Kategorier
Träning

Nu startar #100träningar därför #någotärbättreäninget

Jag är ganska trött på diskussionern om frysta grönsaker är sämre än färska, om plankan är bra träning eller inte, om processat kött orsakar cancer, hur många/långa backintervaller du skall springa och exakt vad vi skall äta innan/under/efter passet. Det känns som att ”alla” fokuserar extremt på detaljerna, men missar de stora besluten.

Brytpunkten för mig kom i en diskussion om josmaskiner där frågan snabbt hamnade i att frukt innehåller så mycket soker och att du tar bort ”det nyttiga” när du josar grönsaker.

På riktigt?

Ja, för några få så spelar det faktiskt roll om grönsaken är josad för det är fibrer och vissa ”nyttigheter” som försvinner. För vissa (en sjukt liten del av världens befolkning) så spelar det roll om grönakerna är färska eller varit frysta.

För de allra flesta så spelar det ingen roll över huvud taget om eller ens vad du äter innan, under och efter ditt träningspass.

Jag har svårt för folk som inleder meningar med ”Problemet är att…” för oftast är det inte så enkelt. Men nu tänkte jag göra det själv

Problemet är detaljnörderiet och det extrema.

För en försvinnande liten del av befolkningen spelar det roll om du har supinerat grepp eller inte när du håller i skivstången. För alla oss andra så är problemet att vi inte håller i skivstången tillräckligt ofta. Några få procent av alla löpare kommer förbättra sin milrunda tidsmässigt genom att gå en kurs i löpsteg. För alla oss andra så är problemet att vi inte tar på oss löparskorna tillräckligt ofta.

Det var Jonas Coliting som sådde fröet hos mig, och jag vill dela med mig av det. Problemet ligger inte i om proteinet kommer från vassle, soja eller hampa. Proteinet som sådant behövs inte ens om du inte tränar väldigt mycket. Börja med att komma igång med din träning. Får du inga resultat efter 6 månader så tränar du inte tillräckligt, det är inte proteinet det är fel på. Eller BCAAt eller din PWO eller dina kläder eller eller eller… Tror du det så har du fastnat i undanflyktsträsket – då är det ännu viktigare att du bara gör!

Tränar du så får du resultat. Att kontinuerligt träna är den största utmaningen för de flesta. Livet kommer emellan och det känns alltid skönare att sitta i soffan än att spela innebandy.

Att göra något är alltid bättre än att göra inget

Jag tänkte träna utan detaljer nu. Dvs jag själv vet mina detaljer, men jag tänker inte dela med mig av det. Att springa 1 kilometer är bättre än att sitta i soffan. Att göra 20 kettlebellsvingar är alltid massivt mycket mer än att inte komma till skott alls. Målet är att träna 100 gånger. Allt som är mer än vad jag gör till vardags är alltså träning

#100träningar

Syftet är alltså att inspirera andra att komma igång (och fortsätta) med sin träning. Men inte att exkludera med de vanliga vansinnespassen som är så vanliga på sociala medier. Så här såg mitt pass igår ut till exempel:

träning #99 kettlebells, axelpress, triceps, bicepscurl, gobletsquat, rodd ‪#‎någotärbättreäninget‬ ‪#‎100träningar‬

Genom att göra 100 träningar kommer du igång och du lär dig att prioritera tiden så att du kommer igång och kan hålla på över tid. Jag lägger mig intei om du tränar varje dag eller var 5:e dag. Syftet är att räkna ned till noll! Som du ser här ovan så säger jag inget om sets, reps och vikter – för det är ointressant. Det viktiga är att du gör något. För det är alltid bättre än att göra inget.

Vill du så kan du ju också bryta upp det i delmål på varje 10-tal och belöna dig med saker för varje delmål.

Du behöver inte göra mer än att börja, och fortsätta 100 gånger. Vill du posta om det så föreslår jag taggarna #100träningar och #någotärbättreäninget men det är ju inget måste. Själv så kommer jag dela med mig av det, men också tipsa om appar, träningar, tankesätt och liknande för att håla motivationen uppe.

Varför 100 träningar?

Varför inte? Det tar tid att få resultat. Den kroppen du har i dagsläget har du format över lång tid. Lika lång tid kommer detta att forma den till något annat. Därför är 100träningar en bra start. Det är ungefär 180 dagar på 6 månader, vilket gör att om du tränar varannan dag kommer det ta ca 7 månader innan du kommit igenom dina 100träningar.

Låt det ta tid. Strunta i vågen. Strunta i diet hit eller kosttillskott dit. Ät saker som du förstår vad det är. Drick helst inte kalorier. Kör 100träningar. Inse att du har ett liv som du inte vill offra, men att du kanske behöver en mindre förändring för att nå dit du vill.

Överkurs

För min egen del är det alltid roligare att veta vad jag utgår ifrån och kunna jämföra resultatet med utgångspunkten. Jag vet vad jag vägde när jag började med dett. Jag har en bild på hur jag såg ut när jag började med detta.

Mer än så tänker jag inte göra för att hålla koll. Detaljerna är inte viktiga. Det viktiga är att det blir av!

Kommentera