Kategorier
Hund

Nu är vi miljöbovar också

Vi har tydligen blivit miljöbovar.

Studien har gjorts av Robert Vale och Brenda Vale vid Victoria University i Wellington.

Beräkningen visar att en stor hund, typ schäfer, har ett ekologiskt fotavtryck som motsvarar 1,1 hektar per år. Det är den markyta som krävs för att producera den föda som Karo behöver.

Som jämförelse, en stadsjeep, i det här fallet en 4,6-liters Toyota Land Cruiser, som körs 1.000 mil per år förbrukar en energimängd som motsvarar 0,41 hektar. Då inkluderas också den energi som gick åt till att bygga bilen.

Föga förvånande har de utsatts för en storm av kritik från upprörda människor. Men de hävdar att deras beräkningar är korrekta. Siffrorna bekräftas dessutom av John Barret vid Stockholm Environment Institute (SEI).

Christian Azar, professor i fysisk resursteori på Chalmers i Göteborg, anser att det är fel att fokusera för mycket på individens utsläpp, eftersom det riskerar att ta fokus från det som är långt viktigare i klimatpolitiken, behovet av politiska styrmedel.

”Människors livsstilar ser väldigt olika ut. Vi vill inte döma någon. Det är upp till individen att avgöra själv om den vill flyga eller ha hund. Det viktiga är att vi alla börjar förstå effekterna av de val vi gör”, säger Carina Borgström-Hansson på Världsnaturfonden (WWF).

Forskarna Robert och Brenda Vale vid Victoria University i Wellington, Nya Zeeland, har beräknat hur mycket resurser och energi som förbrukas av olika husdjur och jämfört dessa med den energi som en stadsjeep förbrukar.
Förbrukningen mäts i den markyta som krävs för att producera energin:
– Stor hund: 1,1 hektar.
– Medelstor hund: 0,84 hektar.
– Stadsjeep, 4,6 liter, 1 000 mil per år: 0,41 hektar.
– Flygresa till Mallorca (från nordeuropa): 0,37 hektar/person
– Katt: 0,15 hektar.
– Hamster: 0,014 hektar

Källa: DI.se http://di.se/Default.aspx?pid=236347__ArticlePageProvider&epslanguage=sv

Inte kan väl lilla Ninja förstöra miljön mer än en SUV?

Kommentera