Att det brinner på massor av ställen i Sverige, Norge och Finland på grund av torkan är ingen nyhet.

Brandhärdar detekterade via satellit de senaste sju dagarna.
Brandhärdar detekterade via satellit de senaste sju dagarna.

Det är tyvärr många som roar sig (okunnigt, omedvetet eller med flit?) med att sprida gamla nyheter och utan källkontroll får dessa fart på nätet. En av dessa är:

Sverige tackar nej till Rysk hjälp

Vilket inte stämmer. Storyn är från 2014 men det stoppar visst inte folk från att dela (det skulle ju kunna vara sant, lika bra att dela för att vara säker) det på facebook.

2014 skrev Aftonbladet om det först och SVT plockade upp storyn. Ryssland erbjöd då en Ilyushin IL 76 water bomber för att bekämpa branden som då rasade i Västmanland

Ungefär 1 min in i videon får du se en vattenbombning

Den Ilyushin som ryssarna erbjöd som hjälp är obegripligt stor.

IL76 är enorm
IL76 är enorm

60 feet är ca 18 meter. 82 feet är 25 meter och IL76 är 153 feet eller 47 meter lång.

Beslutet 2014 var att tacka nej – av förklarliga skäl

Planet som erbjudits kan lasta hela 40 kubikmeter vatten, vilket kan jämföras med planen som nu används som kan lasta cirka sex kubikmeter. Men räddningsledningen har ändå gjort bedömningen att de små planen släcker snabbare då de kan lasta nytt vatten mycket fortare.

Dessutom var luftrummet över branden i Västmanland begränsat och jättten Ilyushin är inget som bara kan hoppa in utan det måste göras rejäl plats i luftrummet.

De mindre italienska plan (Canadair CL-415 aka Bombardier 415) som användes tankar genom att landa på vattnet och öppna buken för att skopa upp massa vatten (6140 liter).

Då som nu användes också Norska helikoptrar för att bekämpa branden

 

Ilyushil tar visserligen 40 000 liter, men måste tankas på land. En normal brandbil tar ca 3000 liter och en tankbil har ca 10 000 liter i tanken, men logistiken att få fram så mycket vatten, skum och brandsläckningskemikalier är en svår uppgift om inte flygplatsen redan är utrustad med det.

Därför tackade räddningsledningen nej till det ryska planet 2014. Och detta har inget med bränderna 2018 att göra.

Uppdatering:

En kunnig vän uppmärksammade mig på att både USA och Grekland har testat planet och föredrar att inte använda det

  • IL-76 behöver 1700 m för att lyfta. Lägg sedan till marginal för att kunna avbryta och det är få flygfält som kan ta emot planet på ett säkert sätt.
  • IL-76 har vattentankar som inte är trycksatta utan fungerar med gravitationen. Det innebär att det inte kan släppa vatten t.ex nedför sluttningar utan måste vara i planflykt
  • Pga att de är jetdrivet så är hastigheten högre än propellerplan vilket gör att precisionen är sämre.
    https://abcnews.go.com/US/story?id=96183&page=1

Leave a comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: