränder.

Hjälp från NATO har ännu inte begärts eftersom de Herculesplan som används av EADRCC är transportplan ombyggda med vattentankar. Det gör att trots att de tar 11 000 liter vatten per vända så måste de landa och tankas med vatten innan de kan flyga nästa vända. De specialbyggda vattenbombarna tar 6000 liter vatten men behöver inte landa utan skopar upp vattnet. Det gör dem snabbare och effektivare.

Dock så finns det inget i dagsläget som utesluter att Sverige via Natorepresentationen i Bryssel skickar en förfrågan – om det behövs.

Join the Conversation

1 Comment

  1. Är du säker på din information? Jag tror planen är nationellt finansierade men finns tillgängliga för ERCC när de inte används nationellt. Den organisation du beskriver med en Europeisk resurspool finns på förslag men är ännu inte verklighet. Sverige har hittills varit negativt inställt, men börjar efter denna sommar svänga i frågan.
    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7004148

Leave a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: