Kategorier
Livet

Nu är det movember

Vet du vad prostatacancer innebär? Vet du hur snabbt och enkelt man kollar om man är i riskzonen? Vet du vilka följder en patient med behandlad prostatacancer riskerar att få dras med resten av sitt liv?

Tre tunga frågor, om de flesta inte kan besvara. Prostatacancer är männens dolda sjukdom. Ingen pratar om det, följderna är svåra och bitvis pinsamma och läkarkontrollen bryter mot allt vad manlighet står för (om man är machotypen som inte vågar göra det som behövs) och det som man alltid bryskt skämtar om.

Har du sett An idiot abroad? Ricky Gervaise är ganska hård på Carl Pilkington, och Pilkington vägrar göra sin ”rectal exam” tills dess att han blir ivägtvingad till en läkare.

För att ändra på det här så försöke vi nu omdefiniera November, så att det blir Movember istället.

Det här är Movember

Under November månad varje år ber Movember män över hela världen att odla mustasch med syftet att samla in livsviktigt kapital och öka medveten-heten om mäns hälsa.

Registrera dig idag på movember.com och starta 1 Movember med ett renrakat ansikte. Tillägna sedan resten av månaden till att odla en härlig mustasch. Stöttade av kvinnorna i sina liv, kända som Mo Sistas, samlar Movember Mo Bros in pengar genom att försöka hitta sponsorer till sina försök att odla mustasch.

Mo Bros hjälper till att förändra ut-seendet på mäns sundhet genom att själva bli gående, talande affischtavlor i 30 dagar i November och med ord och handlingar öka medvetenheten genom att främja privata och offentliga samtal kring den ofta ignorerade frågan om mäns hälsa. Tillsammans förändrar vi mäns syn på sen hälsa.

Det räcker alltså inte att trycka på en gilla knapp, posta en kryptisk status eller tweeta en hashtagg. Vill du bara göra det så är det ditt val så klart.

Laget jag är med i har hitintills dragit in över 8000 kr, och vi är 36 personer som går runt slätrakade (i alla fall i några dagar till). Lagnamnet är Social Bros

Självklart så vill ju jag att du hjälper till. Endera genom att gå med i Movember men om du inte vill det så kan du köpa dig ett frikort. Gå till min MoBro sida och donera några tjugor, det har du råd med!

Så här såg det ut innan rakning

Och efter ett skållhett bad med rakning hade både öronen och ögonen ändrat färg. Fast familjen fokuserade mest på avsaknaden av ansiktshår.

Omdömmena jag fick efter rakningen får nog stanna inom familjen…

Kommentera