Kategorier
Livet

Nu skall TV app-araten laddas med appar också


Frågan är om inte det här med appar har gått för långt? Alla vill rida på apptåget och visa att deras pryl är precis lika cool som en iphone eller den senaste HTC luren.

Jag tror att det snart kommer både brödrostar och microvågsugnar med appar. Om det sen är användbart är en helt annan sak. Den har ju appstöd. En så kallad App-arat.

Men nu har M3 testat TV apparater, och en rond i deras test är just appstödet på TVn. Det är ju inget snack om saken att TVn är central i våra vardagsrum, och att alla (nåja de flesta) tittar på TV flera timmar varje dag. Självklart vill TV tillverkarna att du skall spendera än mer tid framför TVn.

Usability någon?

Några enkla frågor som TV tillverkarna borde ställa sig:

  1. Hur användbart är det egentligen?
  2. Hur enkelt är det att använda fjärrkontrollen som ”input device”
  3. Hur bra blir det i en familj där flera vill ha tillgång till tjänsterna

Hur användbart är det?

Jag kan berätta. Typ inte alls. Visst, vissa tjänster fungerar, som TV.nu och youtube till viss del. Men alla tjänster som kräver inloggning blir en pain in the ass!

Varför? Flera användare in en familj, fjärrkontrollen är värdelös som tangentbord och man vill inte ha autoinloggning för då kommer alla familjemedlemmar åt varandras innehåll.

Hur enkelt är det att använda fjärrkontrollen som input device

Fjärrkontrollen fungerar jättebra för att byta kanal, höja volym och liknande. För de som är sålda på texttv så fungerar den bra för att trycka in de tresiffriga sidnumren.

Men för mer än det blir det #fail. Det är skitjobbigt på ren Svenska. Bara att skriva in ett sökord på youtube är knepigt. Och eftersom du måste trycka dig fram till allt innehåll… Testa nästa gång du favoritsite med webbläsaren i datorn, att bara använda [tab] och [shift]+[tab] för att navigera på sidan.

Inte helt simpelt, och så ”roligt” är det att navigera med fjärrkontrollen. Dessutom, TV tillverkarna lägger inte särskilt många kronor på att utveckla fjärrkontrollerna. Skall det här lyckas måste de tänka om hela sin utvecklingsprocess och göra något bra istället för de löjliga plastbitarna de skickar med idag.

En TV – flera användare

Skall jag berätta hur kul det är när det kommer en reklampaus och man vill kolla twitter på TVn? För den vars konto man kollar ”kan” det vara intressant. För alla andra blir det ännu tråkigare än reklampauserna. Och chansen är stor att man missar att programmet börjar.

Kapten Stofil

Jag skall vara riktigt grinig nu, och säga exakt vad jag tycker.

En TV gör ett jättebra jobb med att vara ett ”device” (ett coolare ord för pryl) där man konsumerar innehåll utan interaktion. Jag törs dessutom säga att de flesta konsumerar TV i grupp.

Att med appar få TVn att bli ett device där man kan kolla mail, surfa, twittra, facebooka etc är dömt att misslyckas. Dels därför att fjärrkontrollen är usel som användargränssnitt (går att fixa iofs) men framförallt för att de flesta tjänster på nätet är tjänster där man konsumerar personaliserad content. Att lägga ut personifierat innehåll på en display för många fungerar helt enkelt inte. Min fru är inte intresserad av mitt twitterflöde. Jag är inte intresserad av min frus bloggläsande. Ungarna tittar på helt andra saker än vi på youtube.

Att appifiera TVn är att få den att göra något som den inte passar för. Visst det går, men bara för att det går betyder inte det att det är något man skall göra. Jag kan spela tennis med ett järnspett som racket. Det går, men inte särskilt bra.

Kommentera