Kategorier
Livet

Nej, det är inte sossarnas minaretslastbil

Bilden som sprids i rekordfart i sociala medier just nu föreställer socialdemokraternas lastbil i Eskilstuna. På stadens torg står en lastbil med islamska tecken, röd och vit samt en minaret som håller på att resas

Bilden är fejkad och rejält redigerad

Bevis 1: titta på däcken där de ligger an mot marken. De liksom flyter och är inte ihoppressade

Bevis 2: Skuggan. Himlen över Eskilstuna är rejält mulen med massa grå moln. En perfekt elliptisk mörk skugga ligger märkligt centrerad under lastbilen och är dessutom mindre än lastbilen. Om vi hade två solar som lyser mot jorden hade detta kunna uppstå. Men det vet du (väl?) att vi inte har. Dessutom är det molnigt. Titta på de två personerna till vänster om lastbilen. Ser du några perfekt elliptiska skuggor vid dem? Nej det gör du inte, det är ju molnigt, och vi har bara en sol.

Bevis 3: Gardinstången Minareten som sitter på lastbilen är något du troligen har hemma. Här är perspektivet förskjutet, gardinstången är klippt, vriden och inzoomad

Påstår du fortfarande att denna slitna dåligt målade gardinstångsknopp är en minaret?

Låt oss titta på infästningen av minareten gardinstången

Det är inte bara du som tycker det ser konstigt ut. Det ser konstigt ut. Det är fel på vinklar, skuggor och perspektiv. Skuggan på lastbilen var fejk, men den ligger direkt under. Här skuggar minaretens topp gardinstångsknoppen stången åt vnster, dvs att ljuskällan är dominant från höger.

Hydraulikanordningen som är rakt under gardinstången borde ligga i skugga, men det gör den inte. Skärpan på gardinstången och hydraliken är inte samma som resten av bilden och vitbalansen är fel. Det är därför det ser så konstigt ut.

Men nu över till piece de resistance, huvudargumentet. Your honor, I hereby give you exibit A!

Orginalbilden från Stora Torget i Eskilstuna

Så här såg det ut i verkligheten. En bild från Springpride Eskilstuna.

Det har inget med valrörelsen att göra. Det har inget med S att göra. Det har inget med minareter, gardinstänger eller islam att göra!

Det här är alltså ett taffligt redigerat foto som sprids i sociala medier.

Snälla, källkontroll och sprid inte valpropaganda!

Kommentera